Agnes Wold pratar i nattmössan – som vanligt

Skolmedicinens trovärdighet sjunker stadigt i takt med att den metabola sjukligheten (fetma, insulinresistens, diabetes, infarkter, stroke, cancer, Alzheimer m.m.) skenar och har antagit pandemiska proportioner under den period som dagens skolmedicin utvecklats. Jag har i min bästsäljande bok Den Metabola Pandemin (kommer i november ut i en ny starkt upparbetad upplaga) beskrivit hur vi idag drabbas av 40 miljoner dödsfall årligen i metabola sjukdomar, sjukdomar som för över hundra år sedan spelade en marginell roll i hälsostatistiken.

Skolmedicinen har helt misslyckats med att förse människor och samhälle med kunskap om hur dessa sjukdomar skulle kunna förebyggas. Den kunskapen finns inom forskningen, men den tillämpas inte. Om den gjorde det skulle dessa sjukdomar kunna elimineras. De forskare som försöker upplysa allmänheten om vad som orsakar de metabola sjukdomarna, blir istället vanärade, sopade under mattan och ibland fråntagna sina läkarlegitimationer och t.o.m. satta i fängelse. Orsaken till detta är att den av Big Pharma dominerade skolmedicinen försvarar sin monopolställning med alla tillbuds stående medel.

En av denna skolmedicins mer kända profiler i Sverige är KI-professorn Agnes Wold. Hon framträdde häromdagen i SVT-programmet Fråga Doktorn som är ett program som aldrig försitter en chans att torgföra den misslyckade skolmedicinens irrläror. I programmet kommer hon med en lång rad påståenden som i vanlig ordning är lätt motbevisade.

Ett påstående var att vi aldrig behöver tänka på att dricka vatten, därför att det sköter kroppen så bra själv. Ja hos en helt frisk människa gör den det, vi känner törst om vi fått i oss för lite vatten och då dricker vi det vi behöver. Men i en värld präglad av dagens skolmedicins irrläror och livsmedelsindustrins industrimat, så är väldigt få människor helt friska. Jag har sett en rad exempel på människor i min omgivning där törsten är störd med vätskebrist som följd. Ett första symptom är kraftiga synstörningar som bl.a. gör dessa personer livsfarliga i trafiken. Vi måste alltså alltid tänka på att få i oss rent vatten och inte lyssna på Agnes Wold. Däremot behöver man ju inte dricka jämt som vissa människor gör.

Agnes Wold påstod även att det är en myt att kunna påverka sin viktiga tarmflora med alla de olika probiotika som marknadsförs. Visst är det svårt att via probiotisk kost på något avgörande sätt påverka tarmfloran, eftersom det vi stoppar i oss blir kraftigt påverkat i magens sura miljö innan det når tjocktarmen. Detta hindrar dock inte att vi faktiskt kan påverka vår tarmflora till både det bättre, men oftast till det sämre. Vid allvarliga vanliga sjukdomar som beror på en rubbad tarmflora, kan man t.ex. kraftigt förbättra situationen med fekaltransplantationer.

För att få min mage att fungera mer problemfritt har jag själv provat några olika vägar. Jag har ätit fermenterade grönsaker och druckit kombutcha utan någon påtaglig effekt. Nu senast har jag provat ett enkelt probiotikum som heter Adileum som faktiskt gett en klar förbättring för mig. Det är dock ingen garanti för att alla svarar på det på samma sätt. Wolds svepande påståenden om att det är meningslöst att försöka påverka tarmfloran till det bättre är alltså falskt.

Wold ger även skolmedicinens tröttsamt enfaldiga råd att inte lägga pengar på ”löjliga” hälsoprodukter. Man vill ju inte ha någon konkurrens från produkter där människor själva kan hålla sig friska.

Eftersom dagens livsmedel är utarmade på en rad mineraler och andra viktiga näringsämnen så får människor numer bristsjukdomar och behöver därför allt fler kosttillskott för att hålla bristerna borta. Ta bara som ett enstaka exempel Magnesium, som är ett kritiskt mineralämne inblandat i omkring 80% av kroppens metabolism genom att det styr hundratals enzymer. Under de senaste 100 åren så har vi genom det ohållbara industriella jordbruket utarmat jordarna på 80% av allt magnesium, varför magnesiumbrist uppkommer. Uppskattningsvis uppnår inte längre 60% av alla vuxna amerikaner normalt intag av magnesium och 45% lider direkt brist. Det ser nog lika ut i Sverige. Det förhåller sig tyvärr på samma sätt med en rad andra näringsämnen. Så, även på den här punkten pratar Agnes Wold i nattmössan. Den dystra verkligheten är att dagens näringsfattiga livsmedel kräver komplement med vissa kosttillskott för att hålla bristsjukdomar borta.

Även i en intervju 2018 i SVT-programmet Min sanning talade Wold uppenbart mot bättre vetande när hon påstod att sjukligheten i diabetes inte ökar. WHO:s statistik talar tyvärr ett helt annat språk.

Ett gott råd är att ta allt som Agnes Wold påstår med en stor nypa salt och alltid dubbelchecka det innan ni tror på det.

Man måste fråga sig, varför SVT i allmänhet och SVT-programmet Fråga Doktorn i synnerhet släpper fram personer från skolmedicinen som ensidigt predikar ett budskap som helt går läkemedelsindustrins ärende?

Lars Bern

Bild från Wikipedia

7 reaktioner på ”Agnes Wold pratar i nattmössan – som vanligt”

 1. Margaretha Åkerfalk Abrahamsson

  Agnes Wold pratar verkligen i nattmössan. Vi har behandlat våra magsjuka hästar med fekal-transplantation redan för 40 år sedan. Vi tog avföring från en häst som vi visste var frisk och blandade upp det med ljummet vatten, till en lättflytande sörja. Sedan slangade vi ner den genom näsan på hästen. Redan efter ett par dagar märkte vi skillnad. Efter 3-4 veckor var djuren friska. Ingen av hästarna fick något återfall under de åren som dem var i våran vård. Så att påstå att det inte hjälper att ge fekalier till en magsjuk, bara för det inte skulle vara särskilt varaktigt, har jag flera bevis på att det verkligen är varaktigt. Skulle det vara så att man måste ge transplantationer vid fler tillfällen, säg kanske varje eller vartannat år, så torde det knappas vara något problem. Det är märkligt att djursjukvården ligger många gånger otroligt långt före humansjukvården! Ps. Det var inte den första behandlingen vi utförde, utan efter mycket luskande efter andra sjukdomar som kanske kunde medicineras på annat sätt. Men där kammade vi noll och då började vi med försök att använda oss av fekal-transplantation. Vilken visade sig bli ytterst lyckat.

  1. Lars Bern

   Kirurgen Nisse Simonsson har berättat för mig att hans läromästare kirurgiöverläkaren Ågerup redan på 60-talet tillämpade fekaltransplantation vid svåra magproblem långt innan det kom på ropet. Han hämtade fekalierna från BB-avdelningen. Han botade många magproblem på det sättet.

   1. Margaretha Åkerfalk Abrahamsson

    Ja, visst är det så! Så det är ju väldigt konstigt att Agnes Wold kan sitta och påstå så tvärsäkert att metoden inte fungerar, när vi säkerligen är många som kan bevisa motsatsen.

 2. Agnes Wold gör stor skada är jag rädd för. Större delen av befolkningen tror blint på myndigheter och forskare. Dessutom är människor sådana att de väljer det som är lätt och inte kostar något extra.
  Jag kan inte tro att Agnes är dåligt påläst. Man borde kolla hennes bankkonto.

 3. Kan tänka mig att public service, liksom mycket av politiken, följer en gemensam linje vilken inte ska släppa fram det som kan rubba etablissemanget. Fråga doktorn finansieras av skattemedel, som regleras av den politik man vill hålla fast vid.
  Kost, klimat, invandring, kriminalitet, skola, vård och omsorg är sådant där det är känsligt att påstå annat än vad de högre makthavarna anser.
  Försök få in ett alternativmediaprogram i SVt, där man skulle bli respekterad och tagen på allvar.

  1. Japp! Det var en otroligt dåligt påläst Agnes Word som framträdde i TV-rutan! Lars Bern har helt rätt och det verkade enbart som hon fortsatte att plädera för den vård nu vår Skolmedicin bedriver… hon talade ju emot all ny forskning inom området kost, tarmar och immunförsvaret där! Bör pensioneras snarast och aldrig kallas in som expert!?

 4. Hej Lars, utmärkt bok, Metabola pandemin, tack för den!

  Fick Antropocen 2 av en vän som jag läser som bäst. Gällande Agnes Wold och intervju med henne i går på tv framstod hon som som både okunnig och oseriös.

  Hälsningar
  Mats Eriksson
  Luleå

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen