Miljontals människor i England säger nej till ultraprocessad mat                 

Av Andrea Kontros, Leg. biomedicinsk analytiker och författare
2025-08-06

I en intressant artikel publicerad i tidskriften Food Navigator Europe den 30 juli 2025, publiceras en undersökning gjord av företaget Levercliff, en konsultbyrå inom livsmedelsförsäljningsbranchen baserad i Wrexham i Wales.  Nedan återger jag innehållet i artikeln fritt översatt:

Varför undviker människor i Storbritannien ultraprocessad mat?

Att undvika ultraprocessad mat är en växande trend i Storbritannien. Men varför undviker människor i UK ultraprocessad mat?
Här är fyra anledningar:
Naturlig, oprocessad mat ses som ett enklare och mer tilldragande alternativ

Misstro mot dolda ingredienser ökan kraven på tydligare märkning
Förenkling i stället för berikning av livsmedel återspeglar förändrade prioriteringar

Rekordmånga konsumenter säger nej till ultraprocessad mat. Nära 19 miljoner vuxna i Storbritannien säger att de håller sig borta på grund av hälsoskäl. Det är en ökning med 15% sedan förra året.

Ytterligare 9 miljoner säger att de vill ändra på sin diet genom att undvika ultraprocessad mat.

Om denna trend fortsätter kommer uppemot 38 miljoner människor att försöka undvika ultraprocessad mat inom fem år – det är grovt räknat hälften av Storbritanniens befolkning.

Är att undvika ultraprocessad mat enklare än att äta fem frukt och grönt per dag?

Följande data kommer från Levercliff, som har undersökt en nationellt representativ urvalsgrupp av befolkningen i Storbritannien gällande deras prioriteringar angående hälsosammare livsmedel.

Av alla olika sätt som konsumenter kan äta hälsosammare, toppar valet att undvika ultraprocessad mat listan. Att undvika ultraprocessad mat var viktigare än att konsumera för många kalorier, att äta fem frukt och grönt per dag, att inte äta för mycket socker och att få i sig tillräckligt med protein.

Undersökningen tyder på att det kan vara enklare att äta mer naturlig, oprocessad mat än att äta fem frukt och grönt per dag, något som många människor i Storbritannien kämpar med. Dessutom är naturlig mat lättare att variera.

Minimalt processad mat versus berikad mat

För vuxna konsumenter i Storbritannien är det en större hälsoprioritering på att äta oprocessad mat än att äta tillräckligt med protein. Detta är en stor nyhet för livsmedelsindustrin, som har arbetat med att berika mat med exempelvis protein.
 
Enligt Levercliff utgör dessa resultat en förskjutning från livsmedel med olika tillsatser mot enkla produkter med naturligt innehåll. Samtidigt syns i data från Kantar (Kantar Group Ltd. är ett internationellt marknadsundersökningsföretag baserad i London i England) en minskande försäljning av ”protein bars” (en processad produkt) medan försäljningen av ägg (en naturlig produkt) syns stiga.

Varför är det svårt för konsumenter att ta bort processad mat från sin diet?

Enligt Levercliffs undersökning vill miljontals vuxna i Storbritannien minska på intaget av processad mat. Men det finns svårigheter.

För människor som har förändrat sin diet eller vill göra det, är det största hindret för att kunna välja minimalt processad mat, de dolda ingredienserna. Därför vill konsumenter ha större transparens från livsmedelstillverkare när det gäller vad som finns i olika livsmedelsprodukter.

Det andra mest utbredda hindret är kostnader, osäkerhet om vad snabbmat innehåller och förvirring över vad som räknas som ultraprocessad mat. Det finns även människor som inte vill sluta äta mat som de tycker om.

Sammantaget pekar alla dessa resultat på ett behov av tydligare innehållsförteckning på livsmedel för att hjälpa konsumenter att identifiera starkt processade livsmedel.

Om miljontals konsumenter även fortsättningsvis kommer att bannlysa ultraprocessad mat år efter år, kommer vi i framtiden förhoppningsvis att se mer transparens från livsmedelsindustrin och färre berikade livsmedel.

Källa:
https://www.foodnavigator.com/Article/2025/07/30/consumers-avoid-ultra-processed-foods-a-growing-trend/

Relaterade inlägg