Vems ärenden går Livsmedelsverket?

Den vetenskapliga litteraturen har enligt PubMed redan publicerat drygt tre hundra artiklar om betydelsen av högt serum D-vitamin som profylax mot Covid-19 sjuklighet. Vårt serum D-vitamin kan påverkas på två sätt, antingen genom exponering för UV-ljus från solen eller genom vitamintillskott och D-vitaminrik kost. Att D-vitaminet spelar en central roll i immunförsvaret mot SARS-CoV-2 viruset är klart visat. Bl.a. såg vi under sommaren när D-vitaminnivån alltid går upp på grund av ökad exponering för solljus, att sjukligheten i Covid-19 gick ner kraftigt och dödligheten nästan upphörde. Vinterhalvåret med sin stora bris på exponering för solens UV-strålning har lett till att allmänhetens serum D-vitaminnivå sjunkit och coronaepidemin har tagit ny fart. Rapporter från studier av patienter som blivit allvarligt sjuka i Covid-19 har visat på en D-vitaminbrist i över 80% av fallen. Så sambandet mellan D-vitaminnivån och sjukligheten borde vara helt oomtvistad.

D-vitaminets visat viktiga roll för människors immunförsvar i influensatider har lett till att många upplysta människor i vårt samhälle, i likhet med mig själv, tar tillskott för att nå en tillfredställande nivå på serum D-vitaminet. Detta har under coronapandemin, med den massiva skrämselpropaganda som kablas ut av etablissemangets propagandamedier, lett till en kraftigt ökad efterfrågan på D-vitamintillskott. I Storbritannien erbjuds 2 miljoner personer i riskgrupper tillskott av D-vitamin från hälsovårdsmyndigheten. Den svenska skolmedicinen tar inte ordet vitamin i sin mun.

Nu går svenska Livsmedelsverket ut med varningar för att ta D-vitamintillskott med påståenden att detta är skadligt för kroppens ämnesomsättning och kan leda till förkalkningar av inre organ. Orsaken är att vissa tillskott med så mycket som 250 mikrogram (10.000 IE) D-vitamin säljs i handeln. Vid en snabb litteratursökning hittar jag ett fall av allvarlig övermedicinering med D-vitamin och det var en 88-åring som tagit 1250 mikrogram (50.000 IE) per dygn i ett halvår.

Antalet fall där personer tagit skada av övermedicinering med D-vitamin torde vara mycket lågt, medan det idag står klart att den nu ökande användningen av D-vitamintillskott sannolikt räddar många liv varje dag och minskar belastningen på den kraftigt underdimensionerade svenska akutsjukvården. Mot denna bakgrund måste man ställa sig ytterst undrande inför detta idiotiskt klåfingriga utspel från Livsmedelsverket.

Jag kan inte befria mig från känslan av att den svenska myndigheten i vanlig svensk anda låtit sig påverkas av stark lobbyism från läkemedelsindustrin. Från det hållet jobbar man intensiv med att skrämma för tillskott av naturliga vitaminer och mineraler som stärker människors immunförsvar. Man lever ju på att folk blir sjuka. Det är bl.a. industrins lobbyister som haft ett stor inflytande över de officiella rekommendationerna rörande dagligt intag av vitaminer. Skolmedicinens rekommendation för D-vitamin är 10 mikrogram/dygn mot den tiodubbla nivå som är lämplig. Detsamma gäller deras rekommendation av intaget av det lika viktiga C-vitaminet som är löjligt låga 75 mg/dygn mot det i influensatider rekommendabla hundradubbla, alltså 7.500 mg.

Eftersom dagens människor är läskunniga och kan hitta bra information i hälsofrågor, så blir Livsmedelsverkets agerande bara ytterligare en spik i kistan för vårt förtroende för detta märkliga verk som bara springer de globala storföretagens ärenden. Jag har tidigare skrivit om deras vansinniga kostråd som medverkar till att förvärra de metabola sjukdomar som härjar och tar drygt 20 ggr så många liv som Covid-19. Men det får jag återkomma till i ett annat sammanhang.

Ta era D-vitamintillskott, minst 100 mikrogram/dag (4000 IE). Det ger ert immunförsvar en boost som kanske kan betyda skillnaden mellan liv och död i dessa influensatider.

Lars Bern

PS

Under måndagskvällen intervjuades farmakologiprofessorn Håkan Melhus på SVT Rapport om D-vitamin. Med tanke på hans professur har han givetvis nära relationer med läkemedelsindustrin och är sannolikt starkt påverkad av sina relationer med dem, något annat vore uppseendeväckande. Han kör det gamla skolmedicinska argumentet att det saknas evidens för D-vitaminets effekter. Detta att visa evidens ställer krav på stora mycket dyra dubbelblinda jämförande studier, som han vet aldrig kommer tillstånd när det gäller icke patenterbara preparat, eftersom ingen är beredd att finansiera en sådan studie. Det skulle därutöver vara djupt oetiskt att lägga upp en blind studie av personer som får adekvat mängd D-vitamin med en grupp som bara får sockerpiller, för att se vilken grupp som blir sjukast och dör i störst utsträckning av Covid-19. Det är dock så gott om observationsstudier som visar en entydig samvariation mellan D-vitaminbrist och alvarlig Covid-19, att man ligger mycket nära full evidens för vitaminets betydelse mot denna typ av infektioner. Oberoende av dessa observationer kommer givetvis läkemedelsföretagens lobbyister icke att förtröttas i sin kampanj mot allt som vanliga människor kan göra för att stärka sitt immunförsvar. Vi får aldrig glömma att denna oerhört mäktiga multimiljardindustri lever på att vi är sjuka och/eller rädda för att bli det.

DS

Om ni vill stödja Riksföreningen för Metabol Hälsa ekonomiskt, har ni möjlighet att göra det genom att antingen bli stödjande medlem i RMH eller att donera till föreningen. Alla medel som flyter in går oavkortat till vår ideella verksamhet. De enda betalningar som går till engagerade personer är en liten blygsam lön till den kvinna som sköter medlemsregistret och till betalning av reseutlägg och andra direkta omkostnader i arbetet mot kvitto. Styrelsen jobbar helt ideellt.

Föreningen kan ta emot bidrag på följande konton:

Bankgiro:     195-1607

Swish:           123 270 0441

11 reaktioner på ”Vems ärenden går Livsmedelsverket?”

 1. Lars Been: Vilken blodconc. av D3 anser du vara tillräcklig för coronaskydd enligt dina källor? Och vilken dos är vettig förr att uppnå nivån? 50-75 ug?? Bör anges både i ug och IE- båda florerar. Håller med om att LMV´s agerande är märkligt. De är förblindede av kravet på RCT, som inta kan göras på alla medikamenter av ekonomiska ovh/eller etiska skäl – t.ex. bioidentiska hormoner till kvinnor i klimakteriet. Detta gör att de rekommenderar syntetiska hormoner med klart högre bröstcancer- och blodproppsrisk i stället för bioidentiska. För dessa finns endast observations- och casecontro-lstudier.

  1. Lars Bern

   Friska naturfolk i tropiska områden ligger på 150 nmol/L, jag skulle sträva efter att ligga över 100. Själv låg jag för ett år sedan strax över 200, men det är nog onödigt högt. Jag tar på vintern 5000 IE/d.

 2. Den rapporten som du hänvisar till kommer till slutsatsen att D vitamin nivån har ett samband med tillfrisknande i Covid.
  I den spanska studien var det ett väldigt klart samband, där 40 resp 2% behövde akutvård, med de som fick aktivt D vitamin låg på den betydligt lägre siffran.

 3. Jag har flera ggr utan svar starkt rekommenderat att Du Lars Bern slutar slänga dig med ” flera vetenskapliga studier visar” etc utan att ens i fotnot ( som t o m krävs av en gymnasist i dag) utan att ange någon/några av dessa studier och dess publicering eller direktlänkar. Detta undergräver hela idén med till exempel att kritisera Livsmedelsverket eller medicinkomplexet. Det gör alternativ debatt väldigt sårbar och ger inte de seriösa intryck som artikeln övrigt kräver. Idag när man dömer och fördömer både personer och idéer på löpande band i sociala medier, så blir det ännu viktigare att man inte kommer med påståenden som påminner om trumpister det väl säga påståenden som ej underbyggs med fotnötter. Utan hjälper seriösa läsare som ej känner till de undersökningar Du hänvisar till att lätt bilda sig en egen uppfattning.

  1. Lars Bern

   Har aldrig tidigare stött på ngn kommentar från dig.
   Det är så att med fler vetenskapliga studier menar jag faktiskt det. De är allt för många för att lista i en kort krönika.
   För att hjälpa din vetgirighet på traven skall jag lära dig hur du skall göra.
   Gå via ngn sökmotor in på PubMed och när du kommer in där knappar du in vitamin D corona så får du upp 343 länkar som du sedan kan studera. Vill du veta mer om D-vitamin slår du bara in vitamin d, så tror jag du hittar ytterligare 88.000 länkar som kan tillfredsställa din vetgirighet. Lycka till!!!

 4. Ja, jag blev topp tunnor rasande efter att ha lyssnat på vad livsmedelsverket informerade igår ang covid och Dvitamin. Så arg att jag ringde och sa att det var helt vilseledande information. Borde man inte kunna anmäla livsmsedelsverket för det häf? Vart vänder man sej i såfall?

 5. Jan-Ove Staffan Bo Gerald Freidlitz

  Livsmedelsverket bör avvecklas. Har bara en skrämmande funktion kvar. Arbetet för andra globala intressen är tydligen mycket viktigare. Det borde folket sätta stopp för.

 6. Forskning från 1980 av den danske forskaren Knut T. Flytlie som upptäckte Q 10. Dos D-vitamin:
  Förebygga brist: 0-10 ug
  Långtidsprofylax 0-10 ug
  Stödbehandling 10 ug
  Som medicin 10 ug

  Överdosering: Kalcium och D-vitamin i stora doser under längre tid rekommenderas ej. Det kan
  ge upphov till förkalkningar i alla vävnader ( njurar, hjärta, lungor) och blodkärl
  och därigenom försämra elasticiteten och framkalla högt blodtryck och
  åderförkalkning.

  D-vitamin ökar upptaget av den giftiga tungmetallen bly, särskilt om man saknar
  kalcium.

  Vi har också en annan biologisk säkerhetsventil. Vid extrem ljuspåverkan under
  längre tid skapar kroppen ett inaktivt fettämne ( lumisterol) istället för D-vitamin.

  Att tänka på: Det är bara sommarsolen som är tillräckligt stark för att få igång hudens vitamin-
  produktion.

  Man kan inte förbli ung utan D-vitamin

  Man behöver D-vitamin för att kunna ta upp kalcium. Men äldre amerikaner lider av ” en tyst epidemi av D-vitamin brist, enligt Michael F. Holick, endokrinolog vid Bostonuniversitetet medicinska centrum.
  Han säger att upp till 40 % av äldre som bryter lårbenshalsen har brist på D-vitamin – främst för att huden på äldre inte har samma förmåga att framställa D-vitamin av solljus och njurarna är mindre kapabla att omvandla vitaminet till den aktiva typen. När det inte finns tillräckligt med aktivt D-vitamin blir benen skörare. Brist på D-vitamin gör också kvinnor mer sårbara för bröstcancer och män för prostatacancer och tjocktarmscancer. Bra källor till D-vitamin är fet fisk, lever.
  Tillskott: D3 K2 är den bästa sorten, utan K2 sätter sig kalcium i blodbanor och blodkärl. Visar svensk undersökning.

  Äldre personer som sällan vistas i solen behöver 600 IE D-vitamin om dagen. Om manfår mycket sol – om man lever i ett varmt och soligt klimat, eller är mycket utomhus – räcker det med 200 IE D-vitamin om dagen, den mängd som finns i de flesta multivitaminpreparat.

  Om man använder solskyddsmedel hindrar det också upptaget av D-vitamin, och man kan behöva et tillskott.

  Varning: Överdosera inte D-vitamin. Det är ganska giftigt. En giftig daglig dos D-vitamin för vuxna kan vara så lite som 2000 IE enligt experterna. – 1980.

  Fast jag själv har tagit 5000 IE D3 + 2500 IE D3 + 85 mcg K2 i flera veckor, utan biverkningar. Så något är nog fel med den gamla info.

  1. Jan-Ove Staffan Bo Gerald Freidlitz

   Mycket svårt att överdosera. Kroppen är så funtad att den tar upp det den behöver och även lagrar en del och resten går ut med avföring. Studie har visat att det är mycket svårt att överdosera. Det är överdrivet.Kan tar 5000 enheter per dag på vintern. 2500 enheter på sommaren o vår från april ca. 125mikg o 62,5 mikro gr.Gamla covid-19 sjuka behöver 10000enh,250 mikrogram. Finns mycket att säga, det är ett mycket bra vitamin. Det borde barn få lära sig i skolan.

 7. Jag gjorde en test hos Werlab där jag bl a fick svar på min D vitamin nivå (S-25-OH). Problemet är att det är svårt att förstå svarets innebörd. Tar jag tillräckligt för min ålder 72 år, helt frisk och utan mediciner.
  De säger att min nivå, om man kan kalla det så, ligger strax över referensintervallet men kan fortfarande sägas ligga på en hälsosam nivå. De har referensvärde 25-105 nmol/ L, jag ligger på 142nmol/L.
  Men vilka referensvärden utgår de ifrån, är det de låga värden som Livsmedelsverket säger är lämpliga?
  Tar D3 droppar med K2, motsvarande 75 mcg/ dag.
  Kanske fel ställe att fråga på, men det är inte så lätt med alla olika värden hit och dit.

  Tack för alla bra inlägg och lärdomar.
  Hälsningar Astrid

  1. I USA så har de följande värden:

   Level: Blood test result
   High: 125 nmol/l or 50 ng/ml or above
   Low: 30 nmol/l or 12 ng/ml or below
   Adequate: 50 nmol/l or 20 ng/ml or above
   Så de ligger högre än i Sverige.

   Eftersom du även äter K2 så bör 75 mcg/dag inte vara något problem.
   Kanske äter du en kost som oxå innehåller D vitamin eftersom du ligger såpass högt. Du kan begränsa intaget av dropparna till 5 dagar i veckan.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen