Livsmedelsverkets nya råd: D-vitamintillskott kan behövas om du inte äter fisk eller berikad mat

D-vitamin kan vara svårt att få i sig i tillräcklig mängd och därför uppdaterar Livsmedelsverket nu sina råd. Människor som inte äter fisk eller berikade livsmedel kan behöva D-vitamintillskott. Även barn och vuxna som inte är ute i solen tillräckligt kan behöva tillskott. 

En ny undersökning som Livsmedelsverket har gjort, Riksmaten Ungdom, visar att närmare var tionde ungdom i Sverige kan ha D-vitaminbrist. Konsekvenserna är allvarliga och Livsmedelsverket vill nu ta till krafttag för att öka intaget av D-vitamin. Dels genom en mer utbredd obligatorisk berikning av D-vitamin i ett större antal livsmedelsprodukter, dels genom att se över råden till människor som av olika skäl riskerar att få i sig för lite D-vitamin.

– De nya råden stämmer i stora delar överens med våra tidigare råd, men vi har förtydligat vilka grupper som kan behöva tillskott, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist vid Livsmedelsverket. De flesta behöver inte ta tillskott, men det är viktigt att de som tillhör riskgrupperna gör det.

Det är i huvudsak fyra riskgrupper som omfattas av råden:

– Alla barn yngre än två år – Barn och vuxna som inte äter fisk och/eller D-vitaminberikade produkter (alla åldersgrupper)

– Barn och vuxna med mycket begränsad solexponering (alla åldersgrupper)

– Äldre över 75 år

Sedan maj 2018 ska fler livsmedel än tidigare berikas med D-vitamin. Flera sorters mjölkprodukter, vegetabiliska drycker (till exempel havredryck) och matfetter omfattas. Dessutom har vitaminnivåerna höjts.

En sak att ta i beräkning, som Livsmedelsverket dock inte nämner, är att de relativt små mängder D-vitamin som finns i berikade livsmedelsprodukter kanske inte är tillräckliga vid ett större behov av D-vitamin. En annan är att vissa berikade produkter innehåller syntetiskt D2-vitamin i stället för det naturliga D3-vitaminet, vilket kan innebära sämre upptag i kroppen.

Vad innebär D-vitaminbrist?

Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, även kallad engelska sjukan. Hos barn visar sig sjukdomen genom att barnet får ett mjukt och missformat skelett. Vuxna kan drabbas av benuppmjukning, osteomalaci, som bland annat ökar risken för benbrott. Nyare forskning tyder också på att D-vitamin kan ha betydelse för uppkomsten av andra sjukdomar.

Fisk, skaldjur och berikade mjölkprodukter är bra källor till D-vitamin, liksom ägg, kyckling och annat kött. D-vitamin bildas även i huden genom solbestrålning, men effekten är mycket lägre under vinterhalvåret i Norden och minskar dessutom med åldern.

Källa: Livsmedelsverket, pressmeddelande 2018-11-22

Rulla till toppen