Nej tack, inga fler kostråd från det skolmedicinska etablissemanget!

Studier på en rad håll i världen av Covid-19 sjukligheten har, som jag tidigare skrivit om, visat att Coronapandemin är en delpandemi i en annan mycket större pandemi – nämligen den metabola pandemin av ökande sjuklighet. I min bästsäljande bok Den Metabola Pandemin beskriver jag hur den senare pandemin redan har påverkat nästan halva mänskligheten och den tar 40 miljoner liv i förtid varje år – lååångt fler än Covid-19. Denna pandemi är alla de sjukdomar som beror på störningar i människans ämnesomsättning som uppkommit på grund av den moderna livsstilen och den industrialiserade maten. Dessa sjukdomar är fetma, insulinresistens, hypertoni, diabetes, hjärtkärlsjukdom, cancer, karies, Alzheimer m.fl. alla idag vanliga sjukdomar. Dessa sjukdomar var i stort sett okända för 150 år sedan och ökningstakten har efter 1980 accelererat kraftigt.

Det är de redan metabolt sjuka som drabbas värst när de infekteras av Covid-19, så man skulle kunna betrakta coronapandemin som en gren av den metabola pandemin. Vore inte så många människor idag metabolt sjuka är det tveksamt om coronasmittan kvalat in som en egen pandemi.

I dagens Svenska Dagblad (28/7) beskrivs hur Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tar strid mot fetman i samhället och manar människor att inte vara ”en tjockis som jag”. Han blev väldigt sjuk när han fick covid-19 infektionen och menar att orsaken var att han var kraftigt överviktig som är en vanlig diagnos vid metabol sjuklighet. Kraftigt överviktiga som hamnar i respirator har mycket små möjligheter att överleva.

Jag vet att Johnsons regering påverkats av vår förenings vän den berömde kardiologen Aseem Malhotra som länge predikat för britterna om vikten att radikalt ändra sin kost. Han menar att man på bara några veckor kraftigt kan förbättra sin prognos vid en Covid-19 smitta genom en radikal kostomläggning till typ LCHF-kost. Det är aldrig för sent.

Nu kommer det även krav från det officiella Sverige att Folkhälsomyndigheten skall informera om riskerna med t.ex. fetma. En expertgrupp inom Sveriges kommuner och regioner, SKR, har i ett brev till tre myndigheter lyft fram att allt mer tyder på ett samband mellan ohälsosamma levnadsvanor och risken för att bli svårt covid-19 sjuk. Detta verkar väl vara bra, om man säkert visste att våra hälsomyndigheter hade något positivt att tillföra för att hjälpa människor till hälsosammare levnadsvanor. Men problemet är att det var just rekommendationer från hälsomyndigheterna i början av 80-talet som utlöst accelerationen av den metabola ohälsan under de senaste 40 åren.

Myndigheternas kostråd är att vi skall undvika de nyttiga mättade oftast animaliska fetter till förmån för inflammatoriska raffinerade växtoljor och att vi skall begränsa intaget av animalier till förmån för kolhydratrik blodsockerhöjande kolhydrater. Modern forskning visar tydligt att det är exakt det vi inte borde göra, men den kunskapen har ännu inte nått skolmedicinen, Livsmedelsverket eller Socialstyrelsen, så man fortsätter att tugga gamla felaktiga råd som ligger bakom den accelererande metabola pandemin.

Jag ser med stor oro på om myndigheterna nu skulle gå ut med kostrekommendationer för att försöka minska risken för allvarlig Covid-19 sjuklighet. Risken är att de bara förvärrar situationen med sina tokiga förlegade uppfattningar om sambanden mellan kosten och de metabola sjukdomarna.

För er som vill informera er om de verkliga sambanden mellan vår kost och ämnesomsättningssjukdomarna rekommenderar jag att läsa min bok som jag nämnde i inledningen. Där finns sambanden kost/hälsa utredda i detalj plus en del råd, hur man skall äta för att hålla sig metabolt frisk.

 

Lars Bern

 

Om ni vill fördjupa er ytterligare i ämnet kan ni läsa boken ”Den Metabola Pandemin”. Om ni vill stödja Riksföreningen för Metabol Hälsa ekonomiskt, har ni möjlighet att göra det genom att antingen bli stödjande medlem i RMH eller att donera till föreningen. Alla medel som flyter in går oavkortat till vår ideella verksamhet. De enda betalningar som går till engagerade personer är en liten blygsam lön till den kvinna som sköter medlemsregistret och till betalning av reseutlägg och andra direkta omkostnader i arbetet mot kvitto. Styrelsen jobbar helt ideellt.

Föreningen kan ta emot bidrag på följande konton:

Bankgiro:     195-1607

Swish:           123 270 0441

8 reaktioner på ”Nej tack, inga fler kostråd från det skolmedicinska etablissemanget!”

 1. Det tar nog emot för mycket för våra hälsomyndigheter att erkänna att de haft fel hela tiden. De gör det bara inte! Alla dessa små och stora “chefer” som haft säkra tjänster och inkomster – inte kan vi förvänta att de erkänner alla fel alla dessa år. De gör det inte!-
  Jämför t ex råden runt ansiktsmasker i coronatider i Sverige. “Experterna” började med att säga att de inte behövs, att vi ändå inte begriper hur man använder sådant och att de inte gör någon särskild nytta. När alla numera överbevisats om motsatsen, så erkänner ändå dessa “experter” inte att de haft fel. Sådana är våra myndigheter. De erkänner aldrig ett fel – även när de har fel. Regeringen har heller aldrig fel – och den drar inte tillbaka någon som har uttalat en mängd felaktigheter till allmänheten. Möjligen får han/hon en ny befattning – som utrikesminister eller ambassadör eller landshövding kanske.
  Visst har du rätt, Lars Bern. Som du sagt förut – man får se efter sig själv i det här landet. Man får själv läsa sig fram i olika media – vad som är rätt och vad som är fel – att göra, att äta, att tänka. När man läser “goda råd” från myndigheter om näring, vardagsmat, matvanor, medicin, hälsovård – (nästan alltid) gör tvärtom! Då blir det rätt. Om man studerar Matpyramiden – vänd på den! Då blir det rätt.
  Använd ditt sunda bondförnuft.

 2. Lisbeth Svensson

  Varför lura folket att äta fel och skadad mat. Nu måste myndigheter lyssna och ta till sig av andras kunskaper.
  Sanningen hinner ikapp alla.
  Skrämmande.

 3. Glöm inte att dricka 3 dl vatten per 10 kg kroppsvikt och lika mycket vatten som du dricker kaffe m.m.vatten är det bästa för att hålla dig frisk

  1. Suck det är så mycket mer. Jag var så oroad för att min väninna drack så lite. Jag tog henne till Människans Resurser AB och i deras scanner kom det fram att hon hade mycket vatten i kroppen, stillastående. Så jag köpte en Aquatone , en apparat som får blodet och lymfvätskan att flöda ordentligt. Efter en tids behandling började hon dricka vatten.

   Men sen när vi vände oss till hemhjälpen för jag klarade inte att jobba heltid, ha ett eget liv och ta hand om henne så var det slut med den behandlingen.

 4. Hej!
  Jag håller på att läsa boken (pärm till pärm) och får lära mig mer om kost än jag någonsin gjort tidigare och förstår samtidigt hur rätt min mor hade om mat. En stor härlig trädgård med allt ätbart för oss barn att bara ta. Inga besprutningar naturligtvis. Uppmaning måste vara att gå tillbaka till -60 talets matvanor och hur vi då åt. Nästan inga hade övervikt närjag tittar på gamla klassbilder. Ser fram emot fortsatt läsning och hoppas att det blir många som jag som sprider ditt budskap.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen