Börja att ställa krav på krogmaten

När nu coronarestriktionerna börjar luckras upp och ni överväger att åter börja gå ut och äta på restaurang, är det läge att börja fundera på vad det är för mat ni de facto blir serverade. Kanske restaurangerna nu är mer mottagliga för de krav du som uteätare borde ställa.

Den forskning rörande sjukligheten i Covid-19 som hunnit bedrivas det senaste halvåret har tydligt visat att personer med olika metabola sjukdomar blir långt sjukare än andra och har högre dödlighet. I första hand har man pekat på fetma som en försvårande faktor tätt följd av diabetes, högt blodtryck, hjärtkärlsjuklighet m.m.. Av detta skäl är det viktigare än någonsin att tänka på vad vi sätter i oss.

En som blev väldigt sjuk i Covid-19 var Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och han har nu engagerat sig för att få britterna att lägga om sina kostvanor för att inte bli ”tjockisar” som han själv. Den berömde kardiologen Aseem Malhotra som fått gehör hos den brittiska regeringen har pekar på att man genom en radikal kostomläggning på bara några veckor kan förbättra sin prognos vid Covid-19 smitta. Svenska politiker är dock tyvärr totalt tondöva på detta område. Det kan bero på att bildningsnivån i den brittiska regeringen är långt högre än hos vår genant obildade regering.

Många i vårt land som lyssnat på oss i Riksföreningen för Metabol Hälsa och som läst min bok Den Metabola Pandemin har säkert ändrat sin kost till det bättre och gjort betydande hälsovinster. Det finns dock en svag länk i nästan allas mathållning och det är det vi äter på krogen. Vi ställer sällan krav på restaurangen när vi går ut och äter om vilka råvaror de skall använda.

Det jag identifierat som den största faran med krogmaten är de oljor och fetter de använder i matlagning i allmänhet. Där är det vanligaste felet frityroljor som sannolikt nästan alltid är fröoljor som i sig inte är nyttiga, och som när de används länge hinner bilda en rad biprodukter som är direkt skadliga. Jag har tidigare skrivit ett antal krönikor om detta. Många restauranger steker även maten i fröoljor och margarin som inte är riktig människoföda. Jag misstänker även ofta att krogarna fuskar med såser som hollandaise, bearnaise och liknande och istället för smör använder färdiga industriprocessade såser gjorda på rapsolja.

Utöver oljor och fetter är ofta restaurangmaten väldigt inriktad på sötsaker och mjölprodukter som t.ex. inslag av pasta. Allt detta bidrar starkt till den metabola sjukligheten. Man brukar även börja måltiden med kuvertbröd och ofta något att breda på som inte alltid är äkta smör. När det gäller kuvertbröd skall man alltid kräva surdegsbröd och riktigt helst ekologiskt smör.

När ni planerar ett restaurangbesök ta kontakt med restaurangen och hör er för vad det är för råvaror de använder och hur olika rätter på deras meny är sammansatt. Kräv t.ex. att allt som är friterat skall friteras i kokosolja eller ister och att oljan till salladen skall vara bästa kallpressade olivoljan. Kräv att stekning skall göras i smör och att det skall finnas alternativ på menyn som uppfyller LCHF-krav. Det finns ingen anledning att ställa lägre krav på krogmaten än på den mat ni lagar hemma själva.

Med det ökande uteätandet är det här väldigt viktigt för att vi skall slippa få olika metabola sjukdomar.

Om vi börjar ställa krav på krogarnas mat kommer den att anpassas till en sammansättning och tillagning som minskar risken för metabol ohälsa. Låt oss alla börja göra det för folkhälsans skull. Nu i coronatider är det rätta tillfället när vi kan peka på hur det minskar risken vid Covid-19 infektion. Det gäller att få krögarna att förstå att matens sammansättning är viktigt för att locka tillbaka människor till sina restauranger.

 

Lars Bern

 

Om ni vill fördjupa er ytterligare i ämnet kan ni läsa boken ”Den Metabola Pandemin”. Om ni vill stödja Riksföreningen för Metabol Hälsa ekonomiskt, har ni möjlighet att göra det genom att antingen bli stödjande medlem i RMH eller att donera till föreningen. Alla medel som flyter in går oavkortat till vår ideella verksamhet. De enda betalningar som går till engagerade personer är en liten blygsam lön till den kvinna som sköter medlemsregistret och till betalning av reseutlägg och andra direkta omkostnader i arbetet mot kvitto. Styrelsen jobbar helt ideellt.

Föreningen kan ta emot bidrag på följande konton:

Bankgiro:     195-1607

Swish:           123 270 0441

 

9 reaktioner på ”Börja att ställa krav på krogmaten”

 1. Jan-Erik Högblom

  Om buffematen, kan det vara så att om man går ut flera dagar i veckan och äter buffemat är det svårare att gå ner i vlkt pga av dåliga fröoljor? Har själv med 5:2 metoden på mindre än ett halvår gått ner 10 kg i vikt ( äter nästan aldrig buffemat) och hittat min målvikt. Sen har jag en bekant som kämpar på med samma metod men där viktminskningen är väldigt liten? Hon äter ute flera dagar i veckan.

 2. Googla: Phll Sschneiders last speak där får ni reda på vem som ligger bakom pandemin.

 3. Ett ännu större problem är att analytiker sa i Aktuellt för tre dager sedan:
  Får vi inte stopp på COV 19 inom ett kvartal börjar vi få riktiga problem i Sverige,( när det gällde statens finanser). Vilket betyder att statskassan förmodligen är tom i början på November månad. Då blir det upplopp eller anarki p g a då finns det inga pengar till statsanställda eller kommunalt anställda, pensioinärer, personer på bidrag, poliser, sjukvårdspersonal. Det finns guld reserv staten kan sälja. Det återstår att se hur länge det räcker?

  Fast han sa inte ekonomiskt, det var väl för att inte skrämma folk. Vad skulle det annars vara som gör att Sverige får riktiga problem?

  1. Ingela Stalberg

   Vem skall köpa guldet? Bill Gate och c/o? Allvarligt problem och flera människor är i villfarelsen att allt blir som vanligt igen. Covid är inte så allvarlig att vi behövde stänga så mycket och dessutom kan den botas med malariamedicin. Hur få stopp på Covid när media inte vill det och testerna är missvisande? Lägg märke till att man nu talar om folk testade positivt (inte sjuka) för att hålla igång paniken. Till hösten kommer garanterat “2:a vågen” och då kan vi hälsa hem.

  2. Jan-Ove Staffan Bo Gerald Freidlitz

   Bästa är att inte äta på krogen överhuvudtaget. Tyvärr många verkar inte bry sig. Eller kanske inte förstår hur farligt det är att äta ute.

   1. Jan-Ove Staffan Bo Gerald Freidlitz

    Ett litet tillägg – när jag var i 10års åldern var jag med min morbror som var lastbilschaufför och åkte i hans lastbil. När vi tog frukost gick han in i en affär och köpte en bit ost och korv och något att dricka. Sen åt vi frukost. Något att ta efter.

  3. Sveriges guldreserv finns till lejonparten i förvar hos Bank of England (ägt av Rothschildfamiljen) och kan inte disponeras utan godkännande av EU, enligt dekret som svenska regeringen har att följa som EU-stat. Sverige står inför statsfinansiell härdsmälta och kan endast klara sig genom storskalig internationell upplåning vid utdragen låg ekonomisk aktivitet, om någonting ska kunna bli kvar av statligt organiserad välfärd. Sådan internationell upplåning hanteras av BIS, till vilken organisation Riksbanken har överlåtit sina internationella operativa åtgärder. Långivare blir Vatikanstaten eller British Crown (samma), förmedlat av BIS via IMF eller World Bank.
   Handlingfriheten är begränsad. ‘Ladorna är tomma’ som Magdalena Anderson sade när S/MP tog över styret 2014.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen