Nya falska varningar för C-vitamin

Av Lars Bern, teknologie doktor på Chalmers och en av grundarna till NNMH

Det medicinindustriella etablissemanget har startat en ny kampanj för att skrämma människor att inte stärka sin motståndskraft mot infektioner och cancer med C-vitamintillskott. Dessa tillskott minskar nämligen människors behov av Big Pharmas dyra preparat. Man stödjer kampanjen på en högst diskutabel och motsagd studie av forskaren Martin Bergö som jag kommenterat i min bok om CORONAN och den Metabola Pandemin.

Antioxidanter och cancer

Omfattande forskning har påvisat förbättrad prognos för cancerpatienter, som konsumerat antioxidantrika preparat. Det står i direkt strid mot relativt ny forskning från professor Martin Bergö m.fl. vid Sahlgrenska akademin. Han säger sig ha visat att antioxidanter fördubblar spridningen av malignt melanom i möss. Man har studerat behandling med antioxidanterna N-acetylcystein (NAcCys) och en vattenlöslig form av E-vitamin (Trolox).

Bergö menar att hans studier stärker tidigare studier som visar att antioxidanter påskyndar lungcancer. Cancerpatienter och personer med en ökad risk för cancer ger han därför rådet att undvika kosttillskott med antioxidanter. Detta verkar var ett ytterst tveksamt råd med tanke på den uppsjö med annan forskning som visar på motsatt effekt av antioxidanter mot cancer.

Professor emeritus Per-Arne Öckerman (tidigare överläkare i klinisk kemi) har i Integrativ Medicin kommenterat Bergös forskning och råd. Han menar att Bergös fynd är intressanta genom att visa hur komplext allt fungerar, men han anser att hans slutsatser är omotiverade, rentav ovetenskapliga och oetiska. Det ger dock anledning till mer forskning på området.

För att studera antioxidanteffekter måste man enligt Öckerman arbeta med många antioxidanter samtidigt, inte med bara 1-2 ämnen. NAcCys och vissa former av E-vitamin har ingen positiv effekt eller en direkt negativ effekt vid cancerbehandling i kombination med cytostatika eller ensamt. De avviker därmed från många andra antioxidanter eller antioxidantrika koncentrat från växter.

Öckerman menar att Bergö tar ett stort ansvar med sin rekommendation, som leder till stor oro, inte minst hos cancerpatienter. Denna oro försämrar prognosen för cancerpatienter. Det är därför oerhört viktigt att Bergös slutsatser bekräftas eller bestrids vad avser sådana antioxidanter som cancerpatienter verkligen använder.

Vid ett symposium om fria radikaler och antioxidanter i sektionen för näringslära på Medicinska Riksstämman i Göteborg 2006, påpekade Öckerman att nästan all forskning om antioxidanter var gjord med 1-2 ämnen. Då det krävs flera antioxidanter i synergi för effekt, måste all forskning göras om. Huvudtalaren Rune Blomhoff, professor i Oslo, berättade att man vid en kongress en månad tidigare i New York hade kommit till samma slutsats, d.v.s. att all forskning om antioxidanter måste göras med ett brett spektrum av antioxidanter och att forskning om enstaka ämnen mycket väl kunde ge motstridiga resultat.

Det jag omedelbart frågar mig är om det ligger industriintressen bakom att Bergö valt bara just dessa ämnen som inte är representativa för alla antioxidanter? Forskning med 1-2 antioxidanter hade ju visats ej medge generaliserande slutsatser.

Den finske läkaren Kaarlo Jaakkola visade redan 1992 att bredspektrum antioxidanter, vitaminer, spårelement och fettsyror i kombination med strålning och/eller cytostatika förbättrade prognosen vid lungcancer hos patienter och minskade biverkningarna. Svenska Socialstyrelsen gillade inte detta och ville dra in Jaakkolas svenska läkarlegitimation. I samband med detta gjorde Öckerman en litteraturgenomgång om antioxidanter som underlag för Socialstyrelsens beslut. Denna genomgång avsåg vitamin A, C och E, selen, Q-10, beta-karotin, lykopen, melatonin, NAcCys och glutation och visade att alla utom just NAcCys och beta-karotin hade förebyggande eller behandlande effekt mot cancer, också i kombination med cytostatika.

Vitamin E-succinat och strålningsbehandling hämmar var och en för sig tillväxten av humana melanomceller. Tillsammans ökar de hämningen. Vitamin E-alkohol eller E-acetat som Bergö använt har inte den effekten förrän i mycket högre dos. Tillväxten av humana melanomceller påverkas inte av enskilda antioxidanter, men hämmas starkt av en blandning.

Öckermans råd till personer med känd cancer:

 • Ät massor av antioxidantrika födoämnen och ett brett spektrum av kosttillskott
 • Kombinera detta med gängse behandling, om du har en cancerdiagnos
 • Ät inte Acetylcystein eller Trolox

T.ex. visar forskning rörande kombinationen av strålbehandling av cancer och användning av antioxidanten blåbärsextrakt förvånansvärt goda resultat. I en rad sammanhang framhålls broccoli som en utmärkt antioxidant varför det bör ingå i en hälsosam kost för att motverka risken för att utveckla cancer.

En bekant som opererats för en pancreacancer och som fått cellgiftsbehandling efter, blev av sina läkare tillhållen att absolut inte ta några vitaminer eller andra kosttillskott ett halvår efter behandlingen, ett totalt vansinnigt råd. Vederbörande fick redan efter några månader tecken på en fortsatt cancerutveckling och dog några månader senare. Denna typ av instruktioner från skolmedicinen står, vad jag kan förstå, helt i strid med vetenskapen på området.

Lars Bern

8 reaktioner på ”Nya falska varningar för C-vitamin”

 1. Sagde person har troligen som uppgift att verka för läkemedelsindustrins mycket lönsamma cytostatikamedel, för vilket ändamål inga som helst medel kan anses oheliga; ‘finis justificat modo’, ändamålet helgar medlen. Därför används otillräckliga/otillförlitliga studier i syfte att demobilisera dels alternativa behandlingar, dels naturliga och kroppsegna substanser i terapeutiska doser som hjälp i behandlingen av cancer.

  I anledning därav finns skäl att i korthet relatera till den forskning och resultat som framtagits av Hungerian Institute of Oncology. Foskning/resultat, som jag refererar till, avser Deuteriumfritt vatten (DfV). DfV har snabb, helt biverkningsfri läkande/eliminerande effekt på cancertumörer. Deuterium, vanligt H2O plus en neutron (s.k. tungt vatten, vilket dock förekommer i form av två plus neutroner också) finns i vanligt vatten(sjö/hav), genomsnittligt i storleksordningen 155 ppmv.

  Effekten uppkommer genom att DfV ökar protonexporten från cellmatrisen till intermembranutrymmet i mitokondrierna (kroppens energiproducenter), vilket ökar membranets spänningspotential och ökar produktionen av reaktiva syreisotpoer. Dessa minskar i sin tur energin till tillväxt av cancerceller genom minskad produktion av ATP, mitokondriernas energimolekyler, varvid kroppens immunsystem kan eliminera cancertumören.

  Forskningen visar att intag av DfV ‘tar bort’ såväl hjärn- som bröstcancertumörer effektivt. Andra framforskade effekter av DfV är ökad insulinkänslighet och lägre mängd blodglukos (lägre markörvärde HbA1c), varför DfV kan reglera metabola feltillstånd.

  1. Hej.

   Snälla Göran, känner du till några pålitliga sajter där jag kan läsa mer om DfV? Jag har aldrig hört om det här tidigare. Är det vanligt vatten som man dricker?

   Mvh Malin

 2. Lennart Eriksson, Tågbefälhavare Trafik

  Tack för rapporten, de har ingen trovärdighet, C vitamin i kombination med zink och framförallt D vitamin är det bästa för att stärka hälsan.

  1. Den överlägset bästa behandlingen mot all sorts cancer är enligt min och andras erfarenheter långtidsvattenfasta minst en vecka. Jag har själv botat både en testikelcancer (som jag fått av en vaccinförorenad blodtransfusion) samt ett flerårigt basiliom (strök med först). Sedan kan man med fördel förtära amygdalinrika livsmedel som aprikoskärnor mungbönor mfl. Mycket c-vitamin och diverse kosttillskott är också viktiga för att stärka immunförsvaret. Kolhydratbrist svälter ut cancern och försvagar den. Amygdalinet dödar försvagade cancerceller. All cancer är av samma sort och behandlingsbart.

   1. Johan Larsson

    Håller med, fasta är bästa medicinen för det väldigt mycket (inte minst glykocalyxen). Du Ulf+Pohl kanske vet följande redan, men jag vill rekommendera alla att se följande klipp av Dr. Been, hur fasta inte bara svälter ut dåliga celler, utan har även en mer direkt målsökande destruktion. Man kan se de första 6 minuterna och få en överblick. Är man intresserad av mekanismerna så fortsätter man att se hela avsnittet på 40 min.

    https://www.youtube.com/watch?v=8KzyoEFgQec

    Det är alltså inte enbart att man kapar energin i sig, utan fler mekanismer sätter igång pga det. Bästa klippet jag sett på länge på Internet. Rekommenderar ALLA att åtminstone se de första 6 min.

    1. Det är så härligt när vi, vanligt folk, hjälper varandra att uppnå kunskap och utbyta erfarenheter kring hälsa! Jag tittade på de sex första minuterna, ska se resten sen. Tack Johan.

     Lite tröttsamt dock med den blåfärgade “varningen” under videon, med tipset att läsa vad våra myndigheter säger om immunsystemet och c-19.
     Eeh, nej tack! 😉

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen