Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/b/3/nnmh.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Butyrat (smörsyra)

Butyrat (smörsyra)

Smörsyra har även antiinflammatorisk effekt. Den blockerar ett protein som orsakar inflammation, något som är mycket intressant för forskarna eftersom kronisk inflammation i tarmen kan leda till cancer. Höga halter smörsyra har också kopplats till lägre risk för inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns sjukdom. Smörsyra verkar också leda till att hormoner frisätts i tarmen som signalerar mättnadskänsla till hjärnan.

Anticancereffekt

Smörsyra tycks också kunna stoppa cancer mer direkt genom att aktivera en genreceptor som eliminerar cancerceller. Receptorn skickar signaler som utlöser en process som i sin tur leder till att cancercellerna dör. Forskarna som upptäckte den här effekten menar att cancerpatienter kan ha nytta av höga doser av smörsyra. Dessvärre har ämnet en hemsk smak. Som alternativ kan istället höga doser av B-vitaminet niacin användas, eftersom det kan utlösa samma anti-canceraktivitet som smörsyra.

Försök kommer att utföras längre fram för att jämföra utvecklingen hos patienter med tjocktarmscancer som äter en högfiberkost med utvecklingen hos patienter som får tillskott av butyrat eller niacin. Hittills bekräftar en studie på möss att forskarna är på rätt väg. Niacin har visat sig förhindra utvecklingen av inflammerad tjocktarm och tjocktarmscancer på samma sätt som smörsyra.

Foto: iStock

Smörsyra i kosten

För att öka halten smörsyra i tarmen kan man äta livsmedel som innehåller ämnet smör och mejeriprodukter, särskilt get-, får- och buffelmjölk. Det bästa är dock att välja mat som ökar tarmflorans mångfald, så kallad prebiotika – livsmedel som de goda bakterierna livnär sig på. Några exempel är baljväxter, grönsaker, vitlök, rotfrukter, fullkorn, nötter, frön (särskilt linfrön och loppfrön/psyllium). Fermenterad mat som surkål och yoghurt är också mycket välgörande eftersom de innehåller mjölksyrabakterier – probiotika.

Forskning visar också att personer som äter en kost med mycket fibrer, både lösliga och olösliga, plus fermenterade livsmedel som surkål och yoghurt har högre halt av smörsyra i tarmen.

Rulla till toppen