covid-19 AVSLÖJAR systematisk felbehandling av äldre

Ny helhetssyn på äldreboende möjliggör  friskare, lyckligare, aktivare och längre liv som pensionär

JENS JERNDAL är medicine doktor och f.d. professor i holistisk medicin vid Open International University of Complementary Medicines i Sri Lanka. Han har även drivit hälsokostrestaurang på Lanzarote och ett litet boutique-hotell i Buenos Aires. Styrelseordförande i partiet Enhet 2016 -2017. Tidigare Förste Ambassadsekreterare och Chargé d´Affaires a.i. i Pakistan. Författare och föredragshållare.

Genom Covid-19 har det bl.a. framkommit att vi äldre i Sverige inte kan räkna med den trygga, sköna, hälsofrämjande pensionärstillvaro jag tycker vi förtjänar.

Runt 90% av dem som dött sedan Corona-epidemin deklarerades, var över 70 år. Men en närmare granskning visar att orsaken till den statistiken inte bara varit åldern. Andra omständigheter har bidragit till den höga dödligheten bland just de äldsta.

En rutinmässig övermedicinering av våra äldre har lett till försämrat immunförsvar och mindre livslust. Men också till att de blivit mer deprimerade och dementa än nödvändigt. Och därför också mer kortlivade.

Beträffande Alzheimers, som snabbt blivit en allt vanligare diagnos, har nyligen en studie i USA funnit att inte mindre än nio ofta ordinerade godkända apoteksmediciner kan direkt orsaka så grava mentala problem, att läkarna rutinmässigt tolkar dem som Alzheimers. Genom att då bara stoppa medicineringen får patienten sina normala mentala funktioner tillbaka.                                                                                         

Hur är det då med maten på våra äldreboenden? –Många klagar över att den är trist och smaklös, utan salt men överfull med socker och vetemjöl, transfetter, konserveringsmedel, rester av bekämpningsmedel och diverse kemiska tillsatser. Allt sådant som ger oss fetma och metabol sjukdom och förkortar våra liv.

Vi pensionärer förtjänar bättre. En rätt sammansatt och samtidigt njutbar kost är den mest elementära grunden för hälsa och livskvalitet. Och lite naturligt salt för att sätta smak på maten skadar ingen.

Tittar vi så på överlevnadstiden för dem som tas in på äldreboenden i Sverige, så hajar man till. Det visar sig att omsättningen på många äldreboenden är förvånansvärt hög. En studie nyligen visade att var femte som flyttar in i ett äldreboende i Stockholmsområdet dör inom en månad. Liknande siffror har rapporterats även från andra orter i Sverige. Och på många äldreboenden är den genomsnittliga överlevnadstiden efter intagande inte mer än ett halvår eller så.

Även om genomsnittsåldern för att bli antagen på äldreboenden ökat på senare år, och allt fler hänvisas till hemtjänsten, är detta otillfredsställande som förklaring. Man måste då fråga sig i vilken grad maten, sjukvården och trivselfaktorn bidrar till att de gamla inte överlever längre på svenska äldreboenden.

Nämnda missförhållanden har inspirerat mig till en ny helhetsyn för äldreboende, som i alla avseenden främjar deltagarnas hälsa med tonvikt på förebyggande, inte symptomhämmande, och som dramatiskt förbättrar både livskvalitet och ökar de boendes livslängd. Jag kallar det pilotprojekt jag inbjuder till för Golden Decades.

Det första som krävs är giftfri närproducerad biodynamisk kost med alla de näringsämnen vi behöver för optimal hälsa och effektivt immunförsvar. Därtill lagad av en inspirerad förstklassig kock och en sann njutning att äta.

Man behöver absolut inte bli vegetarian eller vegan, men möjligheten finns givetvis.  Att maten innehåller alla erforderliga näringsämnen i rätt balans är vad som räknas, och att varje ingrediens är organisk och ekologisk, färsk och så närproducerad som möjligt. Detta är den mest grundläggande förutsättningen för perfekt hälsa, oavsett ålder.

För de resultat jag åsyftar krävs därtill månatliga hälsokontroller genom bioresonans eller akupunktur. Detta för att förebygga varje sjukdom eller svaghet, och vidmakthålla alla kroppsfunktioner i bästa skick. Med andra ord stämma i bäcken.

Holistisk medicin har fantastisk kapacitet att förebygga. Det handlar dels om urgammal beprövad kunskap som traditionell kinesisk medicin med akupunktur och örtkännedom. Men det handlar även om supereffektiv högteknologisk energimedicin med inslag av kvantfysik, som utvecklats under det senaste århundradet.  Tyvärr tillåts inget av detta inom svensk skolmedicin, då man gett läkemedelsindustrin monopol på vår skattefinansierade medicin, och den skulle förlora mångmiljardbelopp varje år, om vi inför effektivt sjukdomsförebyggande behandlingar som rutin. Samtidigt som vår statsbudget och våra skatter kunde minskas med åtskilliga miljarder om året.

Men inte ens detta är nog. Lika viktigt är positivt socialt umgänge med stimulerande mentala och kulturella aktiviteter. Att helt enkelt ha roligt och stortrivas med tillvaron. Isolering, ensamhet och en meningslös tillvaro är bland det som värst drabbar immunförsvaret och förkortar livet. Därför ingår ett stort videoutbud av teater, film, opera, dokumentärer osv. samt levande underhållning, sång och musik, föredrag och samtalsaftnar. Liksom hobbyverksamhet, spel och lekar efter intresse och förmåga.

Att tillräcklig fysisk aktivitet hör till är ganska självklart. Det betyder olika former av behaglig rörelseterapi, gemensamma promenader, simning, dans, yoga, samt möjlighet till tennis, badminton, ping-pong, boule m.m.

En servicenivå som inte existerat i Sverige sedan närmare ett sekel skall vara en självklarhet. Vi gamla förtjänar det. Men det handlar inte om att försätta oss till en svunnen tid. I så fall snarare än annan kultur. Jag talar om spontant tjänstvillig och omtänksam servicepersonal, som inte upplever jobbet som själlöst eller förödmjukande, utan ser sig som kärleksfulla familjemedlemmar som finner glädje i att få pyssla om, och umgås med sina gamla.

Urval, motivering och utbildning av servicepersonalen skall därför prioriteras. Service skall finnas tillgänglig dygnet runt med alltid lika glada miner. Och minst en utbildad sjuksköterska skall alltid finnas på plats, tillgänglig 24 timmar om dygnet.

Specialavtal med ett närliggande toppmodernt sjukhus är en självklarhet för eventuella olycksfall eller behov av akuta åtgärder.

Inte heller har vi glömt de andliga behoven, som också kan bli akuta när man tvingas acceptera att den fysiska kroppen inte hänger med längre. Alla skall ha tillgång till ett andligt, moraliskt och emotionellt stöd inför jordelivets avslutning. Ingen som väljer vårt boene skall riskera att bli dement, och därför talar vi inte bara om livskvalitet, utan även om dödskvalitet.

Alla måste vi dö, men ingen behöver plågas av metabol sjukdom. Och ingen skall behöva dö ensam, omedveten och rädd.

Så vitt jag vet, finns ännu ingenstans i världen ett äldreboende som förenar alla dessa egenskaper.

Långt ifrån att bli en skräckvision, blir pensionärstillvaron med Golden Decades en uppgradering av både livskvalitet, hälsa och service.

Första omgången består i ett litet pilotprojekt, för att visa vad som är möjligt att åstadkomma, och till vilken kostnad. I förlängningen är avsikten att idén skall generellt accepteras som standard för alla äldreboenden.

Golden Decades pilotprojekt kommer att ligga nära en lång ljuvlig havsstrand i ett magiskt land med varmt väder året runt, och en befolkning som har en långt mer respektfull och positiv inställning till seniorer än vi är vana vid i Sverige.

Ytterligare en detalj vi tänkt på vid platsvalet för pilotprojektet, är att det finns en svensk skola alldeles i närheten.  Detta ger möjlighet för deltagarnas barnbarn eller andra familjemedlemmar i skolåldern att tillbringa kvalitetstid med den äldsta generationen under vintertid utan att avbryta sin skolutbildning. Det dagliga umgänget med gamla visa släktingar var ju traditionellt en viktig del av barnens förberedelse för livet, något vår tids svenska barn tyvärr sällan får tillgång till.   

Min tidsplan är att kunna inviga Golden Decades pilotcenter före utgången av 2021.

Om du är intresserad av att veta mer om GOLDEN DECADES – och kanske till och med inspireras att själv, på ett eller annat sätt, bli delaktig i pilotprojektet – då är du hjärtligt välkommen att kontakta mig, helst med epost: dr.jerndal@gmail.com Men även per telefon 0723 23 11 33

2 reaktioner på ”covid-19 AVSLÖJAR systematisk felbehandling av äldre”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: