Sluta diskriminera metabolt friska äldre!

Bilden av dödligheten i Covid-19 som basunerats ut av myndigheter och media sedan pandemins utbrott, är den rubricerade. Uppfattningen att dödligheten är mycket högre bland oss som är 70+ har lagts till grund för rekommendationen till alla oss att gå i karantän för att minska risken att bli smittad och att bidra till överbelastning av sjukvården. Jag och min hustru tillhör den grupp som hörsammat myndigheternas uppmaning.

Nu frågar jag mig om det delvis kan vara så att åldersfaktorn vid Corona-död råkar samvariera med en annan kanske långt viktigare faktor bakom svår sjuklighet vid Covid-19 infektion? Många studier pekar nämligen på en annan faktor som sannolikt är betydligt viktigare vid bedömning av vilka grupper som löper störst risk, nämligen personer som är metabolt sjuka och kraftigt medicinerade mot symptomen på metabol sjuklighet. När yngre personer dör i Covid-19 infektion hänvisar man ofta till att de just har haft en eller flera metabola diagnoser.

Nu är det så att metabol sjuklighet i allmänhet utvecklas relativt långsamt och att därför de metabola diagnoserna blir vanligare vid stigande ålder, så också kraftig medicinering mot metabola symptom. Vi vet även att äldre på äldreboenden med mycket hög Covid-19 dödlighet ofta har flera metabola diagnoser och är tungt medicinerade mot symptomen på dem. Samtidigt kan man observera att ganska många väldigt gamla människor överlever smittan. Av 80+ är det ju faktiskt hela 85,2% som klarar sig enligt det rubricerade diagrammet. Man kan nog vara ganska säker på att de 14,8 procenten oftast är mycket metabolt sjuka och att det är huvudförklaringen till att de inte klarar smittan och inte deras ålder.

Mot denna bakgrund vill jag starkt ifrågasätta uppfattningen att Covid-19 har mycket hög dödlighet bara för att man är äldre än 70 år. Det kan faktiskt vara så att eftersom den metabola sjukligheten i betydande utsträckning följer åldern, så drar sjukvården fel slutsats och prioriterar bort fullt metabolt friska åldring i vården trots att de har lika stora förutsättningar att överleva som många metabolt sjuka yngre människor.

Jag tror att de utsorteringar som idag sker inom akutvården är en grov diskriminering av oss 70+ som är metabolt friska. Detta måste snarast få ett slut!

Lars Bern

Not. Bilden hämtad från GP, källa CCDC.

Om ni vill stödja Riksföreningen för Metabol Hälsa ekonomiskt, har ni möjlighet att göra det genom att antingen bli stödjande medlem i RMH eller att donera till föreningen. Alla medel som flyter in går oavkortat till vår ideella verksamhet. De enda betalningar som går till engagerade personer är en liten blygsam lön till den kvinna som sköter medlemsregistret och till betalning av reseutlägg och andra direkta omkostnader i arbetet mot kvitto. Styrelsen jobbar helt ideellt.

Föreningen kan ta emot bidrag på följande konton:

Bankgiro:     195-1607

Swish:           123 270 0441

14 reaktioner på ”Sluta diskriminera metabolt friska äldre!”

 1. Daniel Finnhult

  Ingen verkar vilja tydliggöra vad de överlevande äldre har som gemensam faktor i förhållande till de som avlider.

 2. Jag såg en siffra (wikipedia?) att ca 284.500 personer dog i världen av svininfluensan.
  Nu rappporterar man drygt 200.000 i covid-19. När det gäller svininfluensan talades det inte mycket om dödligheten/farligheten i media eller bland folk i allmänhet. När det gäller covid-19 rapporterar media HELA tiden, oavsett programinslag, i alarmerande ordalag om denna pandemiska katastrof.
  Jag har länge misstänkt att vi är utsatta för en global psy-op. Precis som “climate change” med Greta.
  Det är tragiskt att folk i allmänhet inte är mer vaksamma och kontrollerar fakta. Då faller ju sådana här spektakel platt.

  Max

 3. Maija-Leena Keloneva

  Tack Lars. Så bra analys du gjort. Jag fyller
  74 år i januari. Äter endast vitaminer inga mediciner och känner mig frisk både psykiskt och fysiskt.
  Jag har viss övervikt, gillar god mat och goda viner,- men rör mig också mycket i skog och mark. Det finns en otrolig åldersfixering i vårt land som är helt sjukt.
  Jag tänker och hoppas på att Mr Corona trots allt kommer att föra något gott med sig. Inte minst vad gäller politiken inom många samhällsviktiga frågor. Det finns mycket som behöver bli annorlunda.
  Rekommenderar boken av Jonna Bornemark
  “Det omätbaras renässans”
  En mycket viktig bok.
  En forsatt god hälsa till dig och dina nära för dig viktiga personer.

 4. I mina öron låter inlägget och kommentarerna till detta som ännu ett utslag av de alltid så tongivande 40-talisterna, eller baby boomers, som nu sitter med sina förmånliga ATP-pensioner och har långtråkigt.

  Inse någon gång att ni bör maka över lite för att ta hänsyn till och göra utrymme åt årgångarna under er. Förstår ni inte att detta är en kombination av omsorg om er och även ett försök att få sjukvården att hålla ut.

  Dessutom, ni är knappast mer inlåsta än många andra.

  Irriterad 50-talist.

 5. Ann-Christin Nyström

  Hej Lars,
  Jag instämmer helt med övriga skibenter att de flesta personer, särskilt äldre, vårdar sig väl och visar sig själva största omsorg. Jag tror att det finns en agenda bakom regeringens uttalande som handlar om att kunna ge kommuner ge mer pengar. Kommunrnas budgat har blivit ansträngd. Regeringen söker med ljus och lykta hur de kan spara på äldre personer. Äldre personer framför att hemtjänsten kan besöka dem men inte närstående, vilket är en högst påtagligt och relevant som bör hörsammas av regeringen.

 6. Ja vad ska man säga? Men tänk så många lediga bostäder det kommer att finnas till hands för alla nyanlända. En tillfällighet? Inte i dagens neo-kommunstiska Sverige.

  1. Ålderfixerade politiker och svenskar, därför tror även jag att det inte är tillfälligheter. Spanien är det tvärtom där prioriterar de gamla av både politiker och familjen. Ser aldrig någon ensam sjuk åldring, utan en yngre person på sjukhus eller läkarmottagningar.

 7. Urban Karlsson

  Hej Lars jag är lika arg på detta påhopp. Är nu 74 år glad pensionär efter ett hårt liv. Redan vid 57 år första hjärtsmällen . Blev då involverad i vår sjukvård började läsa och neka medicin och leta alternativ Annica Dalqvist och Litsfeldt blev mina räddare. Lever fortfarande på LCHF och mår jättebra trots att jag skulle äta mediciner var ju iriskzon redan då hälsningar medicinfria Urban

  1. Birgitta Hammar

   Hej Lars och Urban, jag är en fullt frisk kvinna, fyllde 70 slutet jan i år! Inga mediciner, äter MSM, zink, C vitamin och D3. Jag sitter i ett antal styrelser och har diverse andra uppdrag, vi har ju uppmanats att jobba till 75! Men Covid-19 kom emellan, jag följer rekommendationerna under protest! Vi friska är absolut diskriminerade enbart på grund av ålder…oerhört förolämpande att jag själv plötsligt
   inte får bestämma att jag är frisk!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen