Sätt styrelserna i fängelse!

Av Lars Bern, teknologie doktor på Chalmers och en av grundarna till NNMH

När jag i samband med den s.k. vaccinationskampanjen dagligen läser dokumentation av hur miljontals människor blir sjuka och dör helt i onödan, p.g.a. den brottsliga verksamhet som florerar inom läkemedelsindustri, väcker det funderingar om hur detta skulle kunna förhindras. Denna verksamhet inom Big Pharma har tidigare redovisats av den berömde professorn Peter Gøtzsche  i ett antal böcker. Som ett typiskt exempel i en till synes oändlig rad av bedrägligt beteende från läkemedelsindustrin nämner Gøtzsche företaget Merck. Merck var under många år en mycket nära samarbetspartner till svenska Astra i USA.  Företaget har starka historiska band till Rockefeller-klanen.

Låt oss titta på fallet med den senare indragna COX-2 hämmaren Vioxx från Merck. Preparatet fyllde på intet sätt någon unik funktion som inte lika bra kunnat fyllas av äldre och bättre beprövade preparat där patenten löpt ut. Enligt Gøtzsche orsakade Vioxx uppskattningsvis 120.000 dödsfall innan det drogs in. Detta möjliggjordes genom hela kartan av trixande och bestickande för att dölja att preparatet var livsfarligt och genom att tillsynsmyndigheter (främst amerikanska FDA) och inblandade läkare inte tjänade allmännyttan, utan gick företagets ärenden. Och Vioxx var inget unikt undantag bland en lång rad farliga piller, det är bara ett exempel i högen.

Merck betalade senare ca 40 miljarder kronor i böter efter att man 2012 erkänt sig skyldiga till otillbörlig överträdelse av federala lagar i marknadsföringen av preparatet. Samma år betalade företaget ut över 300 miljoner kronor i prestationsbaserad bonus utöver skyhög lön till sin VD. Vad företaget betalat i mutor till FDA-tjänstemän och läkare innan bubblan sprack står skrivet i stjärnorna. De 40 miljarder kronorna var sannolikt en mindre del av vad man dragit in i intäkter på preparatet.

Läkemedelsföretaget Pfizer som dominerar marknaden för de geninjektioner som miljarder människor får som förment vaccin mot Covid-19, har avslöjats med fusk i samband med den preliminära fas III-studien av sitt preparat. En regiondirektör som var anställd vid forskningsorganisationen Ventavia Research Group, som är underentreprenör åt Pfizer, har berättat för BMJ att företaget förfalskade data, oblindade deltagande patienter, anställde otillräckligt utbildade vaccinerare och var långsamma med att följa upp de biverkningar som rapporterades i fas III-studien. Personal som utförde kvalitetskontroller var överväldigad av den mängd problem de hittade. Efter att upprepade gånger ha underrättat Ventavia om dessa problem, skickade den regionala direktören, Brook Jackson, ett klagomål till FDA. Hon fick senare samma dag sparken. Detta handlar alltså om ett preparat som prånglats ut i flera miljarder doser och som visat sig ha mycket svåra biverkningar som redan drabbar miljontals människor och tar livet av hundratusentals.

Den italienska maffian och Sydamerikas knarkkarteller förbleknar fullständigt vid en jämförelse med dessa medicinföretag.

Den fråga vi måste ställa oss är, hur kan detta sätt att agera få fortsätta år efter år, decennium efter decennium, med det politiska etablissemangets goda minne? Maffian blir åtminstone då och då utsatt för stora razzior och några dussin mafiosos spärras in, men hur ofta får styrelseledamöter, direktörer, myndighetstjänstemän och läkare skaka galler för den organiserade brottslighet som de ihop med läkemedelsföretagen ägnar sig åt och som tar livet av miljontals människor årligen.

Svaret är enkelt, kolla vilka som äger de stora läkemedelsföretagen och som sitter i deras styrelser? Både Merck och Pfizer som nämndes har som sina tre största ägare den styrande oligarkins enorma fondförvaltare Blackrock, Vanguard och State Street Corp. Här existerar inte någon fri konkurrens utan samma oligarker äger allt. I styrelserna sitter samhällets absoluta elit och bakom företagen står de hyperförmögna oligarkerna. Det är etablissemangets företag och dem rör man inte, utan man nöjer sig med att i de bästa fallen för skams skull plocka av företagen någon liten del av deras enorma vinster som böter. Sedan får de fortsätta sitt trixande och bestickande som om inget hänt. Böter är en normal kalkylerad driftskostnad i den här snuskiga branschen.

Jag har vittnesmål från framstående läkare som på konferenser har fått feta kuvert med kontanter. Böter och mutor är en naturlig och accepterad rörelsekostnad inom denna djupt oetiska industri. Det är ett politiskt ansvar att göra något åt detta och att återupprätta allmännyttan som drivkraft bakom hela sjukvården. Vi måste stifta lagar som sätter stopp för företag som bedriver ekonomisk brottslighet och vi måste utdöma fängelse och näringsförbud för styrelseledamöter och direktörer som har ansvaret för företagens drift. Svårare än så är det inte. Det handlar enbart om att tillämpa samma regler för etablissemangets företag som för vanliga småföretagare som ägnar sig åt skattebedrägerier och annat skojeri.

Lars Bern

Pressmeddelanden – Läkaruppropet (lakaruppropet.se)

8 reaktioner på ”Sätt styrelserna i fängelse!”

 1. Sten Brunbäck

  Mycket uttömmande och bra skrivet som vanligt. Jag håller helt med.
  Efter en infarkt 2011 så har jag ätit såväl statiner som en mängd övriga piller till jan. 2019 då jag läst “Den Metabola Pandemin”. Statiner och övriga kemikalier ersattes då med vitaminer och kosttillskott. I dag har jag läst uppföljaren Coronan. Dina råd om kost och läkemedel har jag följt och mår bättre än tidigare. Jag har gått ner i vikt trots att jag slutat med den fettsnåla kosten. Hösten 2020 hade jag Covid19 enl. PCR test. När jag inte blivit sjuk på 14 dagar togs det ett blodtest varvid konstaterades att jag hade antikroppar. Att jag klarade mig så bra beror på dina råd Lars och jag är mycket tacksam. Tack Lars

 2. Du nämner att läkemedlet Vioxx (Cox2-hämmare) låg bakom minst 120000 människors död. Därför tvingades man dra tillbaka Vioxx från marknaden. Drygt tio år senare fick jag en smärtlindrande medicin efter att ha fått ett nytt knä. Den medicinen heter Etoricoxib (Cox2-hämmare). Jag fick hjärtsvikt men överlevde. Jag rapporterade både till kliniken som skrivit ut medicinen och till Läkemedelsverket. Fick ingen bekräftelse på att de mottagit min info. Kontrollerade om denna medicin användes inom alla landsting. Började med Stockholm, som till min glädje förbjudit användningen av Etoricoxib, vilket jag meddelade mitt sjukhus, som inte brydde sig.

  1. Hej, jag bor i Stockholm och har etoricoxid utskrivet mot led/muskelvärk. Vänligen Jonas

 3. Min äldste vän har arbetat 30 år på Pfizer…när jag tar upp coronaämnet. vägrar han diskutera…för drygt 25 år sedan fick drogkartellerna erbjudande sluta med droghandel och endast 2-3 års fängelse om de slutade…de fick dessutom behålla alla miljarder dollar de tjänat…istället investerade de i läkemedelsindustrin…huvudägare i bl a Pfizer genom Blackrock och Vanguard…de skyr inga medel – om miljoner dör av det s k vaccinet spelar det dom ingen roll…de tjänar mer pengar på läkemedel än knark.

  Mats Svensson, Malmö

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen