LEV FRISK LÄNGE : Sammanfattning & skapa nya vanor

Av Benny Ottosson, hälsocoach och författare

Detta är det sista inlägget i min serie om långlevnad. Mitt hopp är att dessa inlägg har varit värdefulla och gett dig en ram för hur du kan tänka kring långsiktigt välmående.

Nästa steg på din resa mot långsiktig hälsa. 

När du nu har en grundläggande förståelse kring långsiktig hälsa och de verktyg som finns tillgängliga för att öka livslängden och förbättra hälsotiden, kommer du förhoppningsvis börja tänka på hur du bäst kan tillämpa det du lärt dig. För varje avsnitt finns det säkert idéer och förslag som passar dig. Att öka livslängden och maximera hälsotiden kommer att kräva mycket planering och hårt arbete. Men det är en värd ansträngning.

Att ersätta gamla vanor med nya.

Problemet är att vanor är enormt svåra att ändra på. Det vet vi nog alla. Du har säkert erfarenhet av nyårslöften. Så här kommer lite goda råd som kan hjälpa dig i detta tuffa arbete. När vanorna väl är ändrade på, är de ofta lika enkla att ha som de gamla. Man brukar prata om att det tar 3-4 veckor.

  • Motivation: Vill du verkligen ändra dina vanor på riktigt? Om du verkligen vill få det att hända och stenhårt vill fokusera på förändringen, så kan du få det att hända. Om det bara är ”det vore trevligt” så kommer du att ha svårare att lyckas. En stark motivation är a och o.
  • Små steg gradvis: De flesta har hört detta men struntar i det. Men det är en viktig punkt. Starta med lite mindfulness, lite styrketräning eller lite löpning. Betydligt mindre än vad du skulle kunna. Öka sedan gradvis. Då är chansen mycket större att du lyckas få det till en bestående vana. De brukar kallas “mikrovanor”.
  • Påminnelser och fokus: Glömmer du din nya vana, så kommer du förstås inte att lyckas. Sätt upp påminnelser, digitala i din kalender eller fysiska runt dig. Använd gärna veckosvchemat nedan. Allt för att göra det omöjligt för dig att glömma. Gör du detta och har fokus på din nya vana så ökar möjligheten för dig att lyckas.
  • Social support: Att byta ut en vana tillsammans med andra är oerhört kraftfullt. Det vet du säkert. Att ha någon annan som drar upp en ur soffan den dagen kroppen inte vill eller som ser till att du skippar skräpmaten. Detta är kanske det enskilt kraftfullaste verktyget när en vana ska ändras. Försök omge dig med människor som stöttar dig i dina förändringar. Välj bort människor som tar din energi. Hitta likasinnade på sociala medier. Där kan du hitta mycket stöd, pepp och glada tillrop. Välj dina vänner med omsorg även där.
  • Tacksamhet och mindfulness: Visst, du kan ändra en vana utan dessa verktyg. Men för många kan de vara viktiga. Varför då undrar du. Om du inte är mindful (medvetet närvarande) så kommer förmodligen din nya vana att sakta tyna bort i allt annat brus. Du kommer kanske inte ens känna fördelarna med den nya vanan för dina tankar och fokus flyger och far. Att känna tacksamhet ökar också dina möjligheter att behålla nya vanor. Var tacksam över att du kan, var tacksam över att du tar tag i din hälsa och var tacksam över ditt nya jag. Prova. Det kan absolut hjälpa dig.
  • Ha kul: Försök att göra dina livsstilsförändringar så roliga som möjligt. Känns de roliga har du mycket större chans att lyckas.

Justera hemmet.

Om du upplever en del av de förändringar du planerar som svåra, så kan du justera ditt hem på olika sätt. Om vi börjar med maten. Rensa bort all skräpmat. Ta det värsta först. Men framförallt fyll på med det du nu bestämt dig för att äta mer av. På samma sätt kanske du flyttar ut TVn och mobilladdaren från sovrummet och köper en bra mörkläggningsgardin. Gummibandet som du använder i dina styrkeövningar ligger framme så du blir påmind. Under min trappa ligger alla mina träningsredskap.

”Livet ger mest till dem som bäst tar tillvara på det livet ger.” (Russ Harris)

Livet är sällan perfekt.

Acceptera att livet ibland är skit. Det får det vara. Analysera inte sönder det. Acceptera det som det är. Det som inte går att påverka är det ingen idé att lägga kraft och energi på. När du accepterat saker är det lättare att ta sig igenom. Oftast går det inte att gå runt jobbig saker, utan du måste helt enkelt gå igenom. Sträva efter att släppa det som har varit. Låt det inte tynga ner dig och undvik grubblande. Det är något jag själv jobbat och jobbar, mycket med. På samma sätt ska du försöka att inte oroa dig för framtiden. Det mesta går inte att styra. Det blir som det blir, sa alltid min mor. Sedan finns det såklart en massa val du kan och ska göra.

Följ dina värderingar. 

Var den människa du vill vara. Låt dina värderingar styra dina val. Låt engagemang och handling föra dig mot dina värderingar. Vill du leva ett hälsosamt liv, få känna glädje och energi varje dag, vara en positiv person som är vänlig mot dig själv och andra samt bo i en funktionell kropp. Då är du förhoppningsvis motiverad att ta beslut i just den riktningen. Du behöver inte ha ett mål du ska uppnå för att må bra, eller känna dig tillfredsställd. Utan varje dag med bra val, blir en bra dag. Det blir så att säga lycka och tillfredsställelse längs vägen.

”Varje gång du handlar efter dina värderingar, oavsett hur liten handlingen är, bidrar du till ett rikt och meningsfullt liv.” (Russ Harris)

Var snäll mot dig själv.

Varför inte vakna upp varje dag och säga högt, att i dag ska jag vara snäll mot mig själv och alla jag möter. Det kan bli en bra start på dagen. Sedan kanske du kan avsluta dagen med att skriva ner tre bra saker du har gjort under dagen. Det kan vara ett fantastiskt sätt att träna dig på att tänka positiva tankar och att träna dig på att vara snäll mot dig själv.

Om du kör i diket – ligg inte kvar och tyck synd om dig själv.

Det är okej att misslyckas ibland. Om du till exempel försöker dra ner på sockret och har en sådan där dag då du vräker i dig socker. Så lägg det bakom dig och låt nästa dag bli en bättre dag. Du är bara människa. Många jag möter har svårt att förändra något till 100%. Då kanske någon form av 80/20-regel kan fungera. Du kan till exempel ha dina nya hälsosamma vanor på vardagarna och ”synda” på helgerna. Det kanske sedan leder till att du känner att vardagsvanan upplevs mer positiv, så du efterhand slutar med ”synden” på helgerna.

Så här får du ett formulär där du kan fylla i nya rutiner som du vill införa utifrån denna e-postkurs. När du bestämt vilka förändringar du vill göra, gör du sedan ett veckoschema med dina aktiviteter. Det har för mig varit det bästa sättet att föra in nya vanor och rutiner. När jag schemalägger dem blir de gjorda.

» HÄMTA VECKOSCHEMAT HÄR

Slutligen vill jag tacka dig för att du tagit dig igenom dessa inlägg och önskar dig lycka till i fortsättningen. Tveka inte att kontakta mig om du har frågor eller funderingar kring hälsa.

Jag kommer att fortsätta med nya inlägg med lite mer fördjupning kring till exempel omega 3, insulinresistens, kolesterol, läkemedel med mera.

LÄNKAR

Här köper du min senaste bok (https://shop.feelgoodhavefun.nu/produkt/konsten-att-halla-sig-frisk)

Här registrerar du dig för mitt veckobrev (http://eepurl.com/dkfcar)

Ottosson Coaching

(https://www.feelgoodhavefun.nu/benny-the-coach)

Följ mig på Instagram (https://www.instagram.com/bennyottossondotcom)

Följ mig på Facebook (https://www.facebook.com/bennyottosson)

Följ mig på Substack (https://substack.com/@bennyottosson)

_Mockup-COVER.png


Med vänlig hälsning, Benny 

—-

Mät och justera din omega 3

Hemsida
Instagram
Kolesterolkalkylatorn
Allt om insulinresistens
Läs om den viktiga omegabalansen
Köp min nya bok
Följ mig på Substack

Rulla till toppen