Bevis för att omega-3 minskar risken för hjärt-kärlsjukdom bekräftas i ny stor studie

En metaanalys som publicerats i tidskriften JAMA tyder på att fiskolja är bra för hjärtat. Risken för hjärtinfarkt och andra hjärt-kärlsjukdomar minskade signifikant hos människor som regelbundet tog tillskott av omega-3.

I den nya forskningssammanställningen analyserades 13 kliniska studier med totalt 127 477 deltagare. Resultaten visar att de deltagare som slumpmässigt valts ut till att äta omega-3-tillskott hade lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom jämfört med placebo. Dessutom verkade den skyddande effekten öka vid högre doser av omega-3.

– Den här metaanalysen ger de allra senaste bevisen för att ett dagligt tillskott av omega-3 ger ett signifikant skydd mot de flesta hjärt-kärlsjukdomar, och effekten tycks öka vid en högre dosering, säger studiens försteförfattare Yang Hu vid Harvard Chan School of Public Health.

VITAL-studien: 40 procent lägre risk för hjärtinfarkt

Sammanställningen inkluderade tre nyligen genomförda kliniska studier, däribland den så kallade VITAL-studien som är den hittills största randomiserade studien som gjorts om omega-3. Enligt den minskade risken för hjärtinfarkt med i genomsnitt 28 procent hos personer som drabbats av allvarlig hjärt-kärlsjukdom och som fick tillskott av fiskolja. Men hos människor som hade ett lågt intag av fisk var effekten var ännu större – 40 procent.

I metaanalysen, där alltså resultaten från VITAL-studien ingick, fick man fram en genomsnittlig riskreducering på 8 procent. Effekten gällde de flesta hjärt-kärlsjukdomar, utom stroke, och var särskilt tydlig vid doser över 840 mg per dag.

”Hundratusentals hjärtinfarkter kan undvikas”

Eftersom flera miljoner människor runt om i världen drabbas av hjärt-kärlsjukdom varje år, menar forskarna att även en mindre riskreducering innebär att hundratusentals hjärtinfarkter och relaterade dödsfall kan undvikas.

– Även om folkhälsorekommendationerna bör fokusera på ökad fiskkonsumtion och en sund kost överlag, samt fysisk aktivitet och en hälsosam livsstil i övrigt, så tyder den här studien på att tillskott av omega-3 kan spela en roll hos lämpliga patienter, säger JoAnn Manson som är medförfattare till rapporten och professor i epidemiologi vid Harvard Chan School. Hon är också ledare för den stora VITAL-studien.

Källa:

Havard T.H. Chan. In major meta-analysis of clinical trials, omega-3 fish oil supplements linked with lower cardiovascular disease risk. Pressmeddelande 2019-09-30.

Studien:

Hu Y, Hu FB, Manson JAE. Marine Omega‐3 Supplementation and Cardiovascular Disease: An Updated Meta‐Analysis of 13 Randomized Controlled Trials Involving 127 477 Participants. Journal of the American Heart Association, 2019;8(19).

Rulla till toppen