Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/b/3/nnmh.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Hälsan är viktigast

Hälsan är viktigast

Av Andrea Kontros, legitimerad biomedicinsk analytiker och författare

Detta är det första inlägget i serien Hälsa av Andrea Kontros.

Hälsan är viktigast” sa min far ofta till oss, mina syskon och mig, när vi var barn. Men vi bara tittade förvånat på varandra och förstod ingenting. Som barn är man oftast frisk och tänker inte på hälsan. Vi förstod då inte varför vår far var så upptagen med detta. Men nu, i vuxen ålder, förstår jag vad min far menade.

Vår hälsa är det viktigaste vi har. Så länge vi är friska funderar vi oftast inte kring vår hälsa, vi tar den för givet. Men när vi är sjuka förstår vi hur värdefull hälsan är.

Ordet hälsa kommer från fornnordiska och har med ordet hel att göra. När vi har vår hälsa i behåll är vi hela. Allt i vår kropp fungerar optimalt och vi känner oss pigga, välmående och starka.

Verbet ”att hälsa” betyder också samma sak. Förr önskade man varandra hälsa, helhet och välmående vid hälsning och det är därför vi säger att ”vi hälsar”.

Att vara frisk innebär en sorts frihet. När vi är friska blir vi obegränsade och kan göra vad vi vill. Vi kan röra oss obehindrat, känna oss välmående och vara aktiva. Tankeverksamheten och vår mentala förmåga fungerar också obehindrat.

Sjukdom innebär ofta begränsningar på vår rörelsefrihet och i vissa fall även på vår mentala förmåga. Sjukdom gör oss även illamående, trötta, nedstämda och apatiska. Är vi sjuka spelar det ingen roll hur många saker vi äger eller hur mycket pengar vi har, vi kan ändå inte ha glädje av dem. Sjukdom begränsar oss och vårt liv och gör det materiella mindre viktigt.

Därför är vår hälsa egentligen det dyrbaraste vi äger och att investera både tid och pengar för att hålla hälsan i behåll är det bästa investering vi kan göra. Ibland behöver vi göra saker aktivt (exempelvis äta nyttig mat, motionera tillräckligt) för att stärka vår hälsa och ibland behöver vi avstå från vissa saker (exempelvis från rökning, droger, hälsoskadliga ämnen och miljöer) för att se till att ha vår hälsa i behåll. Allt detta sammantaget gör att vi med egen vilja kan förbättra eller försämra vår egen hälsa.

För att förbli friska behöver vi veta hur vår kropp fungerar och vad som är viktigt att tänka på när vi fattar olika beslut i livet. Just i dessa aspekter vill jag gärna framföra mina synpunkter och iakttagelser.

Därför kommer jag Andrea Kontros i en serie blogginlägg för NNMH att belysa vår hälsa ur ett naturorienterat perspektiv.

2 reaktioner på ”Hälsan är viktigast”

  1. Om ordet hälsa och ”att hälsa”; jag har inte tänkt på det tidigare. Mycket intressant, Andrea.
    Ja, det viktigaste är hälsan och familjen.
    Jag ser fram emot att få läsa dina inlägg om hälsa här på bloggen.

  2. Moses Mattsson

    Alldeles riktigt, hälsan har tre dimensioner mat, motion och miljö. Har man drabbats all hjärtinfarkt, hjärtstopp , artros och pulsåderbråck. Då är det dags att fundera på orsakerna. Med enkel omläggning av livstilen mår jag som en kung sedan tio år tillbaka. Alla borde förstå nyttan av att vara frisk och få vara ktiv och ha livsglädje. Jag hoppas ha återgäldat mina snedteg i livsföringen och få vandra sista biten på egna ben helst i en virvlande dans.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen