Du måste själv ta befälet över din hälsa

I en tidigare krönika redogjorde jag för vad den kände kardiologen Aseem Malhotra pekat på, nämligen att alla kan förbättra sin prognos vid en Covid-19 smitta betydligt, bara genom att ändra sin kost. Det behöver inte ta längre tid än någon månad, så har man minskat risken att bli allvarligt sjuk.

Hur man skall äta och leva för att radikalt minska sin metabola sjuklighet har jag i detalj redogjort för i boken Den Metabola Pandemin. Förlaget har just tagit fram ett nytryck av boken så passa på och köp den nu. Dels redogör jag i boken för vad det är i vår kost och livsstil som gör oss metabolt sjuka och dels innehåller boken ingående råd hur man skall äta och leva för att snabbt bli av med sina metabola diagnoser. Den ger även många råd rörande kosttillskott som stärker hälsan och försvaret mot främmande patogener som Covid-19.

I boken pekar jag på det beklagliga faktum att skolmedicinen kommit att helt korrumperas av ekonomiska intressen vilket Malhotra redogör för här. Lägg 20 minuter på detta viktiga föredrag så förstår ni varför ni måste skaffa egen kunskap. Skolmedicinen styrs av såväl Big Pharma som Big Food och därför medverkar etablissemangets kost- och hälsoråd ofta bara till att förvärra de metabola sjukdomarna. Vi måste som rubriken anger själva ta befälet över vår hälsa. För att kunna göra det måste vi själva skaffa oss lämplig kunskap. Läs boken!

Jag kan även rekommendera Ewa Meurks bok “Bli din egen hälsoingenjör”.

 

En egen färsk upplevelse

Söndagen den 10 maj tog jag in på St Görans sjukhus med en sepsis orsakad av ett stopp i en urinledare – sannolikt orsakat av en sten. Den bakomliggande orsaken är sviterna efter en canceroperation för 28 år sedan. Jag har drabbats av denna typ av problem tidigare. Sjukvårdspersonalen gav mig en utmärkt behandling. Ett kirurgiskt ingrepp för att avlasta njuren för att kunna behandla den utfördes med stor skicklighet. Sjukhusmaten var givetvis en katastrof, varför jag tvingades till halvsvält på det lilla jag vågade peta i mig.

När det kommer till den medicinska behandlingen är det dock några reflexioner som jag vill dela med mig av. Bl.a. visade det sig att jag plötsligt fick mycket högt blodtryck. Sköterskan frågan vilka blodtrycksmediciner jag stod på. Då jag upplyste om att jag har normalt blodtryck och att jag inte tog någon medicin, fick jag kommentaren ”men du har ju högt blodtryck!” För mig var det uppenbart att det höga blodtrycket orsakades av något som hade med mitt akuta tillstånd att göra, inte med mitt naturliga tillstånd.

Trots att jag befann mig på ett sjukhus tillkallades inte någon läkare för att utreda den allvarliga förändringen av mitt tillstånd. Istället trugade sköterskan efter telefonordination med en jourhavande läkare, på mig ett symptomdämpande piller som bara tog ner det akut höga blodtrycket något lite.

Efter att jag lämnat sjukhuset fortsatte blodtrycket att var måttligt förhöjt. Efter konsultation med en vän som är kardiolog fortsatte behandling med en låg dos av en annan mer passande blodtrycksmedicin, samtidigt som jag återgick till mina egna rutiner beträffande kost och kosttillskott. En sådan rutin är att då och då kolla mitt fasteblodsocker. Till min stora förvåning visade det sig att jag plötsligt låg på fasteblodsockernivåer som tydde på pre diabetes, trots en kolhydratfri kost.

Hade jag konsulterat någon inom skolmedicinen hade man givetvis förskrivit diabetesmedicin utan att utreda orsaken bakom det högre blodsockret. Nu gjorde jag inte det, utan började pröva mig fram och fann efter några dagar att orsaken var en känd biverkan av den blodtrycksmedicin jag tillfälligt stod på. Jag satte ut blodtrycksmedicinen och vipps så fick jag mitt vanliga låga fasteblodsocker igen. F.ö. verkar mitt blodtryck ha återgått till sitt normal redan efter några dagar under egen medicinsk vård.

Den här lilla oskyldiga historien är dessvärre symptomatisk för hur dagens svenska medicinska vård fungerar. Läkarna har ingen tid tillgänglig för att utreda avvikelser hos olika hälsomarkörer. Man hinner bara behandla symptom vilket hos äldre med fler metabola sjukdomar leder till en okontrollerad förskrivning av medicinska kemikalier för att dämpa symptomen på sjukdomarna och vad värre är även symptomen som orsakas av andra mediciners biverkningar. På så sätt blir många av de sjukligaste sittande med långa listor på över dussintals kemiska preparat som drogar ner dem. Denna övermedicinering är sannolikt en starkt bidragande orsak till att många äldre sjukliga har ett ytterst svagt försvar mot bl.a. akuta virusinfektioner.

Så, för att förbättra er hälsostatus och motståndskraft mot Covid-19 och andra besvärliga virus, skaffa er kunskap om hur ni skall lägga om er kost och er livsstil. Räkna inte med att få något meningsfullt stöd från skolmedicinens medicinmän. De är mer rädda om sina relationer med Big Pharma och sina läkarlegitimationer än om din hälsa.

 

Lars Bern

 

Om ni vill stödja föreningen ekonomiskt, har ni möjlighet att göra det genom att antingen bli stödjande medlem i RMH eller att donera till föreningen. Alla medel som flyter in går oavkortat till vår ideella verksamhet. De enda betalningar som går till engagerade personer är en liten blygsam lön till den kvinna som sköter medlemsregistret och till betalning av reseutlägg och andra direkta omkostnader i arbetet mot kvitto. Styrelsen jobbar helt ideellt.

Föreningen kan ta emot bidrag på följande konton:

Bankgiro:     195-1607

Swish:           123 270 0441

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://academic.oup.com/ije/article/26/6/1191/676876

 

15 reaktioner på ”Du måste själv ta befälet över din hälsa”

 1. Hej Lars!

  Stort tack för en mycket intressant och lärorik bok.

  Jag och sambon har egen brunn och ett bra vatten bortsett från att det innehåller en del fluorid. Vi har länge sagt att vi måste installera ett filter men inte kommit till skott. I avsnittet om förorenat vatten skriver du att du filtrerar ditt dricksvatten. Så min fråga till dig är vad du använder för filter? Det finns ju några olika filter och märken att välja bland och alla som säljer filter säger såklart att deras filter är bäst.

  Tack på förhand!

  Mvh Elin

  1. Lars Bern

   Jag har köpt filter och filterkanna från Dafi. Har inte gjort någon kontroll utan utgår från att det de uppgivit är riktigt. Jag har heller inet jämfört fabrikat.

 2. Hej Lars

  Tack för att du skrivit boken ”Den metabola pandemin”. Såg ditt filmklipp som beskriver boken och har nu köpt den och läste de första 100 sidorna direkt – så intressant ??

  Jag har ”varit sjuk” mer eller mindre hela livet inser jag nu, det började med eksem, öroninflammationer, allergier och förkylningar. Senare kom acne och i efterhand astma och ledvärk och psoriasis. Läkarna har i alla år sagt att allt jag har inte går att bota utan är sånt jag får räkna med att leva med hela livet….jag har i hela mitt liv använt kortison mot eksemen, allergitabletter mot rinnande näsa och ögon samt inhalatorer mot astman och värktabletter mot ledvärk i knän, axlar, fingrar och rygg

  Vid 55 års ålder (nu ett år sen) bestämde jag mig för att ta reda på mer om de bakomliggande ORSAKERNA till alla mina ”kroniska sjukdomar”.

  Efter att ha läst tusentals sidor och lyssnat på hundratals timmar med kost- och näringslära och människans evolution har jag successivt lagt om min livsstil. Jag äter nu en mer näringsrik kost där socker, spannmål, processad mat och vegetabiliska oljor är helt uteslutna och animaliska proteiner och fetter är basen och obesprutade grönsaker, frukter och bär (i måttliga mängder) kompletterar. Rörelse varje dag och vila och återhämtning är också en naturlig del av min nya vardag

  Som ett resultat av min ”hälsoresa” har nu snart ett år gått sen jag tog någon som helst medicin, jag är idag helt fri från astma och allergi, ledvärken är borta och psoriasisen är på god väg att försvinna. Jag har heller inte varit sjuk en enda dag senaste året och är idag starkare än någonsin.

  Jag är så tacksam och glad att jag inte fortsatte att lyssna på läkarna utan istället utbildade mig själv och förändrade min livsstil. Min vision för resten av livet är att hjälpa så många som möjligt att få uppleva det jag gjort – att få bli den bästa versionen av sig själva helt enkelt.

  Att gå med i riksförbundet för metabol hälsa var en självklarhet ? tack för allt ni gör ??

  P.S lite extra kul att ni har ”HK” på Dalarö då min svärfar bott därute i över 20 år (numera inne in Sthlm)

  Mvh
  Patrik Gamborn

 3. Monica Fredriksson

  Bäste Lars Bern.
  Jag och min man följer med stort intresse allt du publicerar, t.ex har vi börjat ta större doser av c-vitamin liposomal. Jag skulle gärna få ett råd av dig vilken av produkterna du finner vara den bästa. Så vill jag även rådfråga dig om intravenöst c-vitamin(om behov skulle uppstå). Det jag undrar över är styrka, mängd och hur ofta det ska ges. Boken, den metabola pandemin har vi sedan länge. Vi tror på dig till 100 procent!!!
  Varma hälsningar, Monica o carl-Olov Fredriksson.

  1. Lars Bern

   Jag är ledsen men min kunskap är inte tillräcklig för att kunna bedöma vilken liposomal C-vitamin som är bäst. Själv har jag provat tv å olika men kan inte uttala mig om vilken som var bäst. När det gäller IV C-vitamin är mitt råd att du söker på det på nätet, det finns en lång rad vetenskapliga artiklar där man prövat det. Jag tror att både doser och kombinationen med andra preparat varierar starkt beroende på vad man behandlar.

   1. Monica Fredriksson

    Tack för ditt svar.
    Jag har provat Aurora Nutrascience Mega-liposomal vitamin C 2000 mg/dos. Den har en konstgjord fruktsmak. Jag har sett ett annat, liknande, preparat som jag tänkte prova. Jag ska leta efter artiklar om IV C-vitamin.
    Ha det så gott. Vi hörs i etern!

 4. Britt-Inger Söderberg

  Lars det diskuteras om KS och nebulisator. Kall eller varm ånga?

   1. Britt-Inger Söderberg

    Jag har följt dina videoklipp. Tack för dem. Undrar om min kommentar/ fråga kom fram. Om man ska ha kall eller varm ånga m KS i Nebulisator.

 5. Caroline Ohlsson

  Precis som du skriver Lars så måste vi själva vara våra läkare och lägga fokuset på en giftfri kost och de naturliga tillskott som behövs för att uppnå en verklig hälsa.Skolmedicinarna och Big Pharma är helt fokuserade på att “bota” symtom och i övrigt bedriva vad vi kan kalla för sick care.Vår verkliga hälsa det struntar dem i fullständigt.

  Sköt om dig Lars.

  Mvh

  Caroline

 6. Lisbeth Svensson

  Vi blir vad vi äter och dricker.
  Även hur vi tänker.
  Maten vi äter ska vara av god kvalite. Inga kemikalier eller metaller. Då skadar vi kroppen som inte själv kan säga ifrån.
  Det som vi dricker ska också vara bra. Förbjud allting annat.
  Vi får själva ta ansvar för hur vi lever. Vi måste alla få kunskap om vårt liv och dess konsekvenser.
  Det är väl inte meningen att andra ska tjäna pengar på andras dåliga hälsa..Som kan bli följden av deras tillverkning av produkter.
  Kämpa på. Sätt fast dom. Kräv ansvar för deras bristande respekt för människors hälsa

 7. Krister Jakobsson

  Hej Lars.
  Hoppas du har repat dig efter ditt sjukhus-besök. Du är värdefull med dina kunskaper, så jag önskar dig allt gott och krya på dig. Jag följer dina inlägg och videos både på Swebb-tv och här på denna sidan. Du är en stor inspiration för många med metabola sjukdomar.
  Varma hälsningar från Krister.

 8. Jag är glad att du mår bra igen, Lars!
  Och tack för allt du bidrar med.
  Mycket i världen har klarnat för mig under det senaste året – och du har varit till stor hjälp för mig.
  Allt gott.
  Carina

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen