Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/b/3/nnmh.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Zink plus kaffe eller choklad – ett skydd mot oxidativ stress

Zink plus kaffe eller choklad – ett skydd mot oxidativ stress

Oxidativ stress är en naturlig process i kroppen som bidrar till att vi åldras. Forskare har nu upptäckt att mineralet zink kan aktivera en grupp ämnen i bland annat kaffe och choklad som skyddar oss mot oxidativ stress.

Zink är ett spårmineral som vi måste få via kosten för att hålla oss friska. Nu har forskare vid Friedrich-Alexander-universitetet i tyska Erlangen upptäckt att zink kan skydda mot den reaktiva superoxiden som orsakar oxidativ stress i kroppen. Den skyddande effekten uppstår när mineralet intas tillsammans med en komponent som finns i livsmedel som vin, kaffe, te och choklad.

Zink skyddar mot oxidativ stress

Den aktuella komponenten är en så kallad hydrokinongrupp som finns i polyfenoler – ämnen i naturen som ger växter, frukter och bär deras doft, färg och smak. När zink aktiverar hydrokinon produceras ett naturligt skydd mot superoxid, den giftiga biprodukten från cellernas energiproduktion som orsakar oxidativ stress om den inte neutraliseras av ett enzym i kroppen som kallas superoxiddismutas (SOD).

Vid för mycket oxidativ stress, eller brist på SOD, uppstår det skador på kroppens molekyler, däribland proteiner och fetter och även gener. Superoxid anses därför påverka åldrandet och utvecklingen av olika sjukdomar som inflammation, cancer och neurodegenerativa tillstånd.

Hydrokinon i växternas poylfenoler kan inte bryta ner superoxid på egen hand, men kan ta hjälp av mineralet zink för att bilda ett metallkomplex som imiterar SOD-enzymets aktivitet. Det ökar kroppens skydd mot nedbrytningsprocesserna som oxidation orsakar i kroppen. Med andra ord minskas den oxidativa stressen.

Choklad och kaffe med tillsatt zink?

Det här är första gången som SOD-enzymets funktion har kunnat kopieras utan användning av ”redox-aktiva” övergångsmetaller (metaller som kan ge och ta en elektron) som mangan, järn, koppar och nickel. Även om övergångsmetallerna också kan ha antioxidativ verkan, neutraliseras deras positiva effekter av att större mängder kan få den oxidativa stressen att öka.

Zink är inte alls lika skadligt, vilket gör att det kan användas i tillskott eller läkemedel med mycket färre biverkningar. Forskarna bakom den nya studien menar att det också kan vara rimligt att ta tillskott av zink tillsammans mat som innehåller hydrokinon.

– I framtiden kommer det kanske att finnas kaffe, te eller choklad med tillsatt zink, säger professor Ivana Ivanović-Burmazović som ledde studien. Vin är dock svårare eftersom alkohol förstör de positiva effekterna av kombinationen med zink.

Tidigare forskning har visat att allvarlig brist på zink är förenat med ökad oxidativ stress i cellerna, och att hjärtat är särskilt känsligt eftersom det har så hög metabol aktivitet och omsätter näringsämnen i hög takt. I ett försök från 2017 fick spädgrisar äta zinkfattig kost i några dagar, och resultaten därifrån tyder på att även kortvarig zinkbrist kan göra hjärtat mer mottagligt för sjukdomar.

Källa: Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg. Can chocolate, tea, coffee and zinc help make you more healthy? Pressmeddelande 2018-10-28.

Studien: Ward MB, Scheitler A, Yu M, Senft L, Zillmann AS, m fl. Superoxide dismutase activity enabled by a redox-active ligand rather than metal. Nature Chemistry 2018.

Rulla till toppen