Boken har kommit från tryckeriet.

 

För drygt tre år sedan var vi en krets med medicinskt intresserade personer som ville väcka den allmänna opinionen och samhällets ansvariga beslutsfattare och myndigheter till medvetande om den hälsokatastrof som vi i västvärlden lever mitt i och som nu i rasande takt sprider sig pandemiskt till resten av världen. Denna pandemi av metabol sjuklighet som tog fart omkring 1980 har redan drabbat och börjat drabba kanske 3 miljarder människor och den skördar 40 miljoner liv i förtid varje år. Denna sjuklighet har nu visat sig kraftigt öka mänsklighetens känslighet för en influensavirusinfektion som därför fått kraftig global spridning. För att stoppa denna hälsokatastrof krävs genomgående förändringar i vår kost, sjukvård och vårt sätt att leva.

Med en västvärld styrd nästan helt av en hyperförmögen oligarki som via banker och globala företag tagit kontroll över en korrumperad politikerkår, myndigheter, akademi och media, är möjligheten att inom den etablerade samhällsordningen få en ändring tillstånd låg.

Den enda vägen framåt är etablerandet av en folkrörelse som står helt fri från de förkvävande ekonomiska intressena och som kan hjälpa oss att hjälpa oss själva. Vi har bildat Riksföreningen för Metabol Hälsa för att där samla människor som insett problemet och som ville göra något åt det. Själv gav jag för tre år sedan ut boken om Den Metabola Pandemin som beskriver sjukligheten, dess orsaker och hur människor skall kunna skydda sig och förbli friska till sin död.

Vi tillskrev den svenska regeringen och samtliga riksdagspartiers ledare för att försöka väcka deras intresse. Föga kunde vi ana det kompakta ointresse som samhällets ansvariga beslutsfattare hade för denna vår tids allvarligaste fråga. Den stod där och står orubbat kvar som en elefant i rummet, när man runt om i världen debatterar politik för hållbar utveckling, hälsovård och ekonomi. Att denna pandemi av metabol sjuklighet kostar det lilla svenska samhället tusentals miljarder kronor tycktes inte kunna rubba det kompakta politiska ointresset hos det svenska politiska etablissemanget. Vi kommer aldrig kunna etablera en hållbar samhällsutveckling utan att adressera denna växande metabola pandemi.

För knappt ett år sedan dök det upp ett nytt influensavirus i corona-familjen som visar sig kunna ge allvarliga och farliga inflammationer och infektioner hos vissa individer. Familjen omfattar sex olika virus som kan smitta människan, andra coronavirus finns hos olika djur. Vissa av de coronavirus som smittar människan är väldigt vanliga och orsakar bara en ordinär förkylning. Den nya varianten av coronaviruset visar sig dock vara av typen SARS-CoV som står för Severe acute respiratory syndrome coronavirus som kan ge en allvarligare infektion än en förkylning.

Redan år 2003 hade man ett utbrott i Asien av denna typ av virus (SARS-CoV-1) som visade sig kunna ge allvarliga och ibland dödliga infektioner. Totalt smittades ca. 8000 personer i 29 länder och av dem dog 774. Utbrottet varade i bara 8 månader. Senare fick man ett liknade utbrott i Mellanöstern av ett liknande virus (MERS-CoV) där bara ca. 2500 smittades men hela 858 dog.

Den nya varianten av coronavirus döptes till SARS-CoV-2. Den upptäcktes i kinesiska Wuhan. I Wuhan orsakade det nya viruset ett omfattande utbrott som, i avsaknad av kunskap om hur det skulle behandlas, till en början skördade många liv. Trots en omfattande smittspårning och nedstängning av området omkring Wuhan spred sig smittan ganska snabbt över hela världen och den 11 mars 2020 klassades smittan som en pandemi av Världshälsoorganisationen (WHO).

I takt med att forskarna kunnat samla in tillräckligt med erfarenheter av den influensaliknande sjukdomen (döpt till Covid-19) fick man en allt klarare bild av vilka som i första hand blir allvarligt sjuka och inte sällan dör av Covid-19. Det visar sig i mycket stor utsträckning vara de människor som redan har en eller fler metabola sjukdomsdiagnoser och då främst äldre med nedsatt immunförsvar. Coronapandemin hade nog aldrig klassats som en pandemi, om inte så många människor runt om i världen redan drabbats av den metabola pandemin och därmed mycket lättare blev allvarligt sjuka av Covid-19.

Coronapandemin uppstod helt enkelt i skuggan av den metabola pandemin, utan den hade det aldrig blivit någon pandemi utan bara en relativt harmlös epidemi. Mot denna bakgrund måste vi ställa oss frågan varför WHO aldrig klassat den omfattande betydligt dödligare metabola sjukligheten som en pandemi?

Jag skall gå igenom de metabola sjukdomarna och deras orsaker samt vad vi själva kan göra för att undvika dem och därmed samtidigt minska vår sårbarhet för Covid-19 dramatiskt.

Boken har hämtat material från inlägg på min blogg anthropocene.live varför det kan förekomma vissa upprepningar. Jag har valt att ha kvar dem så att varje kapitel skall kunna stå för sig själv.

Dalarö i mars 2021

Lars Bern

Boken kan bl.a. köpas här: Coronan – och Den Metabola Pandemin – Lars Bern – Häftad (9789177655497) | Bokus

eller här: Coronan – och Den Metabola Pandemin av Lars Bern | Litenupplaga.se

eller här: Coronan – och Den Metabola Pandemin – Lars Bern – danskt band (9789177655497) | Adlibris Bokhandel

Halva den tryckta upplagan är redan såld, så passa på.

7 reaktioner på ”Boken har kommit från tryckeriet.”

 1. Synnerligen intressent läsning! Håller på och gå igenom den andra varvet och kollar en del referenser. Skulle uppskatta om referenslistan på anthropocene.live uppdaterades, nummer saknas efter ref 908.

 2. Jag fick också mitt ex igår. Vilken veritabel tegelsten – i storlek, form och färg! – 500 sidor av information, kunskap – och värdeful läsning. Tack Lars Bern – för att du ständigt söker vidare och delar med dig så generöst med vad du finner.

 3. Sonja Dahlgren

  Tack
  Boken har kommit och jag har börjat utforska även denna bok nr 2 för att fortsatt hålla mig frisk.
  Frisk Pensionär utan statiner tack vare Riksföreningen Metabol Hälsa

 4. Tack nu har jag fått boken levererad. er ut att vara mycket att ta till sig genom de senaste 100 årens utveckling inom Metabola industrin. Måste läsa nu och förstå hur jag ska få en Bättre Hälsa!i

 5. Lennart Widgård

  Jag har fått boken! Fantastiskt bra info. Du Lars står på barrikaderna och gör det förnämligt. Hoppas du orkar för det finns inte så många som du som vågar trotsa det helkorrumperade etablissemanget , både industri, politiker, så kallade vetenskapsmän och köpta professorer.
  Bästa hälsningar
  Lennart Widgård

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: