Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/b/3/nnmh.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Medellivslängden sjunker i USA

Medellivslängden sjunker i USA

TV4-nyheterna kunde idag berätta att medellivslängden sjönk i USA under 2016 och sannolikt fortsatte det under 2017.

USA ligger först i utvecklingen av den metabola pandemi som drar fram över hela världen. Pandemin har sitt ursprung bl.a. i kostrekommendationer som amerikanska staten utarbetade år 1977 på rekommendation av en kommission ledd av George McGovern. Dessa rekommendationer var baserade på falsk forskning som förts fram av starka ekonomiska intressen inom amerikansk livsmedelsindustri, med sockerindustrin i spetsen. Nyligen avslöjade tidningen New York Times hur sockerindustrin i decennier mutat forskare för att dölja sockrets hälsovådliga egenskaper och istället skylla kardiovaskulär sjuklighet på hälsosamt naturligt fett.

När man studerar historiken över den metabola sjukligheten i USA så ser man tydligt hur denna ökar kraftigt bara några få år efter de felaktiga kostråden från McGovern kommissionen. En annan starkt bidragande faktor är ett ökat stillasittande. Idag lider 62% av amerikanerna av övervikt och av dem är hälften vad som anses vara feta. Fetman är den viktigaste inkörsporten till övriga metabola sjukdomar som diabetes, åderförkalkning, cancer, demens och en rad andra följdsjukdomar.

Om inte den metabola pandemin stoppas kommer vi snart att se samma utveckling i land efter land med sjunkande medellivslängder trots en allt mer utvecklad sjukvård. Den här pandemin kan bromsas upp med en sundare kost där man ersätter en stor del av skräpmaten med lättförbrända kolhydrater som socker och mjölmat med naturligt fet mat som kött, fisk, smör, grädde, olivolja och kokosolja ihop med ekologiska grönsaker. Viktigt är även att få människor att överge sina bildskärmar några timmar per dygn för att istället röra på sig.

Svenska politiker har nyligen beslutat om en kraftigt höjd pensionsålder med hänvisning till ökande medellivslängd. Om vi inte tar itu med orsakerna till den ökande metabola sjukligheten kommer man inom något decennium tvingas sänka pensionsåldern igen, om nu livslängden var den verkliga orsaken till höjningen?

Lars Bern

Rulla till toppen