Omega 3 och Omega 6 – de fleromättade fetterna

Den som är det allra minsta intresserade av vad vi äter och på vilka eventuella effekter det vi stoppar i munnen kan ha på vår hälsa kan knappast ha undgått att ha snubblat över betydelsen av hur fleromättade fetter kan påverka vår hälsa. Sedan länge har det varit väl känt att fiskfetter är ”bra” för vår hälsa och då talar vi framför allt om omega 3 och där speciellt de mest aktiva formerna EPA och DHA är av betydelse. Vad som talas betydligt mindre om är hur skadliga den andra typen av fetter, omega 6, och som vi idag fullkomligt ”badar i”, är för vår hälsa.

När jag för 20 år sedan drabbades av en mycket allvarlig hjärtinfarkt, och som jag nätt och jämt överlevde, undrade jag som den naturvetenskapliga forskare jag i grunden är, om själva orsaken. Jag insåg väldigt snabbt att orsaken framför allt var att söka i min stressade livsstil men kom också fram till att mitt frossande i kakor troligen bidrog till själva katastrofen. Jag hade verkligen inte funderat speciellt mycket över ingredienserna i dessa kakor men på ”dödens rand” hade mitt intresse för denna fråga av naturliga skäl väckts.

Det krävdes verkligen inte heller speciellt mycket forskning för att komma fram till att de kakpåsar jag slukade innehöll tre komponenter som knappast är bra för hälsan; vetemjöl, socker men framför allt margarin och jag insåg snabbt att det var just margarinet som var den ”stora” boven och beslutet jag tog var ”drakoniskt” – ”aldrig mer kakor” – och det är nog det bästa beslut jag tagit i mitt liv.

Jag ändrade min livsstil på många plan, bytte jobb, införde regelbunden motion (cyklade varje dag till jobbet – 10 km), men framför allt ändrade jag mina matvanor.  Jag repade mig trots allt, efter 6 veckors sjukskrivning, ganska snabbt och när folk noterade hur jag hade ”återvänt” till livet bad de om mina råd. Ofta ville de inte ha några ”komplicerade” förklaringar och det råd jag då gav dem var: ”Ät aldrig margarin!” Mitt råd står sig än idag.

Fettet i margarinet som saboterar vår hälsa är just de fleromättade fetterna av typ omega 6 som utgör själva huvudkomponenten i de vegetabiliska flytande oljor som också är grunden i den industriella process som förvandlar dem till det fasta fett som går under namnet margarin.

Att det finns en logik i skadligheten hos dessa omega-6 fetter slog mig igen för inte så länge sedan när jag läste om att man i begynnelsens av njurtransplantationer för ett antal år sedan gav patienterna rejäla doser av solrosolja, som just innehåller en hög halt av omega-6, innan transplantationen skulle genomföras. Syftet var att medvetet slå ut kroppens immunförsvar så att den transplanterade njuren inte skulle stötas bort. Detta var framgångsrikt men man var tvungen att sluta med detta eftersom patienterna istället drabbades av cancer.

Jag älskar seriösa böcker av olika slag och som relaterar till frågeställningen om sambandet mellan vår kost och hälsa och äger i dagsläget ett ganska imponerande bibliotek som rymmer allt från den grundläggande vetenskapsfilosofin till den molekylära cellbiologin där den senare är den solida grunden till vår komplicerade metabolism. Det senaste tillskottet till min bokhylla och som jag precis har läst är ”Super Fuel” av Dr. James Dinicolantonio och Dr. Joseph Mercola och den bekräftar allt jag kommit fram till sedan min infarkt för 20 år sedan men jag lär mig här samtidigt nya saker.

En av mina nya insikter är hur kraftfullt omega-3 kan förbättra vår hälsa på många områden. Intressant är att vi i dagarna också kan notera hur ”Big Pharma” försöker demonisera omega-3 eftersom friska människor inte behöver några mediciner!

Boken ger, som sig bör, en historisk bakgrund och tar sedan upp det jag själv tidigt såg som den största skandalen när det gällde margarinet, de så kallade transfetterna som man nu efter femtio år klart deklarerat som hälsofarliga. Flera länder har förbjudit dessa fetter i matvarorna – danska kakor är idag t.ex. gjorda på smör. Även om jag är frestad, som ”kemist”, ska jag inte gå in i detaljerna i hur dessa fetter uppstår genom margarinprocessen men kan jag ändå inte låta bli att notera att dess transfetter fungerar som ”trojanska hästar” i våra känsliga cellmembraner.

En av de viktigaste insikterna som boken tar upp är att vi som art, Homo Sapiens, inte har utvecklats i en omgivning av växtoljor – ett nytt påfund – och dessa har vi drabbats av under de senaste hundra åren och speciellt under de senaste 30 åren. Vi kan helt enkelt inte ”hantera” all omega-6 i vår metabolism utan att bli sjuka.  Omega-6 är det fett som vi idag fullkomligt dränks i. Det hemska, i mina ögon, är att våra myndigheter, trots all tydlig vetenskap, förespråkar att vi istället sak öka intaget av omega-6 för ”vår hälsas skull”. För mig är detta ett mer eller mindre ett planerat ”folkmord”.

Det mest intressanta i denna väl refererade bok är trots allt att den i detalj redogör för de enormt positiva hälsoeffekter som kan uppnås på många områden och med relativt måttliga tillskott av omega-3 och det bästa sättet att nå fram till dessa förbättringar är genom att öka intaget av havsprodukter där det framför allt är EPA och DHA som är de mest intressanta fetterna.

Fet fisk är då det självklara valet. De mest intressanta fiskarna är då de som befinner sig längst ned på näringskedjan eftersom de inte har ackumulerat miljögifter i samma utsträckning som rovfiskarna högre upp i näringskedjan.

Med andra ord, ät sardiner, strömming, sill och makrill.

Göran Sjöberg

4 reaktioner på ”Omega 3 och Omega 6 – de fleromättade fetterna”

  1. Jag förstår inte riktigt varför herr Bern ondgör sig generellt över alla växtoljor. T.ex så är ju alfa-linolensyran i lin(frö)olja basen för alla andra omega-3 oljor, och kroppen tillverkar utifrån denna som råmaterial alla andra omega-3 fetter i de mängder den behöver, t.ex DHA och EPA. Detta är vad jag lärt mig från div böcker i ämnet. Dessutom tycker jag att det kunde nämnts att omega-6 också är en essentiell fettsyra (liksom omega-3) som kroppen måste tillföras utifrån, och det i en större mängd än omega-3, men att den i en överdriven mängd gör mer skada än nytta. Vilket man kan misstänka också gäller för omega-3 eftersom gemensamt för dessa omättade fettsyror är att de är oxiderande och alltså kan generera s.k. fria radikaler som åstadkommer skador i våra celler. Mättade fetter har inte denna effekt och är alltså snällare mot cellerna och är en utmärkt energikälla.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen