Vissa mediciner misstänks kunna förvärra Covid-19 smitta

Det har kommit uppgifter från Schweiziska sjukhus rörande Covid-19 att man intensivvårdar ett antal unga människor i kritiska tillstånd. Det förefaller som om dessa patienter har det gemensamt att de medicinerats med inflammationshämmande NSAID-preparat – alltså vanliga värkmediciner som även verkar febernedsättande. Den franska hälsoministern Olivier Veran som själv är en kvalificerad läkare och neurolog har Twittrat att ”intaget av anti-inflammatorika (ibuprofen, kortison …) kan vara en faktor som förvärrar infektionen.”

Anti-inflammatorika, där NSAID- och kortisonpreparat är typiska, är mediciner som undertrycker inflammatoriska symptom genom att hämma den immunologiska processen som orsakar inflammationen. Detta ökar risken för komplikationer i samband med feber och infektion som t.ex. en Covid-19 infektion genom att patientens naturliga immunförsvar försvagas.

Detta förefaller vara ytterligare ett exempel i en lång rad där biverkningar från mediciner som främst är framtagna för att dämpa symptom kan ställa till med större skada än de är till nytta.

Sannolikt kan cellgiftsbehandlingar av cancersjuka och immundämpande medicinering vid transplantationer leda till liknande komplikationer i samband med Covid-19.

Det är med andra ord motiverat att vara mycket restriktiv med användning av bl.a. febernedsättande preparat under pandemin. De som står på kortison bör tala med sin läkare om att dra ner eller tillfälligt göra ett uppehåll i medicineringen för att inte i onödan exponera sig för risk.

Det finns även studier som kan tyda på att personer som är vaccinerade mot den vanliga säsonginfluensan kan löpa större risk att bli allvarligt sjuk om de smittas av Covid-19. Man skall alltså absolut inte gå och vaccinera sig mot säsongsinfluensa i tron att det skulle kunna vara ett skydd mot Covid-19 om detta stämmer.

Lars Bern

PS I tisdagens SvD (17/3) finns två artiklar om detta. Det svenska Läkemedelsverket spelar givetvis ner problemet, det vore dem helt främmande att erkänna allvarliga faror med att ta ngt av Big Pharmas preparat. Tänk på att denna myndighet aldrig står på patientens sida utan alltid på industrins. DS 

Om ni vill stödja bloggen ekonomiskt, har ni möjlighet att göra det genom att antingen bli stödjande medlem i RMH eller att donera till föreningen. Alla medel som flyter in går oavkortat till vår ideella verksamhet. De enda betalningar som går till engagerade personer är en liten blygsam lön till den kvinna som sköter medlemsregistret och till betalning av reseutlägg och andra direkta omkostnader i arbetet mot kvitto. Styrelsen jobbar helt ideellt.

Föreningen kan ta emot bidrag på följande konton:

Bankgiro:     195-1607

Swish:           123 270 0441

 

17 reaktioner på ”Vissa mediciner misstänks kunna förvärra Covid-19 smitta”

 1. Angående feber
  Lärde mig under yrkesutövning på Vidarkliniken ett bra råd för att få ner feber.
  Krama ur saften i en (helst) ekologisk citron i vatten ca 2 liter. Har du ingen citron ta bara kalltvatten. Ta frotté handukar och blöt i detta vatten. Svep handukarna runt vaderna. Lägg något under i sängen så det inte blir blött. Byt när de blivit varma.
  Syftet är att dra bort värmen så långt som möjligt från huvudet. Man ska inte badda i ansiktet med kallt för kroppen vill värma upp igen.

 2. Feber får man av en anledning, immunförsvaret. Låt kroppen jobba istället för att störa med en massa kemikalier.

  1. Men är inte risken att man dör då? Om man inte tar febernedsättande vid mycket hög feber? Varför ger man det annars?

 3. Men tror ni på att vaccinera sig mot bakteriell lunginflammation? Det är ju det många dör av vad jag förstått?

 4. Men de säger ju att man ska självmedicinera med febernedsättande då tänker jag alvedon och panodil. De har inte gått ut och avrått för de två vad jag sett iaf. Om man får 39-40 graders feber får man väl nån av dem på sjukhus och då gäller väl samma om man ej är på sjukhus men har så hög feber? Vet nån hur de sjuka gjort?

 5. Så avstå alla febernedsättande även panodil även om man får hög feber? Aspirin gjorde väl spanska sjukan värre har jag läst?

  Vad tror ni om att vaccinera sig mot lunginflammation? Om man skulle få corona och den leder till lunginflammation så bör man ha ett skydd? Den kan ju vara bakteriell även om corona är ert virus?

 6. Margareta Jonåker

  Vore bra att veta vilka smärtstillande medel det går att använda istället.
  Hur är det med Bamyl (acetylsalisysyra) eller Panodil (paracetamol)? Är något av dessa bättre alternativ eller rekommenderar du något annat preparat?

  1. Lars Bern

   Expertisen rekommenderar paracetamol som varande mindre inflammationshämmande, men det har andra negativa biverkningar, så varför inte försöka avstå från febernedsättande piller.

   1. Matsåke Åman

    Min metod vid feber, att ta ett hett bad, bastu sen sova. Det har alltid hjälpt, alltså inga mediciner!

 7. Lars-Olov Burgman

  Hhhmmm…
  Det här med kortison låter inte bra.
  Jag får ofta astmatiska besvär vid influensa och blir då ordinerad medicin med kortison för inhalering. Undrar vad jag då kan få istället som lindrar inflammationen?
  Hoppas att jag inte får covid-19.

 8. Tänker att det bland de som vaccinerat sig mot säsongsinfluensa i hög utsträckning tillhör riskgrupper, varför dödligheten bland vaccinerade borde bli hög.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen