Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/b/3/nnmh.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Covid-19 och D-vitaminbrist

Covid-19 och D-vitaminbrist

Jag har den senaste tiden stött ett flertal exempel på att personer som tar kosttillskott av D-vitamin ändå har en för låg nivå på sitt serumvitamin. Några säger sig även har blivit sjuka trots att de tar D-vitamin tillskott. Bland annat har den numer världskände brittiska läkaren John Campbell som under hela pandemin har uppmärksammat en rad studier som visar samband mellan D-vitaminbrist och sjuklighet i Covid-19. Han själv har hela tiden berättat att han tog ett tillskott på 3000 IE och att han bedömde att det gav honom en hälsosam D-vitamin nivå. När han för några veckor sedan tog ett blodprov för att kontrollera serumnivån, visade det sig till hans stora förvåning att han låg på gränsen till D-vitaminbrist.

När jag jämför min egen serumnivå med Campbells, så ligger den 250% högre trots att jag bara tar ett dagligt tillskott på 5000 IE, alltså bara 66% högre. Den slutsats jag drar av detta är att olika individer svarar olika på kosttillskottet av vitaminet. Det är nog många som tar vad de tror är ett tillräckligt tillskott av vitaminet som trots det har brist.

Eftersom sambandet mellan allvarlig Covid-19 sjuklighet och D-vitaminbrist är visat i hundratals studier (ca. 500 på PubMed) är det viktigt att i influensatider se till att ha en hög nivå på sitt serum D-vitamin. Det faktum att vi verkar reagera olika på tillskottet är mitt råd att årligen ta ett blodprov och kolla så att serumnivån ligger väl över bristnivån. Tänk också på att kombinera D-vitamintillskott med tillskott av K2-vitamin.

Kommentera gärna på föreningens blogg om ni har mätt ert serum D-vitamin och berätta om ni tar tillskott av D-vitamin och vilken dos, så att läsarna får något att hålla sig till.

Lars Bern

Riksföreningen för Metabol Hälsa arbetar för att sprida kunskap om hur vi undviker metabol sjuklighet och vad som bör göras mot den. Om ni vill stödja Riksföreningen ekonomiskt, har ni möjlighet att göra det genom att antingen bli stödjande medlem i RMH eller att donera till föreningen. Alla medel som flyter in går oavkortat till vår ideella verksamhet. De enda betalningar som går till engagerade personer är en liten blygsam lön till den kvinna som sköter medlemsregistret och till betalning av reseutlägg och andra direkta omkostnader i arbetet mot kvitto. Styrelsen jobbar helt ideellt.

Föreningen kan ta emot bidrag på följande konton:

Bankgiro:     195-1607

Swish:           123 270 0441

42 reaktioner på ”Covid-19 och D-vitaminbrist”

 1. Har tagit Vit D, ngn vanlig liten tablett (trol ca 100 IE), varje vinterhalvår under lång tid. Men i och med att denna pandemi startade förstod jag att man bör ta mkt mer. Nu tar jag 6000 IE/dag av Vit D3 + Vit K2 varannan dag. Samt en hel del annat av det många andra nämner här. –
  Väger ca 5 kg för mycket och är 83 år. Äter medelstrikt LCHF sedan 7 år tillbaka.
  Fick vårdcentralen att ta ett Vit-D prov ffg nånsin i dec 2020 – som var 151 nmol/L.

 2. Detta är jätteviktigt att lyssna på;
  Att vaccinera massor med människor skapar bara massor av människor som blir asymptomatiska ett tag tills viruset listat ut ett nytt sätt , värre sätt att göra personen sjuk. De få antikroppar som den har fått från vaccinationen hjälper inte utan undertryckwer istället det normala immunförsvaret En katastrof för mänskligheten kan snart vara aktuell. enl denna vaccinexpert

  https://beforeitsnews.com/strange/2021/03/former-gates-vaccine-scientist-predicts-mass-genocide-2477046.html

 3. Har länge använt Holistic och Better yuo. Hur vet man vilken tillverkare som är mest tillförlitliga
  Använder D3 K2 Zink Ester C och Selen Har anlitat Werlabs Bra D vitaminvärde men hade ofördelaktig kolesterolbalans, vilket låter konstigt. Efter att ha läst alla intressanta kommentarer känner jag mig mkt. motiverad att höja D-vitaminen från 2800 IE till det dubbla minst då vaccin är uteslutet för min del om jag inte tvingas vaccinera mig för att kunna besöka veterinären i Norge. svenska vet.kliniker är ju uppköpta av Evidencia och AniCura Hoppas innerligt att ygeman inte lyckas med vaccinationspass.

  1. Det är inte Ygeman som bestämmer det utan riksdagen. Än så länge är vi skyddade av grundlagen men som vanligt kan de ta beslut utan vår vetskap.

   Moderata politiker har ju gång på gång lämnat motioner om tvångsvaccinering av barn. Hur gick det med den senaste motionen ?

   Vad är det för skillnad på veterinären i Norge ?

   I Täby norr om Stockholm lämnade en holistisk veterinär Sverige. Hon flyttade till Portugal. Jag gick inte till henne med mina två katter för det kostade tusenlappar. Vilket jag ångrar. Det var försent för Rasmus när jag bestämt att anlita henne.
   Eftersom jag haft kontakt med henne fick jag mail om hennes flytt och ett erbjudande om att få min katt behandlad på distans. då behövde jag köpa en scanner för 800 kr.

   Nu var detta inget som förvånade mig eftersom jag träffat Boris Aranovish och han hade sänkt mitt blodtryck på distans.

   Veterinären hade frekvensapparat som heter LIFE om jag minns rätt. Jag har inget husdjur för tillfället så jag köpte inte scannern.

   Det som Boris lär ut handlar om den nyaste vetenskapen kvantfysik. Ni kan läsa böcker av Bruce Lipton och Gregg Braden.

   Boris har utvecklat metoder för att passa nutidsmänniskan som inte har all tid i världen.

   Det handlar om att allt i universum är energi även vi och kroppen, organen stärks av energi som vi kan ta till oss.

   Redan i början av 1900-talet visade Raymond William Rife att man kunde döda mikrober med frekvenser. Hulda Clark tog upp hans forskning och sa att vi blir sjuka av mikrober och föroreningar.

   Hon sa håll dig ifrån Isopropyl/ Propolene så får du aldrig cancer.
   Det ämnet finns i de flesta tvålar, schampo, smink och torrfoder för hund och katt.

 4. Jag tar väldigt få tillskott. Försöker tillgodogöra mig så mycket som möjligt via kosten. När det gäller d-vitamin tar jag bl a torskleverolja och lever. Jag följer Morley Robbins råd (RCP, Root-Cause-Protocol).

 5. 4000 E D3 (kapslar i olja) under längre tid ger blodvärde D-25-OH 170nmol/L (68ng/dL)
  Tar även 100 mikrogram K2 och C-vit, Mg, Zn och Se. Är 72 år.

 6. 66 år, 62 kg. Gick över till strikt LCHF april-20. Gick ner 10 kg på några månader.
  Tagit 30 000 IE D ett år?
  Werlab i okt-20 visade på 375 mM.
  Har minskat till 20 000 IE. Märker inget. Aldrig förkyld.
  Äter även det vanliga C, E, Mg, Se, Zn osv
  Ska testa igen i april. Minskar kanske ytterligare 10 000 IE beroende på svar.
  HDL=2.3
  LDL=6.4
  ApoB/ApoA1=0.77
  Triglycerider=1.1

 7. Det är komplicerat det med näringsämnena i kroppen. Att göra en hårmineralanalys ger mer än ett blodprov.

  Att göra det kostar en slant och en tid efter vitaminkuren är man tillbaka på noll igen.
  Man kan inte ta vitaminkurer ständigt för då blir kroppen resistent , säger de som håller på med detta.

  Vi utsätts ju dagligen av påfrestningar och kroppen strävar efter att uppnå jämvikt.
  Det är bästa är att stödja kroppens egen självläkande förmåga.

  Det gör man bäst med bioenergi- och frekvensmedicin.

  Bionergimedicin påverkar systemen i vår kropp . Då når man ända in till mitokondrierna i cellen.
  Man får verkligen tänka utanför boxen och förstå att vi har inte bara en fysisk kropp utan också en energetisk- och en informationskropp.

  Jag har en frekvensapparat Monikor, köpt av Boris Aranovish , Människans Resurser AB.
  Med den kan jag se belastningen av mikrober och avaktivera dem
  Jag kan också kolla mikronäringsämnen .
  Monikor arbetar efter merdianerna och akupunturpunkter. Förenklat kan man säga att det är akupunktur utan nålar.

  Det finns andra frekvensapparater men jag har ingen erfarenhet av dem. Henning Saupe fick pris för sin som var en kroppsscanner och han behandlade cancer men var ju tvungen att flytta till Tyskland. I Sverige får man inte bota cancer.

  Jag undrar varför de alternativa inte hörs av mer. I etablissemangets media får det inte komma fram. Men jag undrar om de ens försökt ? Lite mer djävlar anamma kunde de ha.

  Sen undrar jag också vad ni mer knaprar i er , värktabletter ?
  Köper ni vitaminerna på apoteket eller i hälsokosten ?
  Även i hälsokosten får man kolla innehållet !

  Intar ni probiotika ? Den goda tarmfloran är 70-80% av immunförsvaret.

  Jag använder också Treomed och Aquatone som med frekvenser påverkar cellmembranen och miljön runt cellerna .
  Aquatonen har olika program för blodomloppet, endokrina systemet, lymfsystemet , immunförsvaret.

  Renar levern. Tänker ni på hur mycket ni belastar levern ?
  När inte levern orkar mer belastas njurarna. Det är inte bara alkoholister som har fettlever.

  Treomeden och Aquatonen är mycket lätta att använda.

  Ni säger att ni haft covid-19 , hur vet ni det ? Det finns mer än 200 virus som är kopplade till förkylning.

  PCR testerna kan bara visa att man har något inte exakt vad och ska inte användas som de görs. Det är ju en bluff för att lura oss.

  Varför talar ni om PCR testerna överhuvudtaget ?

  1. Jan-Ove Staffan Bo Gerald Freidlitz

   PCR-testet är som sagt inte användbart för att mäta covid-19. Det måste finnas en annan agenda som pågår. Tror dom att vi är idioter?

 8. Jag är 72 år och enl Werlabtest ligger jag på nmol/L 142, alltså lite över deras referensvärden. Är de lågt satta ?

  Tar 6-8 droppar/dag av D3 + K2, två droppar är 25 mcg, motsvarar det 3-4000IE?

 9. Hej! Ska snart lämna blodprov för uppföljning av en medicin. Vill gärna då få veta min nivå på D-vitamin, vad ska jag be dem kolla för att få svar på detta?

 10. Hej, tar 10 000 IE per dag, 5 000 på morgonen och 5 000 på kvällen nu under vintern. 5 000 IE på sommaren. Dricker C-vitamin typ en klunk per vaken timme. Har inte fått Covid-19 än, fast jag Crona städar en massa. Får sanera kontoren där folk har gott hem pga misstänkt Corona. Enda skyddet jag har är diskhandskar.

 11. Stig Örnstedt

  Jag har i flera månader dagligen tagit D3-vitaminer med 4000 IE. Har sedan jag köpt en XL-test av Werlabs med blodprovstagning 2021-02-23 ökat till 6000 IE. Jag tar varje dag även tillskott av zink, selen, och B12. Nedan visas blodvärdet för D-vitamin! Jag är 74 år och brukar tillbringa sommaren på Öland i solen och c:a 1-2 månader utomlands varje vinter.

  S-25-OH Vitamin D: 147 nmol/L

  Tacksam för kommentarer!

   1. Jag är 75 år och man och jag har följt D-vitaminforskningen i drygt 10 år och tar 5000 IE av vitamin D3 dagligen och året om sedan 8 år. Tar även zink, selen och magnesium dagligen och året om. Kollar min D-vitaminnivå i blodet i januari/februari och brukar ligga omkring 200 nmol/L, vilket är perfekt. Tar aldrig influensavaccin men blir ändå aldrig sjuk.

   2. Jan-Ove Staffan Bo Gerald Freidlitz

    För att öka upptagen ska man också tillsammans inta K-vitamin tillsammans med D-vitamin.

    1. Jan-Ove Staffan Bo Gerald Freidlitz

     Magnesium, kalcium, k2 vitamin och D3 vitamin dessa samarbetar för att få en optimal nivå. Även bor men det brukar finnas tillgänglig.

  1. Mats Engström

   Hej har tagit 3000 hela vintern och ligger nu på 98 nmol/l . Vilket är lågt. Så jag ökar.

 12. Anders Nilsson

  Jag tar 2500 IE/dag och mitt värde är 103 nmol/L. Jag har tagit större mängder tidigare men nivån D-vitamin verkar spela mindre roll för mig. Vad som är viktigt för mitt upptag är magnesium och vilken typ av magnesium (jag tar magnesiumlaktat) för t.ex. magnesiumoxid är i det närmaste värdelöst. Det tycks också vara viktigt för mig när jag tar magnesium så jag ta D-vitamin till maten och magnesium 1-2 timmar efter maten.

  1. Magnesiumtillskottet bör tas strax före sänggåendet om man vill slippa benkramper eller restless legs under natten – har jag lärt mig. Och det har hjälpt på mig.

 13. Hej Lars
  Vilket bra initiativ att låta folk berätta om sina
  nivåer.
  Själv har jag ätit 5000IU per dag senaste
  året och hade 145 nmol/L vid mätning
  förra veckan men har ökat på till 6250IU för
  öka nivå till 155 nmol/L innan vårsolen
  börjar ge sig tillkänna. 75 vältränade kilo
  och 65års ålder.

 14. Marie Olofsson

  Jag tar 2000 IE d- vit (+ k- vit)/dag. Väger 62 kg. Mitt blodvärde var 109 nanomol/l ( refvärde: 50 – 150) Kontrollerat i jan 2021 ( efter mycket tjat) Vet att dosering kan skilja mycket fr person till person, så det är nödvändigt att kontrollera!
  Marie Olofsson

  1. Roger Gerdvall

   Vinter: D3-tablett 2 st 2500IE (62,5 mikrogram), multivitamin 400IE (10 mikrogram), omega3-olja 800IE, (20mikrogram) d v s totalt 6200IE.

   Vår/Höst: D3-tablett 1 st 2500IE, multivitamin 400IE, omega3-olja 800IE d v s totalt 3700IE

   Sommar: Multivitamin 400IE, omega3-olja 800IE, sol okänt IE men seglar och spelar golf så en hel del antar jag. Totalt 1200IE.

   Så här har jag gjort i många år. Alla fall mer än 5 år. 51 år gammal, 189 cm lång, vikt 87 kg.
   Uppmätt d-vitaminhalt i februari 2021 var 179 mmol/lit.

   Hade Covid-19 i julas. Alla fall enligt det opålitliga PCR-testet. Hemma från jobbet i två veckor med en lite mer segdragen influensa. Symtom som stel i nacken, ca 1-1,5 graders feber, smakbortfall, pip långt ner i bröstet. Klarade mig fint med te bryggt på ipe roxo, kolloidala silvergroggar, extra zinktillskott, lakritspastiller och inhalering av kolloidalt silver.

 15. Jag är 80 och tar 5000IE samt 200ug K2 Dessutom Magnesium, Zink och Q10. Min D-vitaminnivå ligger på 142 mnon/L.

 16. Jag tar 3500 till 5000 IE Dvitamin per dag (den lägre mängden om jag tar kombinationspreparat med K2)
  Ligger på 127 nmol/l nu i mars 2021, låg på 124 i oktober 2020.

 17. Irene Lundström

  Jag har tänkt fråga detta länge då jag var fundersam på varför mina värden var så låga i jämförelse med dina värden. Jag har ätit D vitamin 5000ieu i några år nu och nov -18 så låg mitt värde på 76 och jan -21 låg värdet på 103. en mycket långsam ökning trots intaget av D vitamin. Jag kanske måste dubbla dosen?

  1. Jan-Ove Staffan Bo Gerald Freidlitz

   Mycket viktigt att det är just D3 och k2 Magnesium och kalcium och även Bor
   D3 ska det vara. 😁

 18. Mats Jakobsson

  I höstas tog jag ett blodprov visade 93. Jag äter 5000IE annars från september till maj och försöker vara i solen mitt på dan på sommaren. Bor i Jämtland så solsäsongen är kort ..

 19. Jag tar 12 000-13 000 IE/dag, men jag vågar inte besöka sjukvården för test. Tidigare har jag tagit 20 000 IE under ett år utan biverkningar och botat min astma.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen