Klimatalarmismen hotar barnens hälsa

Vi kunde häromdagen läsa att förskolan Gitarren i Umeå slopar köttet på barnens meny. Man påstår att beslutet bottnar i förskolans arbete med ”hållbar utveckling” som en del av skolans läroplan. Jag hävdar bestämt att denna typ av kostexperiment med våra barn hotar deras hälsa i allmänhet och deras intellektuella utveckling i synnerhet. Jag skall förklara vad jag menar.

Bakgrunden är den att när hela samhället likt en fårskock hänger upp sig på en enda samhällsfråga, vilket är fallet med rädslan för klimatförändringar som domedagsprofeter säger skall komma, då flockas alla möjliga intressen runt den frågan som getingar runt en syltburk. Att larmen i snart 50 år visat sig inte slå in och att klimatet för livet på jorden bara blivit bättre tycks passera obemärkt.

En gammal halvreligiös rörelse som har många år på nacken är veganismen. Där har man sett klimathypen som sin perfekta storm. Eftersom man likt alla kvasireligiösa sekter har en stark drivkraft att försöka tvinga på alla andra sin tro, har man i klimaträdslan funnit sin chans. Det är dessa veganer som gömmer sig bakom den intensiva mediepropagandan mot att äta kött. Man försöker hävda att köttätande skadar klimatet. Men det är inte sant.

 

Hållbart jordbruk

När IPCC släppte sin rapport i somras tog man bl.a. upp att markanvändning står för 23% av människans utsläpp av växthusgaser. Bl.a. nämndes metanutsläpp från betande djur. Detta har veganer och andra alarmister tagit fasta på men utelämnat IPCC:s viktigaste punkt, nämligen att naturens processer kan absorbera en tredjedel av de fossila utsläppen.

En av de ansvariga för kapitel 4 i IPCC:s specialrapport om klimatförändring och markanvändning är miljöprofessorn Annette Cowie som menar att det absolut inte finns något skäl att avstå från att äta nötkött av klimatskäl. Hon pekar speciellt på ett uppenbart skäl att ha nötkreatur i miljöer där gräs växer, men där spannmål för människoföda är svårt att odla. Det är det effektivaste sättet att producera prima människoföda av biomassa som inte kan användas till något annat utan som ruttnar och avger koldioxid. Hon tillägger att ha betesdjur i trakter som domineras av spannmålsodling fyller också en viktig funktion, särskilt för att bevara jordarna genom den kolinlagring i jorden som betesdjuren står för när de betar. På så sätt kan bonden lättare sluta sitt kretslopp och se till att jordbruket inklusive djurhållningen inte bidrar till nettoutsläpp av växthusgaser.

Efter 1980 har vi sett en snabb industrialisering av jordbruket. Spannmålsodlarna har tagit bort djuren från gårdarna, rivit stängslen och köpt större traktorer. Ett system med enbart växtodling utarmar jordarna på organiskt material och öppnar för jorderosion och ökande koldioxidutsläpp. Djuren ställdes inomhus året runt på kraftfoder som gör dem sjuka och där deras metanutsläpp leder till nettoutsläpp av växthusgaser, samtidigt som de inte kan bidra till kolinlagring i jordarna.

Professorns råd är att plantera träd som vindskydd för jorden, skyddszoner med energigrödor och grässorter. Samt att låta nötboskap leva naturligt utomhus och betande. På så sätt blir jordbrukets påverkan på klimatet istället positiv.

Så det finns inget klimatskäl att sluta äta kött om man väljer kött från hållbara gårdar med utegående djur som lever på bete. Detta kött är dessutom väldigt nyttig människoföda.

 

Barns utveckling skadas av veganism

Vegan- och vegetariandieter ger inte tillräckligt med mineraler, vitaminer och andra mikronutrienter som utvecklingen av barnens hjärnor behöver. Dessa dieter ökar risken för allvarlig näringsbrist som kan ge psykiska störningar och låg IQ.

Dokosahexaensyra (DHA) är ett fett som har en central betydelse för vår hjärnas utveckling. DHA hittar man i animalisk föda och då främst fet fisk men inte i växter. Vegetarianer löper en klart ökad risk att få brist på DHA. Läkaren Georgia Ede har gått igenom alla de näringsbrister som man riskerar vid ensidig vegetarisk diet och hur det påverkar den mycket viktiga utvecklingen av barns hjärnor. Gå gärna in på länken och läs vad hon skriver.

Veganer tror sig om att klara sig från brister genom ett evigt trixande med olika växter och kosttillskott som knappast är realistiskt att klara på små barn. Problemet är även att i takt med industrialiseringen av växtodlingen med utarmningen av odlingsjordarna, så har även växterna utarmats allt mer på mycket viktiga mineraler, vitaminer och andra essentiella näringsämnen. Halten av alla dessa viktiga näringsämnena har under de senaste 100 åren minskat med så mycket som upp till 90%. Dagens industriellt odlade grödor är mest vatten, cellulosa och tomma kolhydrater. Detta innebär att risken för bristsjukdomar för dem som lever vegetariskt ökar för varje år. Detta kan möjligen bromsas upp en del om man konsekvent håller sig till ekologiska produkter, vilket jag betvivlar att förskolan Gitarren får pengar till.

Den 19 oktober skrev KI professorn Johan Frostegård en debattartikel i SvD med titeln ”Kött av god kvalitet är nyttigt” där går han igenom det faktum att den som äter kött löper en långt mindre risk att drabbas av allvarlig näringsbrist än de som bara håller sig till växter. Han pekar även på bristen på evolutionärt tänkande. Inga folkgrupper som lever ett ursprungligt liv sådant det kan ha tett sig under mänsklighetens månghundratusenåriga utveckling är vegetarianer. Detta finns väl dokumenterat i paradverket ”Nutrition and Physical Degeneration” av forskaren Weston Price. Frostegård konstaterar att ”Jag känner inte till någon djurart som mår bäst av en annan kost än den som varit typisk under artens evolution”.

 

Ett mycket riskabelt experiment

Avslutningsvis kan vi konstatera att det nya experiment med vår kost som veganer och vegetarianer som infiltrerat en rad samhällsinstitutioner och myndigheter, är på väg att försöka driva igenom, kommer att få ytterst olyckliga konsekvenser för hela folkhälsan. Och det ovanpå den metabola pandemi som industrialiseringen av jordbruket redan ställt till med. Att man sedan även drar in små barn som befinner sig i en mycket känslig utvecklingsfas, är rent kriminellt. Det riskerar att helt ruinera dessa barns liv och deras förmåga att utvecklas till framgångsrika individer.

Den fullständigt sanslösa klimathysterin blir på detta sätt ett långt större hot mot en hållbar utveckling än de klimatförändringar som möjligen kan inträffa.

Lars Bern

 

 

 

6 reaktioner på ”Klimatalarmismen hotar barnens hälsa”

 1. Geogia Ede (GE) har mycket klokt att tillföra. Veganer och vegetarianer klarar sämre än omnivore kroppens behov av näringsämnen, även om, vilket inte är fallet, dagens vegetabilier skulle uppfylla kraven på adekvat, historisk mängd mineraler och spårämnen. Således är behovet av komplement av mineraler större än dito hos köttätande. Är mineral/spårämnesbehovet relevant? Självklart, eftersom dessa, främst tillsammans med vissa vitaminer bestämmer kroppens uppreglering av enzymer, vilka är basen för metabol hälsa.
  Rent vegansk kost brister, som GE påpekar, dessutom i tillförsel av bl.a. vitamin B12 samt K2, det förra som behövlig komponent i kroppens tillverkningen av myelin tillsammans med kolesterol, och därmed uppbyggnaden av hjärnsubstans. Att detta är särskilt viktigt hos uppväxande barn är en sådan självklarhet att enbart detta borde sörja för att barn med ännu outvecklade hjärnor borde förskonas från vegan/vegetabilisk föda. Allt annat lika talar detta för att demens utvecklas snabbare hos veganer/vegerarianer. Brist på K2 ger hälsoproblem, förutom begränsad blodkoagulering, leversjukdomar och osteoporos och ostroartrit eftersom det påverkar kalciummetabolismen.
  En annan ofta förbisedd, komplicerade faktor är att barn till renodlat veganska föräldrar, lättare kommer in i konstant vegansk födotillförsel, med omfattande mineralbristdrivna feltillstånd om kritisk observation inte kan tillförsäkras. Veganer får ofta tillräckligt med P, men eftersom fytintillskottet i födan är stor uppstår ofta brist på mineralerna Ca, Cu, Cr, V, Li ich Zn. Vid svår brist av t.ex. Cu och Zn hos modern i samband med graviditet kan dessa ge epigenetiskt orsakade fosterskador som CP, dövhet, svårartade bukbråck, gomspalt, klumpfot/limbiska skador, spina bifida, ‘vattenskalle’ och Downs Syndrom.
  Vem vill riskera dessa?

 2. människan är inne i en ond cirkel med masshysteri och “vargen kommer” mentalitet. Förmåga att tänka själva är parkerat längst ner och längst in i skåpen som ingen öppnar!

 3. Margaretha Åkerfalk Abrahamsson

  Jag blir riktigt mörkrädd när jag läser sånt här och börjar inse att vår värld är inne i ett farligt skede. Jag håller med dig i allt du säger Lars. Folk måste förstå att vi är omnivorer, som är både kött och växtätare. Vi har inte alls varit rena växtätare. Huggtänder har vi faktiskt kvar, lite mindre bara, eftersom vi inte behöver slita i stora köttstycken längre. Nu tillreder vi köttet för att bli mer lätt ätet. Vi är ju inga barbarer längre. Huggtänderna har med tiden tillbakabildats. Men vi har också kraftiga molarer och premolarer som är till för att mala köttet. Sedan vet man via forskning, att vi faktiskt behöver alla ämnen som vi får via kött. Men även det som vi får genom växter, då vi trots allt är allätare. Dessutom är jag rädd för att jordens resurser inte skulle räcka till för all odlingsmark man behöver. Det skulle bli ännu mer skövling av skogar att göra till odlingsbar mark. Marken har också en tendens att bli utarmad när man inte kan gödsla marken med organisk gödsel, utan måste använda konstgödsel. Då får vi döda jordar till slut. Jag anser nog att vi ute på hal is om vi inte ger våra barn den bästa föda man kan få och det anser jag att kött, grönsaker och rotfrukter. Dessutom behöver vi alla riktigt smör och mjölk och inte alla dessa industritillverkade fetter och oljor, samt underliga mjölkersättningar, som ingen i sin tur har gjort någon undersökning på huruvida de innehåller några nyttigheter eller ej. Det verkar som är av mindre betydelse när man frågar folk om de tror att det är nyttigare. Svaret jag har fått är att, det är det säkert, men jag vet inte och det spelar ingen roll, huvudsaken är att det inte kommer från kon. Jag kom lite utanför ämnet tror jag bestämt, men ämnet ligger mig varmt om hjärtat. Jag tror också att det behöver diskuteras mycket mer än vad som görs idag.

 4. oj oj ….. här finns mycket att kommentera! Nöjer mig med att säga att människan inte har några huggtänder. Alltså har vi aldrig varit köttjägare. Lägg märke till att vi har tanduppsättning liknande kossor och hästar som livnär sina stora muskulösa kroppar på vegetabilier. Att påstå att människan får i sig alla näringsämnen av att äta kött är märkligt. Detta kött kommer sannolikt från djur som betat samma urlakade jordar som du pratar om. Gillar skarpt dina kunskaper om metabolism men här tycker jag att du är ute och cyklar Lars. Tyvärr! PS. Jag är varken vegan eller vegetarian! Dock inte klimatförnekare.

  1. Lars Bern

   Jag rekommenderar dig att läsa “Nutrition and Physical Degeneration” skriven av forskaren Weston Price, så får du ett helt annat perspektiv på detta ämne.

 5. Jan-Ove Staffan Bo Gerald Freidlitz

  Verkar som många människor redan har lågt IQ. Hugedamej vilken tid är vi inne i? Jan-Ove Freidlitz.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen