Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/b/3/nnmh.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Tusentals studier stödjer sambandet mellan socker och ohälsa

Tusentals studier stödjer sambandet mellan socker och ohälsa

Tusentals studier visar koppling mellan kroniska tillstånd och socker
Amerikanska forskare visar på tydlig koppling mellan socker och kroniska sjukdomar

När en grupp amerikanska forskare gick igenom 8 000 vetenskapliga studier om hur socker påverkar kroppen var resultatet tydligt; vitt socker är ett gift för kroppen som ger ohälsa och kroniska tillstånd. En överdriven konsumtion av socker kan över tid leda till typ 2-diabets, leverförfettning och olika hjärtkärlproblem. Det göms mycket socker i våra vanliga livsmedel, har du koll på innehållsförteckningarna?

Flera av våra vällevnadsproblem har ett tydligt samband med den mat vi äter, och den mängd vitt socker vi får i oss varje dag. Siffror visar att vi svenskar konsumerar runt 45 kilo socker varje år. En siffra som är tok för hög och som borde halveras.

Det pågår mycket forskning världen över hur socker påverkar kroppen, och framför allt i USA där fetma och övervikt leder till ohälsa, kostar samhället mycket pengar och orsakar onödigt mycket lidande för enskilda individer.

När en grupp forskare vid USCF, ett universitet i San Francisco, Kalifornien, gick igenom 8 000 vetenskapliga studier om det vita sockrets påverkan på den mänskliga kroppen, var resultatet entydigt; det raffinerade sockret ger inte bara viktökning, det kan typ 2-diabetes och olika former av hjärt-kärlsjukdomar.

Dramatisk ökning av typ 2-diabetes

Forskarna har döpt sitt projekt till ”Sugar Science” och huvudförfattaren till studien, Laura Schmidt, som är professor vid USCFs skola för medicin, menar att socker är ett gift för kroppen och en för stor sockerkonsumtion skadar de inre organen. Skador som kan ge kroniska tillstånd, sjukdomar och på sikt leda till en för tidig död.

Tidigare forskning visar bland annat på att övervikt, och då framför allt bukfetma inte bara skadar tarmen, ger depression och hjärt-kärlproblem, det kan även bidra till olika former av cancer och demenssjukdomar. En del forskare menar att Alzheimers borde kallas för typ 3-diabetes eftersom insulinresistens i hjärnan uppstått.

De senaste 40 år har antalet vuxna med diabetes ökat från 108 miljoner till 537 miljoner, varav nio av tio har typ 2-diabetes.

Antalet vuxna med fetma har ökat från 100 miljoner till 764 miljoner under samma period.

Forskarna har satt ökningen i samband med högt intag av drycker med socker, processat kött och en låg konsumtion av fullkorn, yoghurt, nötter, frön och frukt.

Kroniska tillstånd som följd av sockerkosten

I det amerikanska socker-projektet redovisades siffror som visade att närmare 75 procent av alla förpackade och bearbetade livsmedel innehöll tillsatt socker som majssirap, sackaros, druvsocker och sockerrörsjuice.

Även den förpackade och processade maten vi hittar i våra svenska livsmedelsbutiker idag innehåller en hel del tillsatt socker. Efter salt så är faktiskt socker den vanligaste ingrediensen i våra livsmedel.

Att vitt socker, glukossirap och druvsocker är vanliga tillsatser i maten innebär att vi konsumerar betydligt mer socker än vad vi borde för att bibehålla en god hälsa.

Utan att egentligen veta om det så kan en rad olika kroniska tillstånd uppstå som kan leda till det metabola syndromet i och med de en för tidig död orsakad av blodproppar, hjärtinfarkt eller leversvikt.

Även smala personer kan äta för mycket socker

Den som är överviktig ska förstås se över sitt intag av vitt socker, men även smala och normalviktiga individer kan överkonsumera de raffinerade sockret.

Endokrinologen och författaren av flera hälsoböcker, Robert Lustig, som också är den del av Sugar Science-projektet säger att en överkonsumtion av vitt socker kan ge kroniska tillstånd hos både feta som smala personer. Skillnaden är dock att de överviktiga får betydligt fler problem med hälsan orsakad av övervikten. Robert Lustig anser dock att fokus bör ligga på att minska sockerkonsumtionen och intaget av den processade maten.

Hur mycket socker kan man äta en dag utan att det blir skadligt för hälsan på sikt?

Enligt de nordiska rekommendationerna anses 18–20 sockerbitar (54–60 gram) vara maximalt för en vuxen person.

Barn mellan sex och 15 år bör inte äta mer än 10–17 sockerbitar per dag. Att jämföra med att en halv liter läsk innehåller mellan nio och 18 sockerbitar beroende på sort.

Naturliga sätt att få i sig socker

Det amerikanska forskarna vill få ut budskapet att alla kalorier inte är lika, utan det handlar om att välja mat med så lite socker som möjligt. Och de påpekar att socker i frukt och grönsaker samt naturliga mejeriprodukter är bra val.

När vi äter frukt och grönt innehåller de kolhydrater som kallas för kostfibrer, och som är bra för tarmen och gör att den fungerar som den ska. Dessa kostfibrer reglerar också hastigheten på hur snabbt sockret bearbetas. Den här processen och hjälpen från kostfibrerna gör att organ som bukspottskörteln skyddas och inte överansträngs i sin produktion av insulin. För det kan på sikt leda till insulinresistens och diabetes typ-2. Det bästa är att sortera väl bland den mat där tillsatt socker finns, och har man vare sig tid eller lust att läsa det finstilta och stundtals ganska krångliga innehållsförteckningar, så är det enklast att välja naturlig och ren mat och att laga den från grunden.

Av Inger Palm

Källor:
www.naturalnews.com
www.nature.com
www.annfernholm.se
www.kostfonden.se

3 reaktioner på ”Tusentals studier stödjer sambandet mellan socker och ohälsa”

 1. Beatrice Klackenberg

  Tack för artikeln! Det är dags nu att rekommendera vad vi mår bra av att äta. Det är betydligt enklare och godare!

  Naturlig mat är: All kött som är gräsbetande och ekologiskt uppfödd åtminstone de första 2 åren helst utan kolhydrater❣️Äter man olika delar av djuret finns ALLA vitaminer och mineraler i.

  Där det finns: Färsk vild fisk och skaldjur

  Även charkuterier är helt ok om de innehåller kött och kryddor och inget annat.

  Tillsammans med bra fett: smör, ghee, oxfett, ister, talg från lamm och nöt, bra kokosolja och olivolja (de flesta andra är industrioljor och skadliga)

  ekologiska grönsaker av alla slag

  och ibland bär och frukt (helst närodlat, från skog och trädgård, allt annat är sockerbomber som belastar levern med fruktsocker)

  Om man mår bra av det även fullfeta mjölkprodukter som de flesta människor som har ätit detta i flera generationer tycker är gott.

  Och ibland när det är fest eller om man känner för det äter man något sött ( tårta, gott bröd och pasta mfl) Behövs dock inte!😉
  Tänk på att mjöl också är socker!

  Dryck: bra vatten, ibland vin med lite socker, ännu mer sällan öl, te, kaffe etc

  Man lagar från grunden, det stämmer men även här finns snabbmat: en skiva kött eller fisk, stekt i oxfett eller kokosolja med en fryst grönsak i smör eller gräddsås och kryddor går fort, smaker gott och är hälsosamt, gynnar mångfalden i naturen och klimatet.

  😃🥩🐟🦀🥑🥥🍓🥦🫐🥬🌶️🫒🧅🍷🥂

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen