Borde ansvariga för statinförskrivningen straffas?

En bok som handlar om hur statiner verkligen sänker kolesterolet i blodet ger den skrämmande bakgrunden till varför statiner ha de svåra och skadliga biverkningar de har. Bloggaren Zoë Harcombe har sammanfattat bokens budskap, vilket jag återger här i fri svensk översättning.

Kolesterol är helt livsnödvändigt. Vi dör omedelbart utan det. Vi behöver det för varje cell i kroppen, musklerna, hjärnan, hormonerna, gallproduktionen, fettförbränningen, reproduktionen – det kan helt enkelt inte understrykas nog hur livsviktigt kolesterol är.

För att överleva vågar inte kroppen helt förlita sig på att få det livsnödvändiga kolesterolet bara genom det vi äter. Under evolutionen har kroppen därför utvecklat förmåga att själv framställa det. Detta visar att kolesterol är ännu viktigare för kroppen än viktiga fetter och proteiner – eftersom vi bara får i oss dessa via kosten.

De medicinska kemikalier som kallas statiner har som funktion att hindra kroppen från att bilda en stor del av det kolesterol som den är programmerad för att bilda. Hade statinerna helt stoppat bildandet hade vi dött omedelbart av dessa preparat.

Statiner blockerar något som heter “mevalonatmekanismen” vilket är katastrofalt för vår kropp. Blockeringen av denna mekanism innebär att celler inte kan reproduceras eller reparera sig ordentligt. Blockeringen innebär att alla celler i kroppen efterhand dör. Det enda som varierar är hur lång tid varje cell tar för att dö – vissa tar mer tid än andra. Därför sker nedbrytningen sakta. Detta märks i första hand genom att muskelceller dör och patienten får muskelvärk. Hjärtat är kroppens viktigaste muskel, varför hjärtats funktion skadas vid statinbruk.

Ingenting kan kompensera för blockeringen av mevalonatmekanismen. Ingenting utom att återställa mekanismen i kroppen och det sker inte. (Vi vet inte ens om det är möjligt att göra denna återställning på människor. Vi borde överhuvudtaget inte blockera den här mekanismen.) Att tillföra kolesterol gör ingen skillnad, inte heller att tillföra CoQ10. Att blockera mevalonatmekanismen är så urbota obegåvat att alla som gör det borde skjutas menar bokens författare.

Kroppen försöker reagera på den kris som statinerna ställer till med. När celler inser att deras förmåga att bilda kolesterol har försämrats, försöker de att ta det kolesterol de behöver från blodflödet. Detta är det som sänker blodkolesterolnivåerna och okunniga läkare som inte förstår bättre blir nöjda. De begriper inte vad de har ställt till med.

Det finns ett annat sätt på vilket kroppen försöker rädda sig – den försöker öka produktionen av reduktas, i hopp om att detta kan ta bort blockeringen av mevalonatmekanismen. Det kan det inte. Därför stimuleras reduktas samtidigt som det inhiberas. Vem vet hur kroppen svarar på att denna mekanism blir helt kaotisk av statinerna?

Aktiviteten för LDL-receptorer och reduktas ökar parallellt. LDL-receptorerna (dörrarna på varje cell som är ansvariga för att låta LDL komma in i cellen, med kolesterol och andra bra saker som det bär med sig) arbetar därför hårdare för att försöka få LDL från blodflödet in i cellerna. Produktionen av reduktas ökar för att försöka återstarta mevalonatmekanismen, så att celler kan göra kolesterol som de är avsedda att göra.

De som utvecklade statiner visste vilken effekt statiner verkligen har under arbetet med detta preparat (mevastatin betyder bokstavligen att stoppa mevalonat – de visste exakt vad statinet skulle göra). De visste att statiner blockerade mevalonatmekanismen. De visste att detta orsakade celldöd. De visste att ingenting kunde kompensera för detta annat än att återställa den livsviktiga mevalonatmekanismen. De visste att bildandet av för hjärtat viktiga CoQ10 påverkades negativt. De patenterade att lägga till CoQ10 till sina statiner, men brydde sig sedan aldrig om att göra det.

Statiner var ursprungligen endast avsedda för 1 av 500 personer med s.k. Familjär Hypercholesterolemi (FH). Men om man begränsat användningen till dem hade det inte ha gjort det möjligt för läkemedelsföretagen att uppnå dagens enorma vinstpotential. Därför har den falska kolesterolhypotesen hållits vid liv och det livsnödvändiga kolesterolet har demoniserats. Gränsvärden för blodkolesterol har kontinuerligt dragits ner, så att normen för kolesterolnivån inte längre är norm och i stort sett alla kan övertygas om att de behöver statiner.

Ironiskt nog skulle patienter med den allvarligaste typen av FH inte haft någon nytta av statiner i alla fall. Eftersom den extrema formen av FH kännetecknas av LDL-receptorer som knappast arbetar, även om kroppen går i krissläge och försöker ta LDL från blodflödet med ökad LDL-receptoraktivitet. Det fungerar inte om LDL-receptorerna inte fungerar tillfredställande. Därför kommer LDL att stanna kvar i blodflödet hos dem som lider av FH och statinerna har minskat den lilla chans FH-patienten har att bilda kolesterol i cellen.

Som jag skrivit tidigare kommer den omfattande statinförskrivningen med tiden att skapa en hälsokatastrof av oanade dimensioner. Tyvärr är det en långsam process som tar många år innan man inser vad man ställt till med.

Behandlingen av åderförfettning bör ta ett steg tillbaka och hitta nya bra metoder att hindra uppkomsten av de inflammationer i blodkärlen som är den verkliga sjukdomsorsaken. Och då skall man inte börja med syntetiska kemikalier utan istället se över människors kost.

Lars Bern

 

PS.

Vi har bildat Riksföreningen för Metabol Hälsa för att arbeta för bättre behandlingsmetoder mot metabola sjukdomar och för en kost som inte gör oss sjuka överhuvudtaget. Stöd vårt upplysningsarbete genom att gå med i vår förening och köp boken om Den Metabola Pandemin.

 

4 reaktioner på ”Borde ansvariga för statinförskrivningen straffas?”

  1. När det gäller hjärtkärlsjukdomar har det som ni redovisar, c-vitamin en central roll i tillfrisknande och att hålla kolesterolet i schack. Jag har fått lära mig att använda buffrat c-vitamin, som portionerar ut c-vitaminet under dygnet. Nu till min fråga , min fru gjorde en by pass för 10 år sedan, har efter påtryckning hos vårdcentralen diskuterat medicineringen men skulle fortsätta som vanligt. Hon har på eget bevåg slutat med statiner sen ett par år, men hur är det med blodförtunnande med, är det nödvändigt att fortsätta med dessa eller är c-vitaminet svar även på detta.
    Normorix, urindrivande mot högt blodtryck, kan sabotera ett normalt lymfflöde.
    Trombyl, förebyggande mot blodpropp.
    Metoprolol Sandoz, för hjärtat och mot högt blodtryck?

  2. Tar dagligen 1 gr C-vitamin i tablettform, apotekets. Bekvämt men kostnaden känns orimlig jämfört med vad råvaran askorbinsyra i storpack betingar. Jag har mixtrat med askorbinsyra och blandat i vatten, minns dock inte proportionerna, däremot att det blev alldeles för surt för att drickas. Vänjer man sig? Går det att tona ner effekten/surhetsgraden så att blandningen blir drickbar?

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen