Lev frisk länge: Kosttillskott & läkemedel

Av Benny Ottosson, hälsocoach och författare

Välkommen till avsnittet om kosttillskott i min serie LEV FRISK LÄNGE! Det är här vi kommer att utforska det fascinerande området där vetenskap möter hälsa och välmående. Kosttillskott, de små men kraftfulla tillskotten till vår dagliga näring, kan vara nyckeln till att låsa upp din fulla hälsopotential. 

I det här avsnittet kommer vi att fördjupa oss i  vitaminer, mineraler, och andra näringstillskott. Vi kommer att utforska hur dessa tillskott kan fylla eventuella näringsbrister, öka energi och vitalitet, och stärka din kropp för att möta utmaningarna i det moderna livet.

Men kom ihåg, kosttillskott är inte en magisk kula som kan ersätta en balanserad kost och en hälsosam livsstil. Istället är de komplement till din dagliga rutin som kan ge dig den extra kraften du behöver för att må ännu bättre, uppnå dina hälsomål och öka chansen att få LEVA FRISK LÄNGE.

Så, låt oss tillsammans utforska kosttillskott och upptäcka hur de kan hjälpa dig på din resa mot en friskare framtid!

I ett tidigare inlägg talade jag bland annat om näringsbrist som en av orsakerna till att vi blir sjuka. Näringsbrister är vanligare än vad vi kanske tror och har negativa konsekvenser för hälsan. Trots att vi äter mer mat än någonsin lider många av undernäring. Detta beror på näringsfattig mat, stress, ökad läkemedelsanvändning och föroreningar. Näringsbrister kan leda till allvarliga hälsoproblem, inklusive nedsatt immunförsvar, kognitiva problem och kroniska sjukdomar.

Brist på vitaminer och mineraler är vanligt, och vår jord är mindre näringsrik än för 50 år sedan. Näringsbrister påverkar kroppens metabola funktioner och kan leda till sårbarhet för hälsobesvär. Det är viktigt att äta varierad och näringsrik kost, dricka vatten, hantera stress och vara medveten om riskfaktorer som kan leda till brister. För att rätta till näringsbrister kan det vara klokt att söka hjälp från en näringsterapeut.

Det finns flera anledningar till varför så många människor idag lider av näringsbrister:

 1. Kostvanor: Många moderna kostvanor är rika på processad mat som är näringsfattig. Snabbmat, färdigmat och mat med hög socker- och fetthalt kan vara energirik men saknar ofta viktiga näringsämnen som vitaminer, mineraler och fibrer.
 2. Minskad konsumtion av kött, frukt och grönsaker: En stor del av befolkningen äter inte tillräckligt med frukt och grönsaker, vilket är en viktig källa till många vitaminer och antioxidanter. Kött är det mest näringsrika livsmedel som finns. Trenden att vi ska äta mindre av detta är problematisk.
 3. Jordens utarmning: Jordar har förlorat näringsämnen på grund av överanvändning, användning av konstgödsel och markutarmning. Detta leder till att grödor inte kan ta upp tillräckligt med näringsämnen från marken, vilket resulterar i näringsfattiga livsmedel.
 4. Miljöfaktorer: Ökad förekomst av föroreningar, toxiner och miljögifter kan påverka näringsupptaget i kroppen och öka behovet av vissa näringsämnen för avgiftning.
 5. Läkemedelsanvändning: Vissa läkemedel kan påverka upptaget av vitaminer och mineraler i kroppen, vilket kan leda till brister.
 6. Stress: Kronisk stress kan påverka matsmältningen och näringsupptaget negativt och öka behovet av vissa näringsämnen.
 7. Livsstilsfaktorer: Vissa livsstilsval, som veganism eller extremt lågkaloridieter, kan öka risken för näringsbrist om de inte är noggrant planerade för att säkerställa adekvat näringsintag.
 8. Minskat näringsvärde i livsmedel: Studier har visat att näringsvärdet i vissa livsmedel har minskat över tid, vilket kan vara en följd av modern jordbruksteknik och förändringar i livsmedelsproduktionen.
 9. Åldrande befolkning: Äldre människor har ibland svårare att absorbera vissa näringsämnen och kan vara mer benägna att utveckla brister.

Sammanfattningsvis är det en kombination av faktorer, inklusive kostvanor, miljöfaktorer och livsstilsval, som har lett till att näringsbrister är vanligare än tidigare. För att förebygga sådana brister är det viktigt att äta en balanserad och näringsrik kost och vara medveten om de individuella riskfaktorerna för brister.

Ur funktionsmedicinska läkaren Mark Hymans bok “Young forever”:

“Berättelsen om Katherine, en patient på vårt Center for Functional Medicine på Cleveland Clinic, kommer att få dig att stanna upp och fundera över vad som är möjligt. Katherine var sextiosex år när hon kom till oss, svårt överviktig, led av igentäppta artärer som krävde stent, hjärtsvikt, högt blodtryck, fettlever, sviktande njurar och typ 2-diabetes. 

Hennes blodprov var skrämmande, och hon var på väg mot en hjärt- och njurtransplantation. Hon tog en hög av mediciner som kostade henne 20 000 dollar om året. Inom tre dagar efter att ha gått med i vårt grupprogram, genom att ändra sin kost från ett livslångt intag av skräpmat till att använda mat som medicin, genom att konsumera en kost med med mycket lågt GI, fiberrik, med hälsosamma fetter och rik på fytonäringsämnen och följa ett enkelt vitaminregim (multivitamin, omega 3 och vitamin D), kunde hon sluta med sitt insulin. Inom tre månader var hon av med alla sina mediciner och alla hennes värden var normala (hjärtsvikt borta, njurar och lever normaliserade sig, och blodtryck och blodsocker var normala). 

Efter ett år hade hon gått ner 52 kilo och kunde återgå till ett liv fullt av energi och aktivitet som en ledare i sitt samhälle. Inget bantande, inga organtransplantationer. Genom att inte ens dra nytta av de radikala upptäckterna inom vetenskapen om långlivade människor, bara genom att tillämpa de enkla principerna inom funktionell medicin, kunde Katherines kropp reparera, förnya och regenerera sig efter sex årtionden av missbruk och försummelse. Kroppen har instruktioner för reparation inom sig. Vi måste bara skapa de rätta förutsättningarna för att aktivera kroppens medfödda läkningssystem. Och med de nya upptäckterna inom åldrandets område och vetenskapen om föryngring kommer vi att kunna gå utöver att bara vända sjukdomar; vi kommer att kunna återställa dina molekyler, celler och vävnader till en yngre tillstånd.”

Precis som med kost är detta ett ämne där många människor söker efter ett magiskt tillskott som passar alla och som kan förebygga eller bota alla sjukdomar. Tyvärr det finns inget sådant tillskott.

Människor hamnar ofta i en av tre grupper när det gäller mediciner och tillskott:

1. “Jag tar vilken medicin eller tillskott som helst, men be mig inte att träna eller ändra min diet.”

2. “Jag är beredd att göra nödvändiga förändringar i min kost och träning, men be mig inte att ta några mediciner eller tillskott.”

3. “Jag tar vilket receptfritt tillskott som helst, men jag vägrar att ta några receptbelagda läkemedel.”

Om vårt mål är att öka livslängden och maximera hälsospannet måste vi vara öppna för att använda alla tillgängliga verktyg. Detta inkluderar att göra förändringar i vår kost och träningsrutin, överväga användning av receptbelagda läkemedel när det behövs, och att använda högkvalitativa tillskott noggrant när det är lämpligt.

Vad gäller kosttillskott är det svårt att ge allmänna rekommendationer. Här handlar det mycket om utgångsläge, vad du vill uppnå och vad du tycker låter rimligt i det du kan läsa om kosttillskott.

Tänkbara frågor att ställa:

1. Vad är målet? Ju tydligare du kan definiera ditt mål, desto tydligare kan du bedöma om detta är rätt verktyg för att uppnå det målet.

2. Finns det en biomarkör (testbaserade tillskott)? Hur planerar du att anpassa, följa och justera din behandling över tid? Om det inte finns någon biomarkör att övervaka som ett mått på effektiviteten betyder det inte att du inte bör ta tillskottet eller medicinen; det betyder bara att du kanske behöver vara mer medveten om att övervaka resultat på andra sätt.

3. Överväger riskerna fördelarna med eventuella läkemedel du vill, eller uppmanas, att ta? Alla har olika tolerans för risk. Några frågor att överväga när du väger risk mot belöning: Är mekanismen för verkan väl förstådd? Hur många patientår av användning finns det? Vilka är de kort- och långsiktiga riskerna med att ta medicinen? Vilka är riskerna med att inte ta medicinen? Själv har jag avstått blodtryckssänkande läkemedel i 10 år och statiner mot högt kolesterol i 2 år. Efter noggranna överväganden. 

Som exempel ser du här ett urval av nyss nämnde Mark Hymans dagliga kosttillskott. Jo, de är många…

Grundläggande kosttillskott

 • Vitamin D (vitamin D3, 5 000 IE per dag med vitamin K2).
 • Omega 3.
 • Multivitamin.
 • Magnesiumglycinat (bland annat för bättre sömn).

Långlevnadsstack

 • NMN, 1 000 mg per dag.
 • Fisetin (finns på Svensk Hälsokost), 500 mg per dag.
 • Flavonoler som till exempel quercetin.
 • Gurkmeja varje dag.
 • Broccolifröextrakt (finns på hälsokosten.se).

Sarkopeni-support (för minskad muskelförlust)

 • Amino Complex från Thorne (proteinpulver som finns på greatlife.se), en skopa om dagen efter träningen.
 • Kreatin, 5 gram dagligen.

Själv använder jag Peter Wilhelmssons bok “Näringsmedicinska Uppslagsboken”. Där kan man slå upp olika symtom och sjukdomar, för att sedan se vad Peter föreslår för olika kosttillskott för att stötta kroppen. Några exempel:

 • Arytmi: magnesium, L-karnitin, Q10
 • Ångest/oro: B-komplex, kalcium, magnesium, GABA, teanin 

Vilka tillskott tänker du kan vara positiva för dig?

Vi hörs i nästa inlägg med sammanfattningen

Här under hittar du länkar till fördjupande info.

Kram Benny

FÖRDJUPNING

» Peter Wilhelmssons bok “Näringsmedicinska Uppslagsboken”

» Lyssna på Jonas Bergqvist om kosttillskott

» Omegabalans (www.omegabalans.se)

LÄNKAR

Här köper du min senaste bok (https://shop.feelgoodhavefun.nu/produkt/konsten-att-halla-sig-frisk)

Här registrerar du dig för mitt veckobrev (http://eepurl.com/dkfcar)

Ottosson Coaching

(https://www.feelgoodhavefun.nu/benny-the-coach)

Följ mig på Instagram (https://www.instagram.com/bennyottossondotcom)

Följ mig på Facebook (https://www.facebook.com/bennyottosson)

Följ mig på Substack (https://substack.com/@bennyottosson)

3 reaktioner på ”Lev frisk länge: Kosttillskott & läkemedel”

 1. Jag är nog rätt tveksam till NMN, ett hypat preparat !? Detta efter att ha sett:
  https://youtu.be/N6I__ijIkJk?si=R9k3zeIRmvgE2HPH
  Därmed inte sagt att jag köper filmens budskap rakt av utan att mer forskning måste till innan jag är beredd att försöka boosta mitt NAD.
  Kan också lägga till att Q10 har väldigt varierande absorbtion men på topformula.se finns ett 100-mg-piller som i alla fall har ett lågt pris.

 2. Mats BV Ericsson

  I den växande marknaden för goda näringspreparat och nyttigheter kan det dyka upp oseriösa leverantörer med bluff produkter. Hur kollar vi det?

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen