VÄRLDENS STÖRSTA BLUFF? Kolesterolhysterin

Av Benny Ottosson, hälsocoach och författare

Välkommen till ytterligare en artikel i min serie, som kan hjälpa ta dig närmare optimal hälsa. 

Tänk om din läkare har fel, när du får kolesterolsänkande läkemedel utskrivet. Statiner som ska sänka ditt ”farliga” kolesterol. Men kolesterol är inget gift. Tvärtom, det är helt livsavgörande. En miljon svenskar äter kolesterolsänkande läkemedel. Troligen helt i onödan och med risk för biverkningar.

På kolesterolkalkylator.se kollar du de värden som är viktiga – på riktigt. Vissa värden som sägs vara stora riskfaktorer tycks inte vara det. Däremot kan de vara tecken på att du behöver justera din livsstil. En hint; totalkolesterolet och LDL som din läkare ofta använder, säger enligt experter som Uffe Ravnskov, ingenting… Det finns mycket bättre värden för riskbedömning för hjärt/kärlsjukdom. 

Kolesterolmyten

Kolesterolmyten i koncentrat; ”Om vi äter för mycket mättat fett, så stiger blodets kolesterolhalt, och ett högt kolesterol är farligt”. Det är vad vi alla får höra. Alltid. Och framförallt av våra läkare. Men stämmer det? Eftersom jag kallar det en myt, så anser jag såklart att det inte stämmer. 

Ingen senare studie har utan manipulation lyckats binda mättat fett och kolesterol till ökad risk för hjärt/kärlsjukdom, skriver Agneta Schnittger i boken ”Insulin – den felande länken”. Moderna stora studier visar ingen nytta alls av att äta mindre fett, mättat fett, eller kolesterol. Kanske är fettsnål mat till och med skadlig för dig.

Men hur har det kunnat bli så här? Och vem ska man tro på…? Jag ska här försöka förklara hur kolesterolmyten uppkom och hur den hålls vid liv. Min fantastiska källa är bland annat Uffe Ravnskovs bok ”Hur kolesterolmyten hålls vid liv”. Jag har också hämtat information från böcker som Lars Berns ”Den metabola pandemin”, Ralf Sundbergs ”Och forskningsfusket bara fortsätter”, Ivor Cummings ”Eat rich, live long”, Agneta Schnittgers ”Insulin – den felande länken”, Peter Götzsches ”Dödliga mediciner och organiserad brottslighet”, Dr. Richard Maurers ”The BloodCode” samt sajten www.dietdoctor.com.

Ravnskov frågar sig hur vi kan tro att ett ämne som kroppen själv producerar i stora mängder och som är en oumbärlig beståndsdel i all mänsklig vävnad, är hälsovådlig. Han kallar det ett mästerligt bedrägeri. Det går till exempel inte att bygga cellväggar eller nervtrådar utan kolesterol. Sex- och stresshormoner producerar vi genom att ändra kolesterolmolekylen lite grann. Det är också på det sättet vi omvandlar solens strålar till D-vitamin. Utan kolesterol fungerar inte hjärnan. Hjärnan är det organ i kroppen som har den högsta mängden kolesterol. Utan kolesterol fungerar inte livet. Ofta säger man att ett ägg innehåller ett helt liv. Därför är det det kolesterolrikaste livsmedlet.

Kolesterol är så viktigt så alla våra celler kan själva producera det. Även levern kan hjälpa till om det kniper. Kroppen producerar faktiskt 3-5 gånger mer kolesterol än vad vi får i oss via kosten. Innehåller kosten lite kolesterol ökar kroppens produktion och vice versa.

Vad som är viktigt att ha med sig är att detta är en industri. Läkemedelsindustrin vill inte sälja kolesterolsänkande läkemedel bara till de som har riktigt högt kolesterol. De vill sälja så mycket som möjligt. Därför sänks gränsvärdena då och då. Så till exempel sänktes gränsen i USA från 6,2 mmol/l till 5 mmol/l vilket ökade antalet personer med ”högt” kolesterol från 50 miljoner till 92 miljoner. Företagen lägger mer pengar på lobbyverksamhet och marknadsföring, än de lägger på forskning.

Så läkemedelsföretagen hävdar gärna att alla skall ha under 5 i totalkolesterolvärde. Annars bör man äta mediciner för att sänka värdet. Så de har fått oss att tro att kolesterol är ett gift som måste bekämpas. Och statiner säljer så det knakar. Lipitor, exempelvis, är världens mest sålda läkemedel, och det såldes för cirka 90 miljarder (!) kr i hela världen år 2007.

Den försäljningen blir förståelig när man ser hur vanligt det är med ett kolesterolvärde över 5. Varannan frisk trettioåring i Sverige har det. Och 95% av alla 60-åringar.

Det verkar alltså som att kolesterol över 5 egentligen är helt normalt. Läkemedelsindustrin vill hävda att det inte är det. Det skulle kunna accepteras om det fanns bevis för att de friska vuxna svenskar med kolesterol över 5 har nytta av statiner. Några sådana bevis finns inte enligt Uffe Ravnskov.

Kolesterolmyten tros ha startat 1913 när den ryske forskaren Nikolai Anichov tvångsmatade kaniner med kolesterolrika ägg, och visade sedan att de utvecklade kärlskador liknande mänskligt arterioskleros (åderförkalkning). Men denna kost är inte naturlig för kaniner. De är växtätare. Trots det tog man för givet att det också gällde människor. Man utgick också från att mättat fett är farligt. Men när de matade köttätande råttor och hundar med äggulor fann de inga kärlskador. Men det redovisades aldrig. Det passade inte in i hypotesen. Och så har det fortgått. Ibland undrar jag varför så få reagerar för detta. Jag kallar det masspsykos. Det är en så inpräntad sanning, att det kommer att ta tid att förändra.

Anichovs forskning slog igenom i världen och 1961 kom AHA (American Heart Association) med varningar för fet mat. Också ”forskningsfuskaren” Ancel Keys har bidraget till att denna ”sanning” cementerats. I sina studier i en massa länder valde Keys att bara redovisa de som passade in i hans teori. Detta motbevisades av forskaren John Yudkin som 1972 skrev boken ”Pure, White and Deadly”, där han tydligt visade att problemet inte var fet kost utan socker. Han blev vanärad och hånad och förbjöds att publicera sin vetenskap. Ny forskning visar att socker, som kan skapa inflammation, är en mycket troligare orsak till kärlsjukdom.

I sin bok går Ravnskov igenom mängder med studier som inte visat någon förhöjd risk för hjärt/kärlsjukdom vi högre nivåer av kolesterol. Som du säkert vet så kan studier manipuleras och tolkas på ett sätt som passar finansiärerna, som ofta är läkemedelsbolag. Eftersom de nästan är de enda som har de enorma pengar som vill till för dessa dyra studier. Eller så sponsras forskare av läkemedelsbolagen. 

Våren 2008 publicerade till exempel Läkartidningen ett debattinlägg av Mai-Lis Hellénius med rubriken ”Motstridiga råd om mat skapar förvirring”. Hellénius är professor i allmänmedicin på Karolinska Institutet och hennes forskning har betalts av fem svenska forskningsfonder och tretton läkemedelsföretag enligt Ravnskov. Hellénius ställde sig bakom de råd som Livsmedelsverket och expertgrupper som till exempel Europeiska kardiologföreningen, National Cholesterol Education Programme i USA och andra gett ut. Enligt Hellénius finns det hundratals epidemiologiska studier som har visat att ett högt intag av mättat fett är associerat med en ökad risk för hjärt/kärlsjukdom. Men Ravnskov har inte funnit en enda sådan under de tjugo år han följt ämnet.

Jag hittade också en studie från 2017 som gjorts i 42 europeiska länder. Den säger bland annat:

• Förhöjt kolesterol korrelerade negativt med CVD-risk – Länder med högre nivåer av förhöjt kolesterol hade färre fall av CVD-dödsfall och en lägre incidens av CVD-riskfaktorer.

• Kolhydrater korrelerade positivt med CVD-risk – ju mer kolhydrater som konsumeras (och särskilt de med högt GI som stärkelse) desto mer CVD.

Ny svensk studie publicerad september 2023

Denna långvariga svenska studie syftade till att utforska blodbiomarkörprofiler och deras roll i samband med exceptionell långlivadhet genom att jämföra två grupper – centenarianer (personer som lever till över 100 år) och icke-centenarianer – med hjälp av data från den svenska AMORIS-kohorten under en följdperiod på 35 år.

Resultaten visade på signifikanta skillnader i blodbiomarkörer mellan dessa två grupper. En intressant iakttagelse var att vissa centenarianer hade högre nivåer av kolesterol jämfört med icke-centenarianer. Detta väcker frågor om kolesterol och dess roll i långlevnad. En möjlig förklaring är att högt kolesterol i vissa fall kan vara en del av ett gynnsamt lipidprofilmönster som är fördelaktigt för hjärt- och kärlhälsa hos vissa individer.

Sammanfattningsvis ger studien en djupare inblick i de biologiska faktorer som kan spela en roll i att leva till en ålder över 100 år och visar på komplexiteten i detta ämne, inklusive möjligheten att högt kolesterol inte alltid är skadligt och kan vara en del av en gynnsam hälsoprofil för vissa individer.

År 2009 publicerade Livsmedelsverket en lista på 72 studier som skulle visa att mättat fett är farligt för hälsan. Vilket i sig är märkligt eftersom vi till stor del består av mättat det. Ravnskov och elva kollegor granskade listans alla artiklar och fann att bara elva gav delvis eller tveksamt stöd åt hypotesen. Resten, 61 studier, var felaktiga, dåliga och misstolkade.

Så kolesterolmyten kommer nog tyvärr leva kvar ett tag till. Även om jag vet läkare som faktiskt har låtit patienter sluta med sina statiner. Däribland min egen bror. Läkaren som skrev ut statiner till mig för några år sedan ursäktade sig med att han enligt föreskrifterna var tvungen.

Lite mer fakta kring kolesterol

Mättat fett höjer såväl bra LDL-kolesterol som HDL-kolesterol. Ett högt kolhydratintag och infektioner kan öka de små täta arteriosclerosframkallande LDL-partiklarna, vilka ingår i de uppmätta värdena av totalkolesterol och LDL-kolesterol. De små lite lurigare LDL-partiklarna bildas genom novolipidogenes i levern. Substratet (det som bildar de små LDL-partiklarna) i denna reaktion kommer från kolhydrater. Övriga LDL-partiklar är nyttiga och hjälper bland annat till att reparera inflammerade kärlväggar. Högt totalkolesterol, beroende på högt HDL-kolesterol och/eller högt LDL-kolesterol bestående av stora LDL-partiklar, har inget med åderförkalkning att göra. Därför kan man inte säga att alla LDL-partiklar är ”onda”. För de normala LDL-partiklarna har lika viktiga uppgifter i kroppen som HDL-partiklarna. LDL-kolesterol transporterar fett och en liten del protein från levern till andra delar av kroppen. Och många senare studier har visat att även högt LDL är bra för långlevnad, bland annat denna från december 2020, berättar Uffe Ravnskov för mig i telefon. Ravnskov är själv en av de som står bakom studien.

Ett stort intag av kolhydrater i alla former och även infektioner höjer triglyceridhalten i blodet och andelen små täta LDL-partiklar. Dessa är identifierade som inflammationsdrivande och arteriosclerosframkallande (åderförkalkning). Överskott av energi i form av kolhydrater omvandlas således till triglycerider i levern.

Dyslipidemi (blodfettrubbningar) av olika typer med hög andel små täta LDL-partiklar, höga triglycerider och låg andel HDL-partiklar ingår i insulinresistenssyndromet. Kolla din kolesterolprofil på www.kolesterolkalkylator.se

HDL är mer än bara ”bra kolesterol.” Det är något av en mirakelarbetare. Det spelar flera instrument i lipoproteinorkestern. Låt oss se hur allt fungerar – vi ger dig den super-korta versionen. HDL börjar som ett enkelt protein. Det sväller då kolesterol och triglycerid tillsätts till det. Beväpnad och redo utför den sina många viktiga funktioner: 

  • byte av kolesterol och triglyceridmolekyler in i och ut ur VLDL- och LDL-partiklar för att balansera systemet
  • extraherar överskott av triglycerider från VLDL- och LDL-partiklar för att förhindra att de blir dysfunktionella 
  • samlar kolesterolmolekyler från celler där det finns ett överskott 
  • levererar kolesterol till de sällsynta typerna av celler som inte kan göra sina egna 
  • förser bland annat binjurarna med kolesterol, vilket behövs för att syntetisera viktiga hormoner
  • ansvarar för ett antioxidantartilleri för att skydda LDL-lipoproteinerna från skada 
  • avlägsnar kolesterol från platser där det inte borde vara (som artärväggar) 

Och mycket mer dessutom. Allt detta gör HDL dag ut och dag in. HDL är evolutionär teknik när den är som bäst. 

Åderförkalkning

Arterioscleros, eller åderförkalkning, är i grunden en kärlinflammation. Små täta LDL-partiklar tar sig in i kärlväggen och bildar via oxidation, så kallad AGE (advanced glycation endproduct) tillsammans med glukos. Inflammatoriska ämnen som cytokiner sätter igång trombosbildning (starten på blodpropp) för att laga kärlväggen. En rad sjukdomar, såsom hjärtinfarkt och propp-orsakad stroke kan bli resultatet av denna process.

» Läs mer om riskerna med statiner, läkemedlet mot högt kolesterol (https://www.kolesterolkalkylator.se/statiner/)

» Kolla dina kolesterolvärden på riktigt! Till kolesterolkalkylatorn (www.kolesterolkalkylator.se)

ÖVRIGA LÄNKAR

Här köper du min senaste bok (https://shop.feelgoodhavefun.nu/produkt/konsten-att-halla-sig-frisk)

Lyssna på låten med (nästan) samma titel: (https://open.spotify.com/track/7KmMt6g55EAv5KAWZDbmok?si=111c27bba17f4b15)

Här registrerar du dig för mitt veckobrev (http://eepurl.com/dkfcar)

Ottosson Coaching

(https://www.feelgoodhavefun.nu/benny-the-coach)

Följ mig på Instagram (https://www.instagram.com/bennyottossondotcom)

Följ mig på Facebook (https://www.facebook.com/bennyottosson)

Följ mig på Substack (https://substack.com/@bennyottosson)

Rulla till toppen