Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/b/3/nnmh.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 En faktaresistent skolmedicin

En faktaresistent skolmedicin

Torsdagen den 19 september var jag på två event och lyssnade på två framgångsrika unga kvinnor – entreprenören Ewa Meurk och KI forskaren Emma Frans. Kontrasten mellan dessa två kvinnor och deras budskap var total.

Ewa är uppvuxen i en svensk läkarfamilj och utbildad civilingenjör. Hon har större delen av sitt liv kämpat med övervikt och metabolt syndrom trots att hon levt enligt skolmedicinens alla riktlinjer vad gäller kost och motion. Det var först när hon hittade ifrågasättande av de skolmedicinska dogmerna på nätet och började leva tvärs emot Livsmedelsverkets råd, som hon hittade lösningen på sina hälsoproblem. Det fick henne att överge sin mycket framgångsrika karriär som IT-entreprenör för att börja utbilda sig om kost och hälsa. Idag lär hon sina medmänniskor hur vi skall leva för att bli och förbli metabolt friska.

Ewa har nu startat hälsoföretaget Elitista som erbjuder de absolut senaste rönen inom kost och hälsa ihop med moderna mätmetoder så att kunderna snabbt och enkelt kan lägga upp en individuell hälsoplan som bygger på fakta, inte på gissningar. Ett lysande exempel på viktig alternativmedicin som man aldrig blir erbjuden av skolmedicinen.

Ewas seminarium var packat med en intresserad allmänhet som försöker hitta fram till ett friskare liv. Detta enorma växande intresse hos allmänheten för hur man vårdar sin hälsa i en värld där skolmedicinen inte har något att erbjuda, lämnar inte det ”fina” skolmedicinska etablissemanget en lugn stund. Därför höjer man Emma Frans till skyarna och skickar fram henne som försvarare av det skolmedicinska monopolet.

Emma är starkt marknadsförd av det mäktiga medicinska etablissemanget med hela den mäktig läkemedelsindustrin i ryggen. Således tilldelades hon 2017 Stora Journalistpriset i kategorin “Årets röst”. Motiveringen var att hon tar striden mot faktaresistensen och med vetenskaplig skärpa avslöjar nätets seglivade myter. Samma år utsågs hon av läkemedelsindustrins egen lobbygrupp Föreningen Vetenskap och Folkbildning ( VoF) till Årets folkbildare. Det är samma lobbygrupp som försökte stoppa hjälteläkaren bakom LCHF-kosten Annika Dahlqvist med att utse henne till årets förvillare trots att hon haft rätt i allt hon sagt och gjort.

Som om allt detta inte var nog för att marknadsföra Emma utsågs hon 2018 till demokratiambassadör av regeringen, ett uppdrag som syftar till att arbeta för att främja, förankra och försvara demokratin (?) i Sverige. År 2019 blev hon återigen utsedd till Årets folkbildare “för sitt arbete mot desinformation och faktaresistens, bland annat genom Vetenskapskollen i Svenska Dagbladet“.

Det event där Emma uppträdde var arrangerat av IVA:s avdelning för bioteknik under rubriken ”Hur mår du? Att navigera bland medicinska råd.”. Det hade samlat gräddan av det skolmedicinska etablissemanget. Huvudattraktionen var en brittisk professor vid namn Edzard Ernst som höll ett raljant föredrag under rubriken So Called Alternative Medicin – SCAM.

Temat för Ernsts föreläsning var att göra sig löjlig över alla alternativa medicinska behandlingsmetoder som utmålades som jättefarliga. Han illustrerade detta med bl.a. bilder på personer som blivit infekterade av smutsiga akupunkturnålar och den gamla vanliga bilden på mannen som fick agyria av silvernitrat, vilket Ernst skyllde på kolloidalt silver. Jag har nyligen hjälpt till att bota en hund med kronisk urinvägsinfektion som ingen antibiotika rådde på, med just kolloidalt silver. Ernst menade också att bl.a. chiropraktik var i stort sett livsfarligt. Han hade en lång lista på alternativa behandlingar som alla var SCAM. Större delen av föreläsningen gick ut på att förlöjliga homeopati, han förnekade dock inte placebo, vilket i mina ögon verkar inkonsekvent. Självklart berördes inte med en stavelse alla hundratusentals som dör i förtid av livsfarliga mediciner som skolmedicinen dagligen skriver ut. Hela föredraget gick i samma anda som KAM-utredaren professor Kjell Asplunds generella arroganta karaktärisering av alternativmedicinen som ”utdrivning av onda andar med hjälp av någon schaman”.

Att döma av publikens skrattsalvor uppskattade man mycket avrättandet av alternativmedicinen. Stämningen i lokalen sjönk dock när jag ställde frågan till Ernst, om det aldrig föresvävat honom att allmänhetens intresse för alternativmedicin kunde ha något att göra med skolmedicinens stora misslyckande, eftersom människor ju bara blir sjukare i olika metabola sjukdomar. Detta försökte han motsäga, men jag bad honom läsa på WHO:s statistik. Han hänvisade då till stigande medellivslängd, varvid jag påpekade att det ju berott på antibiotikan, men att nu har medellivslängden vänt neråt i USA och i Sverige sjunker den redan bland lågutbildade.

Efter Ernst kom så Emma Frans som höll ett i stort sett ointressant föredrag där hon försvarade skolmedicinen mot konkurrensen från sådana som framhåller alternativ behandling och kost. Hon pratade mycket om alternativmedicinens faktaresistens vilket hon typiskt nog illustrerade med myten om att 97% av alla klimatforskare står bakom klimatlarmen. Att den studie hon hänvisade till visats vara kvalificerat forskningsfusk sänker hennes trovärdighet helt. Det är nog så att Emma själv är inte så lite faktaresistent. Hon lyfts dock fram av enormt starka ekonomiska intressen, precis på det sätt som läkemedelsindustrin alltid använt sitt stora inflytande för att skapa konstlad ära och berömmelse åt sina beskyddare.

När många av skolmedicinens ledande företrädare yttrar sig i frågor som berör kost och hälsa, är det ofta genom att nästan helt förneka kostens betydelse och att göra sig löjlig över människors försök att sköta sin hälsa med olika tillskott av mineraler och vitaminer på det sätt som Ewa Meurk m.fl. förespråkar. Jag drar mig osökt tillminnes KI professorn Rössner råd till de metabolt sjuka att strunta i kostråden, leva allmänt vettigt och varierat och håll tummarna. Eller KI professorn Agnes Wold som menar att ingen behöver några kosttillskott i en tid när industrimaten är mycket utarmad på viktiga mineraler, vitaminer och andra näringsämnen. Bara det livsviktiga mineralet magnesium har minskat med 80% i våra grönsaker de senaste 100 åren.

I mina ögon är den faktaresistens som de facto präglar en stor del av det svenska medicinska etablissemanget en stor fara för folkhälsan. Deras ogenerade strävan att täppa till munnen på alla oss som kämpar för att hjälpa våra medmänniskor att bli friska, i en tid när skolmedicinen sviker, är rent osmaklig. Det är deras faktaresistens som driver oss patienter över till den alternativa medicinen på gott och ont. Många av de alternativa behandlingarna fungerar faktiskt bra och utan biverkningar, även om inte alla gör det.

 

Lars Bern

9 reaktioner på ”En faktaresistent skolmedicin”

 1. Hej jag heter Fredrik och jag tar metrazapin mot depression och attarax lungnande.Jag fått samtalsterapi då jag lider av utbrändhet.Jag anser att Tyskland har en bra rehabilitering.De har hällsohem med motion samtals terapi och massage.Jag anser att om pengar fans kunde dessa åtgärder hjälpa mäniskor.Jag har gått ned 12kg genom stavgång.Då jag är en lång överviktig man189cm.Från 130 till 118 på 3 månader.Det var på väg att jag skulle göra en magsäcksoperation men det fick jag inte.Vad tycker ni om överviktsoperationer?

  1. Lars Bern

   Min personliga uppfattning är att gastric bypass är att stympa människor med rader av möjliga komplikationer. Jag har delvis egen erfarenhet efter att ha opererat bort min urinblåsa. Så min rekommendation är att du prövar strikt LCHF-kost på gränsen till ketogen. Alltså absolut minimum kolhydrater och mer mättat fett från animalier, smör, grädde och oljor som kokosolja, olivolja och sesamolja. De två senare skall du inte hetta upp, utan stek bara i smör och kokosolja. Hälsn/Lars Bern

   1. Tack Lars för rådet.Ja jag hoppas på 20kg nedgång.Kan kosten påverka psyket.Känns som postdramatisk sress.Har haft hugg i vänster lår som nålstick fick åka ambulans. För ett år sedan.men nu bättre.Läkaren trodde på dvitaminbrist.

    1. Höger lår var det frucktans värt ont.det gick över av sig själv.Så läkaren frågade viken diagnos ställer du på dig själv.

     1. Vilket var rätt av läkaren jag miskött min hällsa och därav viktuppgång det kom på en gång.

 2. Kom just att tänka på hur man har det med de viktiga mineralerna i kroppen,
  Någon som vet/har något tips på hur och hos vem man kan kontrollera detta.

 3. Som tur är finns många murvlar inom skolmedicinen, och vi blir bara fler.
  Var på Ewas föreläsning den 19:e, kan bara applådera. Ingenjörerna kommer att rädda oss! Har inte hört Emma Frans live, men hörde henne på Människor och tro, och då tyckte jag konstigt nog lite synd om henne. Men mest är jag trött på den drygheten och okunskapen man ofta möter i vården så snart man säger ordet komplementär/alternativ. Som om vetenskapliga sanningar inte är föränderliga. Bristen på nyfikenhet är det jag har svårast att förstå.
  Människor och tro – ” Vård, tro och vetenskap”

  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1358367?programid=416

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen