Kan glykokalyx ge svaret på oförklarade hälsoproblem?

Artikel av Lasse Blomdahl

Efter att under några år ha studerat glykokalyx är jag benägen att tro det. Det började med att jag ville hjälpa en nära anhörig som inte orkade någonting och tillbringade både dag och natt liggandes utan att ens orka lyssna på radio eller se på TV. Den energi han kunde uppbåda gick i första hand åt till toalettbesök. Övrig tid kämpade han mot konstiga smärtor i kroppen främst från olika ställen i huvudet. Min oprofessionella slutsats var att han verkade sakna energi, det som vi måste ha för att orka leva.

Jag visste redan att energi tillverkas i våra celler i något som kallas mitokondrier. De kallas ju till och med för våra kraftverk. Mitt intresse riktades under en tid mot sådant som påverkar mitokondriernas funktion ex. vis sköld-körtelhormonerna T4 och T3 med mera. Medicinering hjälpte inte och för den delen ingen annan behandling heller.

Mitt fokus riktades då mot kosten eftersom min enkla logik sade mig att den mat vi äter och de drycker vi dricker måste påverka oss människor på något sätt beroende på vad vi äter. Jag hade initialt inga belägg för detta. Det blev mycket lättare att förstå när jag lärde mig att den mat vi äter består av fett, protein och kolhydrater vilka kallas makronutrienter. Vitaminer och mineraler är exempel på mikronutrienter. När jag lärt mig att en av makronutrienterna, kolhydrater, inte är livsviktig, då började det bli riktigt intressant.

Varför äter vi då så mycket socker och mjöl och dricker så mycket söta drycker? Svaret är givetvis därför att det är så gott, men också att så fort du får något sött i munnen och hela vägen ner genom mage och tarm så går det signaler till din hjärna och hjärnan svarar dig att jag vill ha mer. Så får du det där oemotståndliga hungersuget som är så svårt att motstå. Jag beslutade mig för att sluta äta socker och mjöl och att sluta dricka söta och alkoholhaltiga drycker (alkohol är också en kolhydrat dvs uppbyggd av sockermolekyler) för att se hur jag skulle komma att påverkas eller kanske inte alls.

Sedan jag började studera för att försöka hjälpa min anhörige har jag haft Pubmed på nätet som mitt universitet. Jag kanske också ska säga att medicinsk-vetenskaplig litteratur i form av både böcker och tidskrifter alltid har haft en stor plats i mitt liv, vilket underlättar mina nuvarande studier.

”Mjölksyra” gör ont

Det är väl känt att syre är livsnödvändigt. Utan syre blir det inte mycket till liv. Varenda cell i kroppen måste få regelbundna leveranser av syre för att fungera utan problem. Vi vet också att det gör ont när muskeln inte får tillräckligt med syre. Alla som idrottar vet hur det känns när ”mjölksyran“ slår till. Detta beror på att muskelcellernas behov av syre på grund av din fysiska ansträngning är större än vad dina kapillärer kan leverera av syrerikt blod. När du upphör med den fysiska ansträngningen så försvinner smärtan därför att cellernas tidigare överdrivna krav på syre har återgått till ett normalbehov, som det syrerika blodet i de fortfarande elastiska kapillärerna klarar av att leverera.

Fibromyalgi

Om du däremot känner smärta från exempelvis muskler utan att du anstränger dessa, så som fallet är vid fibromyalgi, så kan orsaken vara densamma, dvs det kommer inte fram syrerikt blod till cellerna. Men orsaken till detta är tvärtom jämfört med vad den är hos de som får ont på rund av överdriven fysisk ansträngning. Smärtan beror nu på utebliven leverans av syre på grund av att några av dina kapillärer har stelnat vars orsak jag återkommer till längre fram. Även om cellerna i kapillärväggarna dör och nybildas så kommer dessa kapillärer att fortsätta vara stela om du inte åtgärdar orsaken till att kapillärerna stelnar.

Spasmangina

Hjärtat är en muskel varifrån man kan känna smärta utan att kranskärlen är åderförkalkade (fettade). Det brukar kallas spasmangina. Då har cellerna som försörjs av de distalt om kranskärlen belägna kapillärerna på grund av syrebrist övergått till att producera energi (ATP) med hjälp av jäsning. Den mjölksyra som då bildas som en restprodukt förändrar cellens pH till surt och börjar irritera nervändar, vilket du upplever som smärta. Efter att ha stannat upp en stund släpper smärtan när det syrerika blodet åter når fram till cellerna och dessa kan återgå till cellandning med hjälp av syret. Men smärtan återkommer när du anstränger dig och du får fortsätta leva med detta och den minskande fysiska aktivitet detta medför såvida du inte vidtar åtgärder, som gör att de stelnade kapillärerna återigen blir elastiska och kan leverera syrerikt blod till cellerna.

Kväveoxidbrist ger stela blodkärl

Orsaken till att kapillärerna stelnar är brist på kväveoxid (NO) och orsaken till detta är att glykokalyx, den ”hel-täckningsmatta” som i friska blodkärl täcker insidan på alla blodkärl (inkl kapillärerna) har blivit skadad – låg och gles och kanske fläckvis helt försvunnen.

Kunskapen om glykokalyx är så ny att man ännu inte kartlagt alla dess funktioner. En av de uppgifter som glykokalyx verkar ha är att leverera eller medverka till leveranser av NO till kärlväggens muskelskikt (tunica media). I takt med att tunica media får allt mindre mängd NO så stelnar kärlväggen och när NO-leveranserna upphört så har blodkärlet stelnat, i detta fall kapillärerna som leder till det område från vilket du känner smärta.

ME

För att återgå till min anhörige som inte orkade någonting och under långa perioder kände en outhärdlig smärta från olika punkter inne i huvud, nacke och hals, så är frågan om inte detta också kan ha berott på skadad glykokalyx. Energilösheten talar för detta och då skulle denna förklaras med att kapillärerna till hypotalamus, amygdala, hippocampus och hypofysen stelnat, cellandningen i dessa upphört och övertagits av jäsning, som bara ger ca 1/20 av den energi som cellandning ger. Som tidigare förklarats förändrar då restprodukten mjölksyra cellens pH från basisk till sur varvid nervändar reagerar, vilket man upplever som smärta. Den smärtan är oerhörd och i längden näst intill outhärdlig.

Förmaksflimmer

Glykokalyx finns också inne i hjärtat vars väggar den täcker. Från en punkt i förmakets tak skickas elektriska signaler ut. När glykokalyx är frisk, dvs hög och tät, så följer de elektriska signalerna väggarnas ”heltäckningsmatta”, glykokalyx, ner till förmakets golv. Men om glykokalyx är skadad, dvs låg och gles och kanske till och med saknas fläckvis, då hoppar de elektriska signalerna ”från tuva till tuva” innan de når golvet. Man känner ingen smärta utan tycker bara att man blir ”kraftlös”. Då får man diagnosen förmaksflimmer.

Vad orsakar då förstörelsen av glykokalyx?

Även om glykokalyx som begrepp inte är gammalt så inser man numera att sepsis (som vi tidigare kallade blodförgiftning), som orsakas av bakterier i blodet, förstör glykokalyx. På kort tid kan detta leda till organkollaps. Efter de trots allt begränsade erfarenheterna av Corona Sars-2 viruset verkar detta också kunna orsaka ett snarlikt sjukdomsförlopp.

Eftersom hyperglykemi i flera rapporter anges som möjlig orsak till förstörelse av glykokalyx så skulle det kunna innebära att den som genom att under allt för lång tid (decennier) äta allt för mycket socker och mjöl och dricka alltför mycket söta och alkoholhaltiga drycker sakta men säkert förstör sin glykokalyx.

Den som har en bukspottskörtel som inte orkar med att leverera insulin i samma takt som du äter socker och mjöl och dricker söta och alkoholhaltiga drycker får diagnosen diabetes2, det som felaktigt kallas för åldersbetingad diabetes. Har du hört talas om följdsjukdomar när man har diabetes – synproblem, njurproblem, hjärt- och kärlproblem mm? 

Dessa kommer även om du ännu inte hunnit få diagnosen diabetes och att du därför inte förstått vad det är som gör att du kanske redan har fått diverse symptom. De s.k. diabetesföljdsjukdomarna orsakas inte av att du fått diagnosen diabetes utan orsakas av den sedan lång tid tillbaka pågående glykokalyxförstörelsen orsakad av alldeles för mycket socker, mjöl och stärkelse i din kost och alltför mycket söta och alkoholhaltiga drycker.

Vad hände då med min kostomläggning till LCHF

Lite kolhydrater och mycket fett. Jo, när min anhörige fick veta att jag lagt om kosten så gick hans fru en kurs med inriktning mot LCHF och började ge sin man den typen av mat och dryck. Åtta år tidigare hade jag blivit diagnostiserad med spasmangina och ordinerad nitroglycerin. Ungefär samtidigt med min kostomläggning hade jag också blivit diagnosticerad med förmaksflimmer.

Det var nitroglycerin som ledde mig in på glykokalyx. Nitro, kväve, jag började söka i Pubmed på ”nitrogen spasmangina” som ledde mig till att söka på ”endothelial glycocalyx” osv. När jag upptäckte att hyperglykemi angavs som en av orsakerna till att glykokalyx förstörs så började jag vänta på att min uppenbarligen skadade glykokalyx skulle växa till sig eftersom jag slutat med socker, mjöl och alkohol. Under tiden jag väntade fortsatte jag mina studier.

Det är nu mer än 21 månader sedan jag kände av någon spasmangina och 18 månader sedan jag kände av något förmaksflimmer. I somras spelade min tidigare svårt sjuke anhörige tennis, i slutet av augusti spelade han 18 hål golf (korthål) och nu i början av januari åkte han skidor både på längden och tvären. Hans smärtor i huvudet har nästan försvunnit efter 8 år.

Min hypotes är att en av socker och mjöl skadad glykokalyx kan fås att bli frisk genom att man slutar äta socker och mjölmat och att dricka söta drycker och alkohol. Det är min förhoppning att någon som anser sig ”kunna glykokalyx” vill granska vad jag skrivit och komma med kommentarer. Själv kommer jag att fortsätta mina studier om glykokalyx i avsikt att försöka vederlägga min hypotes.

13 reaktioner på ”Kan glykokalyx ge svaret på oförklarade hälsoproblem?”

 1. Tack! Intressant! I min egen jakt på botemedel/lindring lyssnade jag häromdagen på en poddintervju med en dietist som arbetar på Brageekliniken. Hon menade att hon sett mkt stora förbättringar hos ME-patienter som går över till Paleokost, uteslutit, mjöl, socker mm. Du borde kanske prata med henne. Dina välbeskrivna teorier kan mycket väl vara korrekta.

  1. Lars Bern

   Jag vet inte hur man kan mäta det, men man skyddar det sannolikt genom att undvika lättförbrända kolhydrater och fröoljor. Det kommer fler kröniker.

 2. Thorsten Schütte

  “alkohol är också en kolhydrat dvs uppbyggd av sockermolekyler” – Fel. Etanol bildas visserligen genom anaerob spjälkning av kolhydrater, men är ingen kolhydrat!

 3. Vad kan man gör på ett boende annat än avstå söta efterrätter, tejpa munnen på natten. Äta bikarbonat?

 4. viktoria jädert

  Hej, mycket bra artikel, som tar upp ämnet kolhydradfällan, som orsak till den metabola sjukligheten ex diabetes, hjärtkärlsjukdomar, alzeimers, cancer mm. Jag skriver inte som någon “expert”, men har själv studerat nutrition under en tid – så kallad förebyggande hälsa – eftersom det intresserar mig. I dessa tider är det viktigt att kunna hjälpa sig själv till hälsa. Intressant med glykokalyx – vad jag förstår så är det en sorts skydd som kan skadas vid för mycket intag av dåliga kolhydrader. Jag äter själv med lågt GI och bra fetter (smör, grädde, olivolja) och inte så stora portioner. Även fisk, kött och bra grönsaker. Min son och sambo började med KETO för några år sedan och är sålda på den dieten. De mår jättebra och hans sambo blev av med fibromyalgi och hypertyreos.
  Sjukdomars koppling till kolhydrater förnekas av “läkarvetenskapen” liksom nyttiga och viktiga vitaminer och mineraler (det har vi märkt under denna tid, de gör ner det mesta, som kan hjälpa människor till hälsa). Många läkare säger till och med att diabetiker kan äta socker och andra kolhydrater, för det finns ju insulin att injicera. Det är vansinne. Tydligen är kunskapen om detta och om glykokalyx ett hot mot läkemedelsjättarna – det skulle ju vara katastrof om folk blev friska och det blev tomt i väntrummen. Tack!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen