Börja dra in läkarlegitimationen från okunniga läkare!

I början av juni skrev jag om hur Cancerfonden gått ut med det upprörande påståendet att det inte finns något samband mellan socker och cancer. Då misstänkte jag ett samband mellan att fonden blivit sponsrad av ett godisföretag. Det tål tyvärr att påminna om att den typen av påståenden är på gränsen till rent kriminella.

Jag påmindes idag om den här frågan när jag hade ett samtal med en bekant som haft ett cancerfall i nära bekantskapskretsen. Vid en check-up med den ansvariga läkaren hade man frågat honom om vad man kunde göra för att minska risken för återfall och metastaser. På en fråga om sockers och blodsockers betydelse hade läkaren svarat att det finns inget som helst samband, man kan äta hur mycket som helst utan problem. Jag har tyvärr stött på flera fall av en sådan djup okunskap hos vår läkarkår, varför jag åter tar upp frågan.

Sambandet mellan cancer och högt blodsocker, som man får av kolhydratrik kost och då speciellt socker och vitt mjöl, är fullständigt solklart. Detta finns visat i rader av vetenskapliga studier. Den som först kartlade sambandet mellan blodsocker och cancer var Nobelpistagern Otto Warburg på 1930-talet. Dagens skolmedicin använder hans forskningsresultat i en etablerad diagnosmetod som heter PET-scan. Där ger man cancerpatienten ett sockerdropp med radioaktivt laddade glukosmolekyler och sedan scannar man patientens kropp, varvid alla cancertumörer lyser som ljusfyrar och kan på så sätt spåras av läkaren. Cancern suger nämligen till sig allt socker den kommer åt i blodet. Att det finns en enda läkare som missat detta samband är upprörande, vederbörande är en fara för sina patienter och borde få sin läkarleg indragen snarast.

Det kanske tydligaste beviset för sambandet högt blodsocker och cancer är att personer som är diagnosticerade med diabetes-2 (högt blodsocker) drabbas tre gånger så ofta av cancer och har en likaledes tre gånger så hög dödlighet som de som inte har diabetes-2.

Ni som är läkare och läser detta och fortfarande tror att det inte finns något samband mellan socker och cancer, var snälla och hör av er och förklara varpå ni baserar denna uppfattning. För mig är det nämligen fullständigt obegripligt att en läkare 2019 kan uttrycka sig som den jag nämnde tidigare.

Socialstyrelsen bör ta sig en funderare på om man inte skall hota läkare som sprider denna typ av helt ovetenskaplig information till sina patienter, med indragen läkar legitimation.

Lars Bern

12 reaktioner på ”Börja dra in läkarlegitimationen från okunniga läkare!”

 1. Liselott Bouheraoua

  Min svåger fick typ 2 diabetes som var väldigt svår att hålla i schack. Jag tror det bara tog ett år från diabetes diagnosen till att han fick prostatacancer.
  Min pappa gick bort den 9:e maj 2019, för snart 3 månader sen alltså i bukspottkörtelcancer. Min mamma som är intresserad av alternativ medicin läste en bok om cancer och alternativ medicin och beställde efter konsultation med en duktig man ett preparat ifrån USA. Det var otroligt många som förvånades över att min pappa levde ganska länge för att ha just bukspottkörtelcancer. Han skulle röntgas på våren 2017, men rtg maskinen var trasig på sjukhuset så han fick vänta i nästan ett halvår innan han fick komma på rtg. Han fick diagnosen i oktober 2017 och gick bort 9 maj 2019. Jag är övertygad om att min pappa hade klarat sej nått år till om han fått åka och röntgat sej tidigare och dessutom börjat med den alternativa medicinen tidigare.
  De strålade aldrig tumören, men han fick kemi istället, men mådde inte bra av det alls. Utan kemi men med den alternativa metoden levde han precis som vanligt, visserligen förlorade han vikt men han åt ju inte så mycket längre heller. Han var ute på promenad i en halvtimme bara två dagar innan han fick köras till sjukhuset med buken fylld med vätska den 3:e maj, sen började han åka in och ur medvetslöshet tills han gick bort.
  Läkarna fick aldrig veta att han tog alternativ medicin för mamma orkade inte ta striden med dom eftersom mina föräldrar är gamla, båda är/var 80 år.

 2. Urban Forsberg

  Jag håller med. Det är minst sagt märkligt att det fortfarande finns läkare som kan hävda att det inte finns samband mellan kost och hälsa. Och då särskilt mellan socker av olika slag och hälsa. Läkare som hävdar att det inte finns ett samband, borde som sagt hotas med indragen legitimation. Minst.

 3. Sten Hellqvist

  Cancervården kan göra processen kort med patienten! I höstas förlorade jag en god vän på bara några veckor sen man satt in glukos-dropp. Jag försökte få stopp på den behandlingen men misslyckades. Det är verkligen tragiskt.

  1. “Det är verkligen tragiskt.”
   Ja, här behövs en folkrörelse. Det sakmaterial som kan läggas till grund är ofantligt, men Riksföreningen tycks inte vara så upplagd att det skulle kunna bilda fröet till en folkrörelse.

 4. evovalollenonna

  Socker göder canser! Min kompis fick först bröstcancer sedan bukspottskörtelcanser!
  Hon har ätit godis varje dag u hela sitt liv!

 5. Visst är det så. Delegitimera läkare som är knähundar till BigFarma. Och ge legitimationen tillbaka till oerhört skickliga läkare som Erik Enby och Einar Berg (en gång ansvarig läkare på Vidarkliniken).

  Vi hade förmånen att ha Dr. Berg som husläkare och han “räddade” vår då 10-årige son från Sträckbänken när han efter en upplevelsefylld resa till England fick partiell förlamning och inte kunde gå. 30 min efter en injektion av ett alternativt preparat kom vår son och Dr Berg nedgående från övervåningen.

  1. Hans Eriksson, förslaget att “delegitimera” är utopiskt, Men ett första steg kunde vara att rektrytera läkare och annan vårdpersonal som i princip är positiv till den metabola synen och dess betydelse i praktiken och dessutom är beredda att skylta med detta. Och sedan offentligöra denna lista. Det skulle utlösa en bredare debatt än vi hittils sett.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen