LCHF-kost skulle spara tusentals liv vid Covid-19

Den 29 november skrev jag om sambandet mellan metabol sjuklighet och Covid-19 sjuklighet. Där pekade jag på effekten av bl.a. en kost som höjer blodsockret och hur det ökar risken för inflammationer i blodkärlen. En sådan ökad risk föreligger onekligen i högsta grad för diabetiker och prediabetiker som har ett konstant förhöjt blodsocker. Men nu visar det sig även höja risken bara man äter kolhydratrik mat.

Nu har det publicerats en spansk studie som svart på vitt visar på den negativa effekten av förhöjt blodsocker för Covid-19 patienter. Den studien som omfattade 11.000 patienter med Covid-19, visar att den ökade risken gäller oavsett om patienten är diabetiker eller ej. Ingen var kritiskt sjuk när de kom till sjukhuset. Men forskarna fann att de som kom med över normala blodsockernivåer hade högre risk att dö där. Totalt dog 20% av patienterna som lades in på sjukhus. Det var dock bara 16% av individer med blodsocker under 140 milligram per deciliter vid inläggningen som dog, medan 34% av dem med nivåer på 140 till 180 mg/dL och 41% av patienterna med nivåer över 180 mg/dL som dog. (En nivå på 200 mg/dL eller högre indikerar diabetes.) Efter att ha tagit hänsyn till ålder och sjukdomstillstånd löpte alltså patienter med de högsta blodsockernivåerna minst dubbla risken att dö på sjukhuset jämfört med patienter med de lägsta nivåerna. Personer med förhöjt blodsocker löpte också större risk att behöva intensivvård och mekanisk andningshjälp. I en rapport som publicerats i Annals of Medicine, säger forskarna att en snabb kontroll av blodsocker bör vara obligatoriskt i administrationen av patienter på sjukhus med COVID-19, oavsett om de har diabetes eller ej.

När man tar i beaktande den mat som serveras på våra sjukhus och på våra äldreboenden inser man lätt hur totalt inkompetent vården är när det kommer till relationen mellan kost och hälsa. En åtgärd som omedelbart borde sättas in och som sannolikt skulle ha sparat tusentals liv, är att servera LCHF-kost till de som bor på äldreboenden och till sjukhuspatienter. Den kosthållningen lanserades för några år sedan av den berömda läkaren Annika Dahlqvist. Men det är en kost som okunniga skolmedicinare stämplar som farlig utan någon som helst vetenskaplig grund. Bl.a. brukar Karolinska Institutets av Pfizer finansierade ”livsstilsprofessor” Mai Lis Hellenius alltid varna för en kost som likt LCHF håller nere blodsockernivåerna. Jag har tidigare även pekat på den viktiga boken ”Bättre Immunförsvar på 21 dagar” som nyligen givits ut av den berömde brittiske kardiologen Aseem Malhotra, där han förordar just en kolhydratfattig kost för att stärka motståndskraften mot Covid-19.

Lars Bern

Om ni vill stödja Riksföreningen för Metabol Hälsa ekonomiskt, har ni möjlighet att göra det genom att antingen bli stödjande medlem i RMH eller att donera till föreningen. Alla medel som flyter in går oavkortat till vår ideella verksamhet. De enda betalningar som går till engagerade personer är en liten blygsam lön till den kvinna som sköter medlemsregistret och till betalning av reseutlägg och andra direkta omkostnader i arbetet mot kvitto. Styrelsen jobbar helt ideellt.

Föreningen kan ta emot bidrag på följande konton:

Bankgiro:     195-1607

Swish:           123 270 0441

14 reaktioner på ”LCHF-kost skulle spara tusentals liv vid Covid-19”

 1. Kul att se att den sk Atkins Diet still fungerar! Alla var ju så emot den men nu kallas den med andra namn. Att behandla Diabetes 2 med insulin är ju vansinne. Du bara ger celler som inte vill ha socker, ändå mer socker. Förloppet är ju Insulin går till cellerna, om cellerna inte vill ta emot mer insulin så omvandlar levern det till fett. Simple! Så om man har en låg mathållning av carbohydrates så gillar levern det! Akta er för alla kalori räknande program. Bättre är lite kolhydrater o ibland fasta ett par timmar. Också var försiktig med frukt. Innehåller mycket sugar. Alla tror att frukt är så nyttigt. Ja, bara om du har bra värden. Det farligaste man kan äta är corn-sugar. (Vet inte vad det kallas på svenska). Det finns nästan i alla produkter. Learn to read labels!

 2. Thorleif Wallqvist

  Hade gärna sett ovan angivna bg-värde i storheten mmol/liter, vilket är det vi använder i Sverige. mg/dl x 0,0555 ger värdet l mmol/liter.
  Intressant information.

 3. Läs vad Livsmedelsverket och Landstingets Hälsocentrum går ut till pensionärerna “Må bra med mat hela livet !”. Varför försöker att göra livet så kort det går..??

   1. LÄGG AV MED DET VAR EN GÅNG EN AMERIKANSK UTREDNING…!
    När jag var 15 år brukade jag på skoj testa att understödja alla argument ” som en amerikansk studie visat”. Det blev ett förvånande resultat – många svängde om . Men inte min mor som sa sluta med det där om du ej vet vilken studie du hänvisar till! Jag känner samma som min mor; både Lars Bern talar om en spansk undersökning o Carsten J om en kinesisk studie i bestämd form. Som om jag o alla läsare känner till alla utredningar i huvudet…Inte en enda hänvisning ska finna ens här eller i en gymnasieuppsats utan direkt hänvisning så man kan kolla fakta själv! Eller en fotnot med samma info. Vare sig jag läser om sockret skadlighet eller Annikas LHF-kost eller som Lancet publiceras – så vill jag kunna kolla , läsa, jämföra och dra mina slutsatser. Det är ju det som tillhör det kloka forskar och naturvetenskapliga samhället! I dag slänger vi – via social eller öv media – ur oss påstående tvärsäkert ( vilket k a n vara helt riktigt ) och även hemska fördömande och uthängningar som av dr Annika Dahlqvist utan ens chans till att hon/ de får försvara sig. Jag vill ha fakta lättillgängligt utan att behöva leta – så till alla; vv ange källan noga tack. Så jag och alla kan enkelt finna den.

    Jurist Stefan Fuchs

 4. Det gäller alltså att hålla sin glykokalyx frisk genom att inte äta socker och mjölmat eller dricka söta drycker. En frisk glykokalix ser till att våra blodkärl får kväveoxid och bibehåller sin elasticitet så att syrerikt blod kan ta sig fram också i de tunnaste tunna blodkärlen så att varenda cell i vår kropp får chansen att producera maximalt med ATP dvs energi.

 5. Vart har fredagens webb-tv föredrag om otillförlitligheten hos covid testet tagit vägen. Jag hittar det inte ?

 6. Hamnar folk på sjukhus och är uttorkade, serveras sockerdropp. Kan inte vara bra det heller.

   1. Avsaknaden av kunskap och förnuft bland politiker, myndighetspersoner, läkare och befolkning leder alltid till ett lands förfall.
    Därför blir det viktigt att ett land utvecklar en försvarsmakt och skola som kan eliminera samhällets skadliga element.

    1. ingrid andersson

     dessvärre tror jag inte att det beror på okunskap – mer att det beror på ett ha-begär – att kunna tjäna på att befolkningen hålls ovetande.
     Min svärfar hade ett bra uttryck för detta: mycket vill ha mer – fan vill ha fler och helvetet blir aldrig fullt

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen